SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Sitemap - кога е нужен?

Casamia

New member
Здравейте,

От известно време се чудя: имам 3 сайта. Единият е с над 1200 страници, динамичен. Другите два са по 15 странички, каквито са днес, такива ще са и след една година.

За вторите нужен ли ми е сайтмап според вас, при положение, че всички страници са "линкнати" от началната. Т.е. от основния домейн може да се стигне до всяка една страница на сайта...

Мерси в аванс за мненията ви.:)
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Според някои колеги, дори сайтмап вреди. Аз лично считам, че е нужен само за големи сайтове (напр. с 1200 страници), при които технически не можеш да линкеш всички страници от всякъде. При вариантът с 15 страници и линкване от главната понякога не е достатъчно на Гугъл да ги "захапе". Когато говедото се инати, му пускаме малко пинизи. Все пак е добре да сложиш линковете към всички страници, не само на главната, а навсякъде, като така ще им предадеш по голям link juice (любимата фраза на начинаещите оптимизатори).

Колкото до големите сайтове, личномисля, че без сайтмап не може. Имам сайт с 30к рецепти и при най-съвършената навигация, пак няма Гугъл как да разбере за всички тях без въпросния инструмент.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

хм, мерси брат.

Значи малките сайтове са отвсякъде напоени с линкове "отвътре". Т.е. почти всяка от 15-те страници води към поне десет от останалите страници. Освен това единия е вкл. и в адуърдс, така че за него не се притеснявам.

Но за големия сайт това, което ми казваш: чувал съм, че някои сайтмап модули се задъхват при голям брой страници. Действително съм пуснал още преди два месеца неща, които още не са индексирани.

Ще пробвам със сайтмап за тоя сайт. С Джумла 1.5 съм
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Раздели на няколко сайтмапа, ползвай xMap за J1.5. При 6-7 хиляди линка в карта наистина почва да се задъхва и да дава предупреждения в GWT.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Внимавай с изпуснати страници в сайтмапа. Дори и добре линкнати от останалите страници, ако липсват в сайтмапа, Г упорито отказва да ги индексира понякога.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Сайтмапа няма да помогне навигацията на сайта да стане по-добра, а само да напълниш допълнителния индекс. Истинското нещо, за което трябва да се замислиш е, как да подобриш навигацията.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Внимавай с изпуснати страници в сайтмапа. Дори и добре линкнати от останалите страници, ако липсват в сайтмапа, Г упорито отказва да ги индексира понякога.
Това пробвал ли си го конкретно? Доста интересен казус би било...
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Да. На WP. Около 20 поста и всичките с връзки от началната страница. След поредния пост бях забравил да ъпдейтна сайтмапа и около 2 седмици не се индексираше. Когато ъпдейтнах сайтмапа го подхвана още същата вечер.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Здравейте, опитвам се да създам сайт мап, в момента се мъча с xmap под Джумла. Инсталирах компонента, намерих линка, събмитнах го в GWT.

Сега статуса ми е Pending.


...Но това не са всички линкове на сайта. Около 6-7 липсват.


Но не мога да разбера следното и не намирам точна информация:
Задължително ли е и как се право "дървото"? Имам предвид линк "Карта на сайта" в менюто на сайта, която води към останалите линкове подредени по име. Това ръчно ли се прави и трябва ли да се направи за да е завършен сайт мапа? Имам предвид това:
http://www.bulbank.bg/index.jsp?id=9
 
Последно редактирано:
Re: Sitemap - кога е нужен?

За около 20 страници може да се прави на ръка, за максимум 500 страници xml-sitemaps.com върши добре работата.

"дървото" можеш да дефинираш с променливата Priority.
 
Re: Sitemap - кога е нужен?

Винаги ползвам sitemap. Не съм съгласен, че може да навреди, когато е направен правилно.
Ако съдържа кирилица в URL-та (например котви) внимавай за енкодинга.
Най-важното е, че можеш да зададеш относителен приоритет на страниците.
Повече може да прочетеш в Създаване на сайтмап за гугъл оптимизация.
 

Горе