Gzip - полезно или вредно

kirilbug

New member
Здравейте,
днес разговарях с един колега и от дума на дума стана въпрос за GZIP. Според него Г. много обича GZIP и наличието му помагало за SERP-a. Аз обаче нямам никакви наблюдения над това и затова реших да питам тук.

Някой може ли да сподели информация и впечатления?

Мерси

Re: Gzip - полезно или вредно

Мисля, че те е подвел - би трябвало да става дума за mod_deflate тъй като при него се наблюдава по-висока степен на компресия и доставка на съдържанието става по-бързо. Иначе от gzip има ефект, но реално html и javascript се компресират по-добре с mod_deflate - има един проблем обаче - и двете харчат яко CPU.

За google не знам, но аз много уважавам gzip level 6!🙂 Определено има защо да бъда уважаван и от Google!

Gzip level 6 е най-оптималния вариант при съпоставка процесорно време-компресия.

Минавайки през gzip страниците стават от пъти до десетки пъти по-малки (включително css,js и тн външни файлове), което означава по-бързо сваляне (при константна скорост на връзката). А това е фактор в "Site performance" инструмента в "Webmaster Tools". Дали обаче фактора "Site performance" е важен за позиционирането на сайта - тук нямам мнение 🙂

За google не знам, но аз много уважавам gzip level 6!🙂 Определено има защо да бъда уважаван и от Google!

Gzip level 6 е най-оптималния вариант при съпоставка процесорно време-компресия.

Минавайки през gzip страниците стават от пъти до десетки пъти по-малки (включително css,js и тн външни файлове), което означава по-бързо сваляне (при константна скорост на връзката). А това е фактор в "Site performance" инструмента в "Webmaster Tools". Дали обаче фактора "Site performance" е важен за позиционирането на сайта - тук нямам мнение 🙂

off
До колкото разбирам от завъртяното говорене на Мат скоростта за момента няма значение, но след време май ще има малко значение.
/off

А по темата искам да попитам следното: В момента съм активирал някаква компресия от контролния панел, това означава ли че ще имам повече cpu натоварване. Понеже единствената причина да го активирам беше за да ми намали CPU натоварването, а май съм сгрешил?

Прилагам изображение.

Прикачени файлове

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    47.5 KB · Преглеждания: 0

И как Google и Matt ще съпоставят скорсотта на отваряне? Ако сайта се намира на споделен хостинг и сайт в същата ниша се намира на dedicated server, аз не виждам особенна съпоставимост, пък ако ще да има включени и gzip, mod_deflate, alternative php cache и всички бази данни да са му кеширани в рама?

mod_deflate помага в SERP, също така вдига crawl rate и page performance.

Пример:
На сървър с 600-700к импресии/ден вдига средно 11-12mbit-a за mixed PHP. Естествено оптимизирано... за тези които не са разбрали цифрата.

Трафика не ми е проблема а gzip само влошава скалирането. От друга страна мултимедийните данни, където е истинския трафик не се компресират...

Та гугльовците не мисля, че дават бонус за това. Можа да дават такъв обаче по критерий скорост. Правиха доста намеци в тази насока, но някакси не ми се виждат смислени, освен ако не е наистина тежък случай.

Та гугльовците не мисля, че дават бонус за това. Можа да дават такъв обаче по критерий скорост. Правиха доста намеци в тази насока, но някакси не ми се виждат смислени, освен ако не е наистина тежък случай.

До колкото разбирам от завъртяното говорене на Мат скоростта за момента няма значение, но след време май ще има малко значение.

Винаги скоростта на зареждане на даден сайт е имала значение за класирането му, в колкото по-тежка ниша е, толкова по-голямо е то. Това че от гугъл пишат: "Може би някога"... и "за бота няма почти никаква разлика" ... не е причина да им се вярва. Правил съм си практически експерименти в ултра тежки ниши, а именно Уеб дизайн и Seo.

Опита ми показа че бързината на зареждане на сайта има значение за класирането му, в лека ниша може да не го забележиш, но в много тежка си е преимущество да мръднеш от 10 на 8-мо място само заради това, без никаква друга промяна по сайта.

А в цитираните ниши тая разлика си е = доста пари за платени линкове, питайте който и да е от класираните в петицата по колко на месец дават за да са там 😀

Какво по дефиниция означава "скорост на зареждане"? Много е относително. Има време за ганарация + време за сваляне на файловете + време за изпълнение (JavaScript). Според мен скоростта на зареждане на сайт никога не е била фактор за класирането на сайт и едва ли някога ще бъде. Просто Мат използва страха на уебмастърите, за да ги накара да си оптимизират малко сайта и в тази посока.

Аз засега си компресирам само големите JS файлове с това:
http://javascriptcompressor.com/
като мачкам и променливите, параметризиращи функциите. Нивото ми на компресия е ~ 0.65

mod_deflate не мога да го подкарам и да го разбера как работи. Не вярвам да е нещо повече от компресията, която прави инструмента от връзката.

base62 дава много добри резултати при големи файлове и се постига ниво на компресия към 0.5, но пък казват, че много бавел при определени случаи и никой не го препоръчва.

gzip май си остава най-сериозния вариант. С него постигам ниво на компресия до 0.2, което е страшно много. По-добро от това не съм виждал. Но трябва да се пипа по apache директиви и при по-старите браузъри прави проблем.

