SEO и дублирано съдържание

dx22

New member
Доколкото разбрах, когато има 2 различни урл-та, които достъпват еднакво/подобно съдържание това се счита за дублирано съдържание от паяците и страницата се индексира по-зле.
При мен ситуацията е следната - имам си търсачка в сайта ми.Ползвайки mod_rewrite съм я направил да може да работи така:
www.domain.com/search/nqkakva-fraza-za-tursene , където nqkakva-fraza-za-tursene е произволен текст и на базата на някакъв алгоритъм връщам резултатите. Въпроса ми е възможно ли е паяците да сметнат това за дублирано съдържание, защото близки фрази вадят подобни резултати и генерират близки по съдържание страници?
Ако да , тогава коя е най-добрата стратегия за имплементация на търсене в сайт така, че да е възможно най-seo friendly (т.е. поне без динамични урл адреси съдържащи ? & =)?

ПП
Сложих я в раздел програмиране, защото въпроса е по-скоро за програмисткия подход към проблема.Сайта е правен на php. Ако модераторите преценят да преместят темата в сео раздел.

Последно редактирано:
Re: SEO и дублирано съдържание

...защото близки фрази вадят подобни резултати и генерират близки по съдържание страници?
Да, това си типично дублирано съдържание. Гугъл препоръчват в този случай да се ползва каноникъл, макар че не знам на каква логика ще слагаш на дадени търсения каноникъл, а на други - не.

БТВ„ идеята да правиш сео френдли УРЛ на резултати от търсене е леко казано излишна - защото нямаш директни линкове към тези търсения и съответно и да се индексират, тези УРЛ нямат да имат сила т.е. много е ворятно да отидат в съплементала.

А, бе имаше (има) едни сайтове за обяви, които имат всевъзможни подобни търсения и направо ме изумяваха с позициите си в SERP-а при разни търсения ... :X

При силни и авторитетни сайтове май минава номера, ама положението се затяга и не е ясно докога...

БТВ„ идеята да правиш сео френдли УРЛ на резултати от търсене е леко казано излишна - защото нямаш директни линкове към тези търсения и съответно и да се индексират, тези УРЛ нямат да имат сила т.е. много е ворятно да отидат в съплементала.

Разгледай 3D Уеб дизайн, знам че си го виждал много пъти, но при мен реализацията е точно такава 😉 Не, не отиват в суплементала ако си си направил сърча seo friendly, в много случаи дори тези страници се класираха по-добре от тези към които имам линк билдинг, затова в последно време малко ги "скопих".

Това е защото на тях почти винаги има фреш контент - в момента в който гоогле разбере че на тая страница има всеки път нещо ново за тоя сърч терм и тя получава приоритет.

При силни и авторитетни сайтове май минава номера, ама положението се затяга и не е ясно докога...

Ще мине и при неавторитетен сайт, изпробвал съм го на много места.

Ако не вярвате, ще ви дам и примери (надявам са да не ме изтормозите и да кажете: не, не вярвам и да трябва да ровя в серпа сега 😀 )

Цитирания от вас сайт за обяви е top-obiavi.net, в него тактиката е точно такава - оптимизиран е за long tail keywords.

Последно редактирано:

страници с тагове и категории на ВП са си в индекса, даже се класират (особено първите) при слаби и нови сайтове ;-)

за съжаление, за малко

Това е ясно на всички, но странците от сърча на някой cms са малко по-различни. И като реализация, и като резултат.

gvv, пробвай го на някой голям сайт за най-важните си ключови думи, препоръчвам ти го.

Последно редактирано:

Това е ясно на всички, но странците от сърча на на някой cms са малко по-различни. И като реализация, и като резултат.

Това не го разбрах

gvv, пробвай го на някой голям сайт за най-важните си ключови думи, препоръчвам ти го.

🙂
предпочитам да ползвам други методи за най-важните си ключови думи

Това не го разбрах

Трябва да пробваш за да разбереш 😉

предпочитам да ползвам други методи за най-важните си ключови думи

Говорим тук само за онпейдж, офпейдж и линк билдинга си е отделно... просто това е още една нова силна страница в сайта ти - какво пречи да й пуснеш и на нея евтин линк билдинг - от социалки например.

Код:
diplodocs.com

Ето тези не знам как го правят, но излизат за всичко, за което няма резултат или е слабо конкурентно. Особено при търсене за схеми на техника, шантави документи и подобни. До сега не съм намерил при тях документа, който търся, но всеки път попадам на тях!

Разделили са си го на региони по езици. Индексират множество заявки за търсене и някак си ги класират.

Има много какво да се научи от тях. Само за пример, не че site командата е точна, но вижте колко индексирани страници имат приблизително. Значи реално са в пъти повече.

Хмм май не е съвсем ясно в крайна сметка добре ли е или зле. На мен не само от сео съображения тръгнах да го правя така. По принцип ми се струва много user friendly вида на статични урл-та. А отделно, че е по-добре при случайно грешно написан адрес да не вадим скучната стандартна страница за грешка. Ясно е, че в общия случай нямам директни линкове към търсенията, но пък ако реша може да сложа на разни места линкове към по-интересни търсения, където често има фреш съдържание.
Дали няма да е най-добре просто всички търсения да се редиректват с код 301 към пхп скрипта? По този начин ще запазя урл-тата. Какво мислите?

Дали няма да е най-добре просто всички търсения да се редиректват с код 301 към пхп скрипта?
A, как ще търсят потребителите ти в сайта?

Ами идеята ми беше да си има страница с форма за търсене и оттам да се праща request do search.php.
Да кажем, че тази форма ще се намира в /search/form , а заявките от вида search/neshto-drugo също ще пращат рекуест до search.php.
Идеята ми е когато потребителя ползва навигацията на сайта ще стига до /search/form и оттам ще си прави търсенето. А пък това /search/neshto-drugo ще е удобно за да публикувам на разни други сайтове популярни търсения.
Технически просто в .htaccess файла просто едното правило за пренаписване на линк (това за /search/form) ще е преди другото, а другото ще прави редирект към search.php и ще търси 'neshto-drugo'.
Какво мислиш за този вариант? +,- от сео гледна точка?

Back
Горе