Google ни разказва играта в Analytics

ivo.apostolov

Неразбиращ
Новината тук

Накратко:
Вече няма да виждате ключовите думи, по които влизат потребителите във Вашият сайт (поне не и в Analytics), ако потребителите са логнати. Всички техни търсения ще минават през SSL.
Според Google, персонализираните резултати са форма на лични данни и не е редно уебмастърите да виждат кой по каква ключова дума е влязъл в сайта Ви. Абсурдното е, че в Analytics тази информация се вижда обобщено, а не на ниво потребител, но решението явно е окончателно за момента.

Лично за мен това обезсмисля ползването на Analytics и въпросът е за други инструменти, които да носят тази информация!

Re: Google ни разказва играта в Analytics

Все пак има още доста хора без акаунти в гугъл, макар че бързо намаляват.

attachment.php

Прикачени файлове

• shithappens.jpg
    shithappens.jpg
    49.8 KB · Преглеждания: 0
Последно редактирано:

Те явно вече се чудят по какъв начин да си прецакат всичко тяхно.

Аз не вярвам това да стане. SSL много ще забави търсенето. Аз лично бих търсил без SSL, ако има такава възможност, пред това да ми се бавят заявките.

Едит: Тези май наистина са се взели на сериозно. А уж се борят за бърз Интернет с този instant и подобни. Това няма да продължи дълго според мен.

Последно редактирано:

Въпросът е: Какви алтернативи има?
- tyxo - аз лично не мога да разчитам на него. Днес е горе, утре не.
- Piwik - много е тежък за 100-200 сайта... някой, който го е ползвал да каже дали има възможност да е с "отворена регистрация" - тоест ако се инсталира да обслужва множество хора.
- Clicky - платен е след определен брой посещения, но сякаш ми изглежда най-разумния вариант за момента.

Edit: Clicky не е вариант, защото плана им за 60 долара на година е само за 10 домейна.

И значи да махаме analyticsa ли? Ако бави сайта много - а това нали те самите гледат и искат да не е така? Кото не дава ключовите думи по които са ти влезли, то къв е смисъла? Може да е някакво недоразумение ....

И значи да махаме analyticsa ли? Ако бави сайта много - а това нали те самите гледат и искат да не е така? Кото не дава ключовите думи по които са ти влезли, то къв е смисъла? Може да е някакво недоразумение ....

Аналитикса няма да бави, търсенията ще са по-бавни. Проблемът е, че няма да показва статистика (ключовите думи, по които са влезли) за тези търсения!

Последно редактирано:

аз ползвам StatCounter. там си има направо къде е ходил кой потребител. за съжаление са малко ограничени откъм време на събиране на данните

аз поне в Г търся когато не съм логнат.

Някои има ли данни какъв процент от хората са логнати в гугъл 🙂
Аз поне не разполагам с тази статистика, но съдейки колко влизания имам от ключови думи, за които съм извън топ30 (неперсонализирано), предполагам, че вероятно става дума за едно поне 30% в моите сайтове.

Едно от предложенията във Facebook е за:
http://www.openwebanalytics.com

Аз от отдавна ползвам безплатната версия на statcounter за резултати в реално време. За много посещаван сайт е малко неудобно защото пази последните 500 резултата, но за виждане в момента какво се случва е добър и то много. Аналитикса го ползвам рядко и то за обобщени данни и за да правя сравнение между минали периоди.

Analytics го ползвам основно за три неща:
- AdWords кампании - следене на конверсии
- Keyword data - по какво влизат
- Referral data - влизания от други сайтове

Второто ми е особено нужно и ще се наложи да търся алтернатива.

Няма смисъл да търсите алтернатива на GA, защото под SSL режим браузърите не изпращат referrer! Тоест, те не могат да дадат тази информация не защото не искат, а защото я нямат.

Без значение коя броячка използвате - тя няма да показва правилно референциите от ключови думи на потребители използващи ssl.
Проблема е там, че когато потребител използва ssl, google прави редирект и скрива ключовата дума, която е търсена 🙁

едит: така де, Тошко ме е изпреварил с инфото🙂

Ми.. ще поживеем и ще видим. 🙂
Пък току виж тиксото са улучили точния момент да си подобрят брояча. 🙂

Въпросът е: Какви алтернативи има?
- tyxo - аз лично не мога да разчитам на него. Днес е горе, утре не.
- Piwik - много е тежък за 100-200 сайта... някой, който го е ползвал да каже дали има възможност да е с "отворена регистрация" - тоест ако се инсталира да обслужва множество хора.
- Clicky - платен е след определен брой посещения, но сякаш ми изглежда най-разумния вариант за момента.

Edit: Clicky не е вариант, защото плана им за 60 долара на година е само за 10 домейна.

Добавки:
- http://dacounter.com (Слагам го на първо място, защото е български)
- http://www.openwebanalytics.com
- http://www.histats.com/
- http://www.haveamint.com/
- http://www.metriserve.com/

И още и още. Това, че аналитикса е най-ползвания инструмент, далеч не го класифицира като най-точен и единствен 🙂

Добавка:
Няма смисъл да търсите алтернатива на GA, защото под SSL режим браузърите не изпращат referrer! Тоест, те не могат да дадат тази информация не защото не искат, а защото я нямат.
Според мен не е точно така. Над 80% от използваните до сега тулове са базирани на самите параметри от търсения адрес. Най-лесно би било ползването на съкратени адреси при вход от търсачки, като те дори си имат услугата. goo.gl/asdf123 като входящ линк. SSL-а в случая не мисля, че ще играе роля, защото няма да си позволят да маскират връзките. Предното ще ги доведе до разруха, а не мисля, че това им е целта.
По-скоро се опитват да пробутат новия си стар, но вече платен тул, като средство за проверка, което ще отвори път на други броячи/аналитични приложения.

Последно редактирано:

Тук никой ли не ползва Bing webmaster tools?
Голям рев за тоя Г, голямо нещо 🙂. Сигурно 99% от Г "потребителите" не знаят какво е SSL. Като прочетат няколко статии, че бави търсенето и няма да го ползват😀

Back
Горе