Чудя се, примерно, ако се отвори сайта на iPhone какво ще излезе 🙂

Едит: Преди да компресирам с gzip, компресирам с алгоритъма от връзката, като мачкам и променливите. Затова се постига толкова високо ниво на компресия. Не е само от gzip-а.

Последно редактирано:

Винаги скоростта на зареждане на даден сайт е имала значение за класирането му, в колкото по-тежка ниша е, толкова по-голямо е то. Това че от гугъл пишат: "Може би някога"... и "за бота няма почти никаква разлика" ... не е причина да им се вярва. Правил съм си практически експерименти в ултра тежки ниши, а именно Уеб дизайн и Seo.

Опита ми показа че бързината на зареждане на сайта има значение за класирането му, в лека ниша може да не го забележиш, но в много тежка си е преимущество да мръднеш от 10 на 8-мо място само заради това, без никаква друга промяна по сайта.

А в цитираните ниши тая разлика си е = доста пари за платени линкове, питайте който и да е от класираните в петицата по колко на месец дават за да са там 😀

Възможно е и да си прав, но искам да отбележа че в тези ниши непрестанно се променят позициите, дори и нищо да не правиш. Друг е въпроса че гугъл променя алгоритъма всеки ден. Общо взето абсолютно по никакъв начин не можеш да разбереш че заради това си мръднал на горе.

Не съм съгласен и с двамата.

cloxy, ти се бориш със статичен сайт на който размера в килобайти е много нисък, от там всеки на който кажеш че не ти пука за бързината ще си каже - защо го прави това тогава.

scoobydoo, Тествал съм не един път, а най-малко 20. И сайтовете не мърдат всеки ден в тия ниши, още по-малко без причина 🙂
Тествал съм и в ниша мебели, класирах изобщо без усилия ултра смотан статичен сайт на перфектна позиция за доста конкурентно търсене от две думи.

Последно редактирано:

Не ме разбираш, не е до компресията, а до лекотата, до бързината на зареждане. Нищо не компресирам освен css-a.

Принципно си прав, компресията не дава serp, но помага индиректно - повишава бързодействието и от там лееекичко и другото. Едитнах си горния пост, експериментирал съм и в други ниши, не само в тези три, просто не ми се дават точните резултати.

Ако не е компресия, тогава ще е оптимизация на кода - заявки към базата данни, преструктуриране на базата данни, промяна в индекси и т.н. но поне статичните неща може да бъдат компресирани, а тези, които не се променят често, може да бъдат и кеширани.

Щях да отворя нова тема, но ще опитам отново тук да задам въпроса си (първият път леко ме игнорирахте) 🙂

В контролния панел на хостинга ми от icn има някакво оптимизиране на уеб сайта. Не разбирам много, но явно е някаква компресия.

Ако някой може, нека да ми каже, намалява ли ми се CPU натоварването като е активирано или само трафика спада? Питам защото някой спомена че компресията натоварва процесора. Мене трафика не ми е проблем, пуснал съм го единствено заради CPU натоварването. Дали съм сгрешил?

Прилагам изображение на страницата в контролния панел, за която говоря.

Благодаря!

Прикачени файлове

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    47.5 KB · Преглеждания: 0

Няма ефект, загубена кауза по отношение на процесорното време - преработване на кода, заявките към базата данни, индекси и прочие - няма решение за CPU overload което да става с един бутон, още по-малко пък в cPanel.

Код:
<IfModule mod_deflate.c>
DeflateCompressionLevel 1
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
</IfModule>

Мисля да го изпробвам така. При първо ниво има сравнително добра компресия, при минимално натоварване на процесора. Спирам се на "големите три": html, css и javascript.

Остава хостинг специалистите да си кажат тежката дума ще има ли ефект 🙂

Аз бих го гледал малко от друг ъгъл на компресията, защото да го правите за само заради някакви, както обикновенно мъгляви изказвания на Мат Кътс не мисля, че е правилно.

Кое би било по-добре за потребителите и за процесорното ви време на хостинга?

Ако си на споделен хостинг в България. Може би е добре да ги питаш дали добавянето на компресия, ще се отрази на параметъра, по който без колебание биха ти затворили акаунта.

Ако хостваш сайт за БГ на чужд хостинг, времето за отваряне на сайта тук много зависи от това дали данните са ти компресирани. И за да са щастливи потребителите, компресията е засължителна.

Един много важен въпрос е "Как гугъл мери скоростта на сайтове?", която евентуално, можеби, влияе на класирането.

Вариант 1: За колко време ботовете достъпващи сайта го отварят?
Вариант 2: Скоростта се мери при потребителя. От Google Toolbar, например.

Първият вариант има една основна слабост. В конкретния случай с България, това което вижда потребителя за сайт хостнат в БГ и за сайт хостнат в Щатите и това което вижда бота в тези случаи (Google няма дайтацентър в у нас) са две доста различни неща.

Моето предположение за оказване на влияние от скоростта е следното: трябва да се покрива някакъв санитарен минимум, след който последствията са в негативна посока. Това че един сайт е по-бърз с мили секунда или секунда от друг, едва ли ще му даде предимство в SERP.

Последно редактирано:

Back
Горе