6 съвета за домейн името на вашия уебсайт

idolism

New member
Шест съвета, от собственици на малък бизнес и експерти, които е добре да прочетете преди да вземете решение за домейн името на вашия уебсайт.

На английски е.

Надявам се да го намерите полезно.

Re: 6 съвета за домейн името на вашия уебсайт

Голяма част от нещата са все още неприложими за нашата БГ действителност, но мисля, че леко по леко ще се сблъскаме и с такива ситуации! А те не са за пренебрегване като гледам цифрите пред знака $🙄

Ще ползвам тази тема като най-близка до питането ми, че да не отварям нова.

Въпроса ми е примерно трябва ми класиране по думата "слон" и "слон бг" , домейн с име slonavbg.com добре ли ще се класира от чичо Г ?
Ясно е че slonbg.com и slon.bg са регнати вече, но занемарени и примерно че ги бием 🙂

Най-добре питай ivo.apostolov 😀

Някъде се мъдреше едно видео, в което Мат Кътс казва, че "exact match" при домейна ще има все по-малка тежест при класирането, така че не се впрягай много при избора на домейн с точно съвпадение на ключовата дума. А не знам защо реши, че домейна slon.bg бил занемарен, предполагам си дал сравнение хипотетично, а не базирано на някакви данни....

"слон" го използвах за пример, нямам нищо против самия сайт slon.bg.

Може би станах вече нарицателно с това си мнение, но никога не бих си купил домейна bojadjiqvsofia.com или bojadisvanesofia.com

Който държи бизнеса му да не е отличим по никакъв начин за сметка на 2 позиции по-нагоре в Г. да заповяда 🙂

другите съвети са много практични 🙂

Може би станах вече нарицателно с това си мнение, но никога не бих си купил домейна bojadjiqvsofia.com или bojadisvanesofia.com

Който държи бизнеса му да не е отличим по никакъв начин за сметка на 2 позиции по-нагоре в Г. да заповяда 🙂

Дай пример какъв би си купил.
Изтървал съм другите ти мнения.

ето ви от опит.
потърсете кл. израз от подписа ми в г.ком и г.ко.юк.
В топ 5 е.
Явно за не много конкурентни ниши има доста голямо значение.

Дай пример какъв би си купил.
Изтървал съм другите ти мнения.

Бих препоръчал да се използва името на марката/фирмата.

Конкретен пример е сайта comfortline . bg, по който не е пипано абсолютно нищо от година и нещо насам и въпреки това държи прилични позиции по думите "пропърти мениджмънт" и "абонаментно почистване" (прилични разбирай 2 и 1-ва страници съответно). Самите думи на са кой знае колко конкурентни, за сметка на това не са и инвестирани почти никакви пари, а държеше миналата година по голяма част от основните си думи позиции м/у 2 и 7.

Ако трябваше да се придържам към препоръките домейна трябваше да е propertymanagementsofia . com или abonamentnopochstvanesofia . com и вероятно щеше да има една идея по-добри резултати за съответната ключова дума, но нямаше да има разпознаваемост на фирмата - т.е. не знаеш кой точно стои зад този сайт в по-голямата част от случаите.

Дори има и подобен сайт:
http://www.sofiapropertymanagement.com/

По-интересното тук е, че самата фирма се казва София Пропърти Мениджмънт ООД, което само по себе си е трудно разпознаваемо от Пропърти Мениджмънт София ООД или Пропърти Мениджмънт ООД и други подобни (последните са примери, които си измислям в момента, но съм почти убеден, че съществуват, просто ме мързи да проверявам). И дори и да инвестира човек в реклама, пак трудно ще стане разпознаваем от всички останали подобни фирми, защото хората трудно ще ги различават.

ето ви от опит.
потърсете кл. израз от подписа ми в г.ком и г.ко.юк.
В топ 5 е.
Явно за не много конкурентни ниши има доста голямо значение.

За лонг-тейл думи винаги е по-лесно.

Съгалсен съм с yellowdino - ако е сериозен бизнес - задължително брандиране. А сайтове с имена ключови думи, може да му служат за сателити.

Ице, хората правят сайтове и за да печелят от адсенс, афилиейт и т.н. и там ползваш бранда на предлагащи услугата, на теб се пада задачата да вкараш само трафика и да поднесеш инфото подходящо.

Ице, хората правят сайтове и за да печелят от адсенс, афилиейт и т.н.....

може тука да ви е странно, но има хора без адсенс и афф по сайтовете си. дали печелят е отделен въпрос.
И точно тука има значение дали да вкараш кл.думи в урл-то.

За лонг-тейл думи винаги е по-лесно.

Съгалсен съм с yellowdino - ако е сериозен бизнес - задължително брандиране. А сайтове с имена ключови думи, може да му служат за сателити.

еми ако продаваш софт за нокиа друг не искам и да ми влиза в сайта. 100% сигурно няма да купи.
имаш адсенс на магазина. е това е малко обратно на брандиране 😉

Нали виждаш къде е адсенса, най-най-долу просто няма какво да сложа там.😉 Такъв адсенс прави по 1 лв на месец, мислиш ли , че ми трябва? 😀

A домейн като pokeronline (com/net/org) би ли си купил? 🙂

Брандирането не е само в интернет и иска доста сериозни ресурси за другите медии. Докато една малка фирма с подходящ сайт /сателит/ с ключова дума в домейна би постигнала в пъти повече.

Back
Горе