SEO работа само с един клиент в ниша ?

Статус
Not open for further replies.

borislav123

New member
Въпроса ми е към колегите, които се занимават професионално с клиентски сайтове

вчера клиенти от България ме попитаха - дали бих поел , ако се появи - друга фирма от техния бранш, тоест да се грижа за 2 конкуретнти сайта

и дали евентуално можем да сложим клауза в договора , да не се работи с други фирми от бранша

как правите вие в това отношение ?

(за клиенти от чужбина работя в една ниша с много фирми без проблем - никой не ме е питал или поставял такъв въпрос )

Re: SEO работа само с един клиент в ниша ?

Всичко може за клиента. Аз бих им казал 'ОК, само с вас', но цената е по 5 (или колкото средно броя други клиенти очакваш за същото). Ако искат.

Естествено, че не може ! Ти сам си прецени дали "изпускаш" други фирми в същата ниша, които биха били по-доходоносни и съответно реши, дали ще правиш за тези или за онези !

За: SEO работа само с един клиент в ниша ?

Имаме дори чисто консултантски договори с подобни клаузи и си е гадничко, когато става дума за банки например. Оказва се, че ако сме консултанти на едната, не можем да проведем обучение в другата, което си е крайно несправедливо. В този случай или ползваме някоя друга от фирмите ни или някой от партньорите ни.

Иначе по-принцип не поемаме клиенти/конкуренти от същата ниша за срока на договора/договорката ни и смятам, че така е правилно и ни мотивира доста по-силно да работим само в една посока.

(за клиенти от чужбина работя в една ниша с много фирми без проблем - никой не ме е питал или поставял такъв въпрос )

Много ясно, че няма да питат!!! Не е етично да се работи за двама в една и съща ниша, става конфликт на интересеси. Но чужденците не са наясно, че думата "етика" за българския Ганю е еквивалентна на "простотия".

Две риторични въпросчета:

- Ако получиш възможност да поставиш 1 бр. линк в супер тръстед сайт, към сайта на коя фирма ще сочи? Или викаш, то в САПЕ бол линк за всички риби-клиенти?!?!

- Сайта на коя фирма ще качиш на 1-во място? Или викаш, на рибите-клиенти и топ 10 им стига?!?!

Това е типичен пример как човек в желанието си да се похвали, че има много клиенти казва: -За мен клиентите са риби.

Поздрави,
ДХХ

Re: За: SEO работа само с един клиент в ниша ?

Много ясно, че няма да питат!!! Не е етично да се работи за двама в една и съща ниша, става конфликт на интересеси. Но чужденците не са наясно, че думата "етика" за българския Ганю е еквивалентна на "простотия".

Две риторични въпросчета:

- Ако получиш възможност да поставиш 1 бр. линк в супер тръстед сайт, към сайта на коя фирма ще сочи? Или викаш, то в САПЕ бол линк за всички риби-клиенти?!?!

- Сайта на коя фирма ще качиш на 1-во място? Или викаш, на рибите-клиенти и топ 10 им стига?!?!

Това е типичен пример как човек в желанието си да се похвали, че има много клиенти казва: -За мен клиентите са риби.

Поздрави,
ДХХ

ДХХ, не съм съвсем съгласен

не бързай всички да слагаш в графата Ганю

чужденците знаят, че да работиш с някого екслузивно е скъпо, затова не го искат (все още Coca Cola не са ми клиент)

и повярвай ми, имаме няколко клиента за чистене в Лондон, разпределени са в различни зони на града, и работим добре по това, има резултати и те са доволни

да, тук спасява, че са в различни зони , но все пак - те са си конкуренти (но в един голям пазар хляб има за всички )

P.S.

Не виждам защо намесваш SAPE, аз лично не го ползвам въобще

Ако ти си третираш клиентите като риби, аз ги уважавам!

P.P.S. Дадох ти червено, в този форум не толерираме грубия език. Иначе си има други подобни.

Последно редактирано:

Абе пускай една фирма и на жена си и не го мисли 🙂 Там ще си само консултант 🙂

Иначе въпросите на DHH са много уместни !

Оги, уместни са

но подхода му не е добър

има и друга гледна точка - ако клиента се пазари за ниска цена, или му отказваш, или приемаш с уговорката, че може да работиш и с други - яде се всеки ден, нали (при ниска цена не би могло само за него да работиш)

малко се впрегнах, ама така е

чувствителен съм :wink:

сложен касус - етиката срещу джоба

то това си е вечния казус де

Имали сме подобен казус, предупредих старите си клиенти за новите, те нямаха нищо против и в момента работим и двата клиента. Всеки от клиентите получава това, за което си плаща, а това че имаме няколко сайта в една ниша само улеснява нашата работа.
Ако имат против, както е в твоя случай до колкото разбирам, бих пробвал да договоря по-добри условия само заради факта, че има вероятност да откажа бъдещ клиент. Ако условията си заслужават приеми офертата, а ако в бъдеще някой техен конкурент много те напъне разиграй ги на търг 😉

Това за Ганя е типична БГ черта, не го приемай като обида. Аз също съм българин.

