как да декларирам този вид дейност?

kirilbug

New member
Здравейте,
имам идея да правя дейност от сорта на: изпращат ми снимка на бебе или дете (може и няколко) аз им правя колаж, рамки и други и им ги изпращам обратно, във вид готов за печат.

1. Трябва ли ми фирма за това?
2. Какво и как да декларирам, за да ми е чисто всичко?
3. Писане на статии срещу заплащане подобна дейност ли е и ако да, колегите може ли да споделят какво правят (не правят), за да са спокойни?

Мерси

Re: как да декларирам този вид дейност?

По принцип за всяка търговска дейност (от която вадиш пари) трябва да имаш основание, за да я извършваш - фирма (ЕТ, ООД, ЕООД и т.н.), самоосигуряващо се лице (т.е. дейност с граждански договор) и прочее.

Не само че трябва да имаш основание за извършване на дейността, но и трябва да декларираш доходите си от нея, ккато и да си плащаш осигуровките, дори да нямаш приходи (тъпо, но факт).

Не си споменал за БГ или за чужбина извършваш услугите. Ако е за чужбина и е за ЕС, трябва да имаш и регистрация по ЗДДС чл.97а.

Ами за БГ става дума. Явно с фирма или през фирма ще трябва да става дейността. Надявах се някой да каже като физическо лице (уточнявам - без социални осигуровки, само с 10% данък на края на годината).

Мерси за инфото

консултирай се със счети, но за първата дейност по скоро мисля че ще трабва задължително фирма и осигуровки, за втората - дълга тема, но май пак ще трябват осигуровки

Няма таква възможност в декларацията за доход (освен от чужбина и наеми), в който да декларираш доход без осигуровки.

Back
Горе