mysql vs mysqli ?

uni-web

Banned
Здравейте,

Минах единият ми сайт на mysqli тъй-като четох че е доста по-бързо от mysql и не товари толкова машината.

Въпреки това в момента когато преглеждам в webmina сървъра ми се струва доста по-натоварен от преди когато си бях с mysql.

Бих се радвал на мнения и на други потребители тъй-като, ако греша да си го върна пак на mysql.

Re: mysql vs mysqli ?

Темата и на мен ми е интересна. Досега винаги съм ползвал стандартната mysql библиотека в комбинация с MyISAM таблици. Обаче гледам много хора съветват да се минава вече на InnoDB таблици, а за php API - mysqli или даже PDO (това последното май не е с native MySQL, а е с абстрактен слой и не знам как е откъм бързина).

🙂 радвам се че се интересуваш от това.

Малко Българско видео на някой пич по въпроса за mysqli, което случайно намерих в нета http://vbox7.com/play:499feca3

Хм, ако питаш мен си ползвай стандартното mysql защото mysqli ми се струва че бъгва понякога. Вчера дори бях отворил тема защото точно mysqli ми правеше проблеми с multi_query. Разбих си голямата заявка на части и си я минах през mysql и всичко сега е 6, при положение че не съм променял нищо в структурата на заявката. Така че моят съвет е, придържай си се към mysql за да си спестиш главоболия.

Момчета, добре е да познавате програмите които използвате. В противен случай се получава, че хейтвате срещу неща, които не разбирате! Това, че не знаете как се използва дадена програма/библиотека/API не означава, че проблема е в нея.

А сега и по-конкретно.

uni-web, наблюденията ти имат ли някакви реални засечки? Или просто така ти се струва? mysqli е "strongly recommended" от mysql v4.1.3.

Kompota, дали ще използваш InnoDB или MyISAM не е въпрос на това, кое е "по-яко", а това какво искаш да постигнеш. Двата DB енджина имат различни екстри, които в някой случаи пречат, а в други вършат по-добра работа. Спрямо приложението и нуждите му се избира вида на енджина. Също така има други десетки енджини, които вършат много по-добра работа от InnoDB или MyISAM, но в определени ситуаци и конкретни нужди.

raxbg, твоя проблем, е че не си наясно с работата на mysqli и трансакциите - за това не ти е виновен конектора към базата...

Хм, ако питаш мен си ползвай стандартното mysql защото mysqli ми се струва че бъгва понякога. Вчера дори бях отворил тема защото точно mysqli ми правеше проблеми с multi_query. Разбих си голямата заявка на части и си я минах през mysql и всичко сега е 6, при положение че не съм променял нищо в структурата на заявката. Така че моят съвет е, придържай си се към mysql за да си спестиш главоболия.

Даммм 🙂 видях вчера темата ти не отговорих прегледах на бързо кога който беше пуснал, мога да кажа че първата ти заявка не беше конкретизирана може и за това да ти е правило проблем 🙂 .

При мен си работи няма проблем и миграцията към него мина лесно, въпроса е дали наистина е по-бързо и дали по-леко за сървъра. 🙂

Момчета, добре е да познавате програмите които използвате. В противен случай се получава, че хейтвате срещу неща, които не разбирате! Това, че не знаете как се използва дадена програма/библиотека/API не означава, че проблема е в нея.

А сега и по-конкретно.

uni-web, наблюденията ти имат ли някакви реални засечки? Или просто така ти се струва? mysqli е "strongly recommended" от mysql v4.1.3.

Не няма засечки всичко работи нормално и добре даже лоуда на зареждане падна, но ми се струва че сървъра е по-натоварен от преди. 🙂

За това и питах. 🙂

Аз откакто се помня съм на mysqli, предимства:

- Обектно ориентирано;
- По-бързо;
- multy_query;
- prepared statement;
- и много много други...

Като чета код писан по стария начин и ми става лошо. Това си е жива мъка.

Ами аз пък си имам конкретни 🙂 Общо взето имах едни брутални заявки в една още още по брутална база данни. Там изпълнение отнемаше около 55-60сек с пълно индексирани полета 🙂 След преминаване на mysqli нещата паднаха около 40-45 сек. Натоварването на сървъра е доста интересна константа. стария mysql комуникатор разпределяше натоварването доста по балансирано върху различните ядра но пък освобождаваше заетия ресурс по бавно. Mysqli се отнася доста по агресивно към ресурса заема повече но за сметка на това се освобождава доста по бързо от него отделно че когато товари ядрата се стреми да натоварва на максимум тогава прехвърля върху другото 🙂

Back
Горе