Re: Gzip - полезно или вредно
Какво по дефиниция означава "скорост на зареждане"? Много е относително. Има време за ганарация + време за сваляне на файловете + време за изпълнение (JavaScript). Според мен скоростта на зареждане на сайт никога не е била фактор за класирането на сайт и едва ли някога ще бъде. Просто Мат използва страха на уебмастърите, за да ги накара да си оптимизират малко сайта и в тази посока.
Аз засега си компресирам само големите JS файлове с това:
http://javascriptcompressor.com/
като мачкам и променливите, параметризиращи функциите. Нивото ми на компресия е ~ 0.65
mod_deflate не мога да го подкарам и да го разбера как работи. Не вярвам да е нещо повече от компресията, която прави инструмента от връзката.
base62 дава много добри резултати при големи файлове и се постига ниво на компресия към 0.5, но пък казват, че много бавел при определени случаи и никой не го препоръчва.
gzip май си остава най-сериозния вариант. С него постигам ниво на компресия до 0.2, което е страшно много. По-добро от това не съм виждал. Но трябва да се пипа по apache директиви и при по-старите браузъри прави проблем.
Чудя се, примерно, ако се отвори сайта на iPhone какво ще излезе
🙂
Едит: Преди да компресирам с gzip, компресирам с алгоритъма от връзката, като мачкам и променливите. Затова се постига толкова високо ниво на компресия. Не е само от gzip-а.