Re: [SEOMoz] 5 отличителни черти на лошия SEO клиент
Марти, наистина всеки казус има поне 2 страни. Нормално е всеки да се опитва да "дърпа чергата" към себе си, но идеята на автора на тази статия мисля, че е друга. Ако приемем, че оптимизаторът е добър, коректен, работлив и всичко, което трябва да представлява един качествен оптимизатор, тогава нещата опират до клиента. В статията не мисля, че е ставало дума за калпави СЕО-та, мисля че това става ясно от контекста и от човекът, който е писал статията 🙂 Затова и идеята е да се коментират клиентите-всезнайковци, които живеят със заблудата, че всичко може да се купи с пари. Не е приятно да се чувстваш като нечии слуга или "марионетка", както се е изразил служителят от SEOMoz. Така че основната идея на статия се върти около това всеки да уважава другата страна (ако приемем, че и двете страни са коректни и съвестни) и да не се счита, че клиентът може да се меси в работата на оптимизатора само защото дава парите. Да, трябва да има симбиоза, факт. Трябва да се обсъждат стратегиите, всеки да си казва мнението, да се обменят идеи, но всеки да си знае мястото, за да не се получава обратен ефект. Случвало ми се е да попадам на надменни клиенти, които едва ли не ме учат как да си върша работата и са ми казвали, че и те могат да си направят СЕО-то, но "нямали време". Това е доста обидно изказване според мен, което цели да умаловажи уменията и работата на оптимизатора. Аз лично с такива клиенти не се захващам, няма да излезе нищо добро.