Не ползваш САПЕ - ОК, сигурно нещо подобно. Не ги знам всички, но ако не ползваш нищо подобно, тогава със сигурност имаш ограничен брой възможности за поставяне на линк към "клиентския" сайт. Към кой ще поставиш линковете?

1. ако е към единия сайт - мамиш собствениците на другия;
2. ако е към другия - мамиш собствениците на единия;
3. ще разпределиш ограничения брой връзки поравно към двата - мамиш собствениците и на двата сайта;
4. няма да слагаш никакви - пак е измама.

Естествено, остава възможността да си линкбайт-гуру, който има стотина трика в сака и само така набавя връзки, но пак не е ОК, защото вниманието ти не е насочено на 100% в една посока.

Според мен, както и да се погледне е недопустимо да се работи с двама за едно и също. Аз лично, ако изобщо узная за подобна практика, никога няма да се съглася да съм клиент на такава "фирма".

Поздрави,
ДХХ

P.P.S. Дадох ти червено, в този форум не толерираме грубия език.

Дадох ти червено, щото явно не може да ти се угоди. От 2 коренно противоположни менения явно не си доволен. Груб език не видях, ама като си нежен, беж от форума.

Nettrio, както е и при теб - когато нещата са прозрачни, всичко е добре.

Аз в момента в тази ниша с новият бъдещ (евентуално) клиент нямам други клиенти.

Но в нишите, където имам по няколко, клиентите са предупредени, знаят, и нямат нищо против.

така че ...

ще помисля, ще видим.

Благодаря ви. Дори и на ДХХ, просто не ми хареса тона му.

Без лоши чувства към никого. 🙂

Дадох ти червено, щото явно не може да ти се угоди. От 2 коренно противоположни менения явно не си доволен. Груб език не видях, ама като си нежен, беж от форума.

Не, ще помисля и по двете мнения, истината е все някъде там.... :wink:

Между нежен и емоционален има доста разлика 😉

Аз правя следното - като имам един силен играч в една ниша, работя за него, а другия го давам на Оги. :levski: Иначе не е интересно. :cska:

Това за Ганя е типична БГ черта, не го приемай като обида. Аз също съм българин.

Не ползваш САПЕ - ОК, сигурно нещо подобно. Не ги знам всички, но ако не ползваш нищо подобно, тогава със сигурност имаш ограничен брой възможности за поставяне на линк към "клиентския" сайт. Към кой ще поставиш линковете?

1. ако е към единия сайт - мамиш собствениците на другия;
2. ако е към другия - мамиш собствениците на единия;
3. ще разпределиш ограничения брой връзки поравно към двата - мамиш собствениците и на двата сайта;
4. няма да слагаш никакви - пак е измама.

Естествено, остава възможността да си линкбайт-гуру, който има стотина трика в сака и само така набавя връзки, но пак не е ОК, защото вниманието ти не е насочено на 100% в една посока.

Според мен, както и да се погледне е недопустимо да се работи с двама за едно и също. Аз лично, ако изобщо узная за подобна практика, никога няма да се съглася да съм клиент на такава "фирма".

Поздрави,
ДХХ

Само не разбирам защо трябва да се мами ? Клиента е предупреден, знае, и се е съгласил.

по телевизиите как дават реклами на няколко различни банки!!!!!!

Аз съм правил веднъж тази грешка да работя двама клиента в една ниша и още сърбам попарата. Получи се така, че вторият клиент с по-малък бюджет го позиционирахме преди първия, който плащаше 4 пъти повече. Лошото беше, че и двамата знаеха кой колко плаща и бяха съгласни да се работи по този начин. Добре че вторите се отказаха веднага след като се лепнаха на първото място (което е обичайно за 50% от българските клиенти да спрат да плащат, след като се позиционират). Сега всичко си е на място, както се и очакваше да стане, но отне време и нерви 😉

В момента често се случва да известявам клиента, когато негови конкуренти много настояват да работят с нас. Клиентът се радва, че си отказал и ти става още по-лоялен. Дори новите да се опитват да ме примамят с по-високи суми, отказвам, защото най-вероятно ще спрат да плащат, както вече казах, че се случва при много от случаите. А имам невероятна възможност да направя добро впечатление на текущия си клиент. Всеки обича лоялни партньори.

Добри доводи - и за лоялността и за рекамите на банките по ТВ.
На теория какво става когато:
Има 50 сериозни СЕО оптимизатори на пазара. Изключвам та.шаци за СЕО по 50 лв.
Има 100 фирми дрехи онлайн.
По тая логика или 50 фирми остават без СЕО или цените на СЕО се вдигат значително.
Или?

... си обучават кадри и си го правят in house 🙂

Статус
Not open for further replies.

Back
Горе