CakePHP vs YII vs....

KOBRETI

New member
Мисля да се насоча към ползване на някакъв фреймуърк, но досега съм писал само "ръчно", та ще се радвам да дадете някакви отзиви и съвети - кой фреймуърк ползвате и защо?
След кратко проучване CakePHP и YII ми изглеждат най-добре. Вашето мнение?

Също така, ползвате ли някакви инструменти за респонсив интерфейс, по-конкретно за Бутстрап?

Последно редактирано:
За Cake не мога да кажа нищо, за Yii версия 1 мога да кажа че беше доста готино защото имаш генератор на код и нещата ставаха доста бързо (админ ти е горе долу готов), но имаше и някои недомислици. За новата версия 2 не мога да кажа нищо. Също така версия 2 ще бъде коренно различна и все още е версия алфа, така че не знам дали си заслужава да почваш да учиш версия 1.

Относно bootstrap и новата версия на Yii и Zend Framework 2 си базират вютата на него така че ако го прегледаш няма да сбъркаш. Аз например го ползвам, когато не ми се занимава с дизайнер има в него готови компоненти които си пасват.

За Cake не знам, yii съм ползвал 1,1 , 2ката е бета версия в момента , нямам наблюдения върху нея, знам че ще има подържа RESTfull, вече всички класове ще са включени по подразбиране в namespace, структурата на директориите е напълно променена, като при версия 2 вече има 2 структури - една за по прости сайтове и по сложна.
Тук има инфо за преминаване от 1,1 към 2. Чак пък коренно различно не е. Ти като си знаеш вече кой клас и кое как и за кво се ползва, работите си остават що годе същите и във версия 2 с малки изменения. Така че според мен може да започнеш да си учиш Yii на сегашната версия. За cake както казах нямам наблюдение. Ако случайно си загледал и към codeigniter, не знам сега как е, но преди мислех да почвам него да ползвам оказа се че е някава боза поне версията която аз бях гледал преди година и нещо беше някакъв хибрид който се опитваше да подържа php4 php5 и някво мазало беше.

Аз съм привърженик на Zend, но можеш да опиташ и Phalcon -
Код:
 http://phalconphp.com/en/

Общо взето е като при CMS-ите, колкото потербители има толквоа и различни мнения ще събереш. Всеки си има предпочитания. Ако имаш желание мога да пусна анкета към темата, за да видим поне гласовете?

Back
Горе