SEO от гледна точка скорост на зареждане

ivo.apostolov

Неразбиращ
Графика на посещения на сайт с около 98% Google трафик.

На 27 юни сайтът достига най-високия си трафик до момента и сървъра започва да изпитва проблеми със скоростта на отваряне (първата червена точка). За два дни трафика буквално се срива (втората и третата червена точка). По позициониране за топ 10 ключови думи, сайтът изпада от 2-5 място извън топ 20. За няколко часа.

След преработка на няколко MySQL заявки, пускане на кеширане и Cron Job за намаляне на големи снимки, скороста на зареждане се нормализира и сайтът започва да възстановява класирането си и трафика. Имайте предвид, че не е бил офлайн или недостъпен, просто му трябваше малко повече време да зареди.

Към днешна за 7 от 10-те ключови думи позициите са възстановени.

Като цяло се оказва, че скороста на зареждане може да има доста голямо значение за класирането, особено ако сайта е значимо бавен.

В конкретния случай грешката си е моя, защото имаше сигнали и по-рано, но предприех действия, чак когато нещата отидоха на зле 🙁

3553890J.png

3553891A.png

Re: SEO от гледна точка скорост на зареждане

Може ли да споделиш On average секундите на зареждане непосредствено преди повишаването и колко са били когато е бил най-бавен? При мен скоростта се увеличава бавно от няколко месеца и началото на юни явно е минала границата и трафикът почна да пада от почти 3к UV/ 12k импресии до 1к UV/ 4k импресии.

Последно редактирано:

Преди повишаването около 4-5 секунди за зареждане, след повишаването най-бавно бе около 18-20 секунди. В момента зарежда за 1.56 секунди с кеш и за 2.30 секунди без кеш.
Иначе на Google тула в момента дава следното:
3567999h.png

Реално по изходния код почти няма какво да направя (това да махна CSS дето точно на тая страница не се зарежда, но се ползва на други 100 места мисля да си го спестя...) 🙂

3568024C.png

Последно редактирано:

Благодаря, опитвам се да разбера кога точно започва да смъква трафик увеличаването на лоудинг времето. при мен до 5-7 секунди мисля че не оказваше ефект върху класирането и трафика, но над 7мата секунда вече оказва. Поне на такова мнение съм в момента.

Голямо значение има. Още щом обявиха, че влиза във факторите за класиране започнах да наблюдавам няколко сайта и за сега всеки с под 4 сек време за зареждане е ок за сега при равни други условия.

Времето за зареждане на сайт има голямо значение след Панда. Страници, които се зареждат за 15 сек. и повече може изцяло да отпаднат от индекса. Не съм сигурен как точно се образува графиката в GWT, би трябвало да е средно аритметично време за зареждане на всички индексирани страници на сайта и имайте предвид, че е от гледна точка на Goolge бота.

Back
Горе