SMS плащания - удръжки - един за всички

BornToDrink

Active member
Отдавна ползвам СМС услугите на Mobio.bg.
Направи ми впечатление обаче, че всеки месец има известна сума удръжки от приходите, поради неплатени сметки. Викам си... прави са.
Гледам обаче сумата и леко се озадачих.
Както всички знаете, печалбата при дадена тарифа е фиксирана в общи линии.
В моя случай на 0.80ст от СМС.
Имам удръжки - 1.25лв. Ха!
Викам си, тука нещо не е както трябва, ще питам.
Отварям онлайн чат-а в Мобио и оператор ми обяснява как седят нещата.
На мен ченето ми стигна бюрото вече като разбирам, че удръжките се разпределят между ВСИЧКИ абонати, без значение дали вашите клиенти (тези, които пращат СМС-ите) са си платили сметките.
Т.е. ако има 200лв неплатени от М-тел да кажем, разпределят се между всички.

Обяснението бе, че мобилните оператори не дават информация за номерата, които не са си платили, т.е. посредника (Мобио) няма как да знае на кой да вземе пари и ги разпределя.

В общите условия видях следното:
чл 9a ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ има право да намали размера на дължимата към ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ сума с размер до процента обявен от мобилните оператори за съответния месец като удръжки за неплатени сметки от абонати използвали услуги с добавена стойност.

Ясно е, че нямам право да се цупя, при положение, че съм се съгласил с улсовията, но според мен е адски нечестно.
Т.е на върха на тая простотия седят 'любимите' мобилни оператори.

Интересно ми е, при други посредници как седят нещата.

А на М-тел, Глобул и В-тел мога да им покажа само един среден пръст.

И какъв е извода?
Да правим удръжки от услугите на нашите клиенти с 3.9% тоя месец?
Или не е ли по-добре да не ползваме мобилните си телефони един месец, да ги видим 'онея'... не че има как да стане ама да си помечтая. 🙂

Re: SMS плащания - удръжки - един за всички

не съм изобщо запознат, затова да питам, тези пари не идват ли при теб след като съответните потребители си платят сметките ?

Попаднали в ада шефовете на Мтел, Глобул и Вивател, предлагат им или да горят в ада или да им забият карфици в гъза. Избрали карфиците.
Обаче им забиват пирони!!!
- Но нали казахте карфици?
- Това беше без ДДС-то.

Тъкмо мислех и аз да им пиша.
Гледам тоя процент се променя отвреме навреме.
Предишни месеци беше около 1 процент и нещо...
Обаче в последно време 4,45 % ..
Особено ми направи впечатление от този месец, защото както в началото седеше на 0 процента...изведнъж гледам 4,45, което се равняваше на 8 sms-а... викам как пък така изведнъж няколко човека няма да си платят сметките. После си мислех, че това е за минал период, но от друга страна пак не е честно, защото като ми слагат тоя процент - то мойта сума като расте...и удържаните пари растат..
А, то кво било...

И по това условие...наистина е така написано, че да не можеш да разбереш, че става въпрос за всички абонати ползващи всички техни услуги...

Примиряваме се, е тва е ситуацията.
Отделно нали се сещаш, че тея дето не си плащат сметките ако ги знаехме... получават услуга, ама друг път... 🙂
===
Винаги най-прецакан е последният по веригата.
Т.е. операторът не дава на посредника, ние духаме чорбата.

Предполагам, че поне пропорционално се разпределят загубите т.е. ти имаш 20 лв приходи, пишат ти загуба за 1 лв, другия има 200 лв приходи - пишат ти 10 кинта.

@po_taka: Лошото е, че не идват тези пари. А операторите със сигурност ги получават - рано или късно потребителите си ги плащат, иначе лошо им се пише.

@bgkulinar: Да, пропорционално се разпределят, доколкото съм запознат.

Според мен цялата тази работа куца.
След като Mobio си имат договор с операторите, те трябва да си изискват дължимите пари. А на оператора като не са му платили, да се оправя. Те така или иначе след време си прибират парите.

Ами и аз съм на това мнение... не вярвам да са много тия дето не си плащат сметките и после никой не ги търси.... сигурно има и такива, които успяват да се покрият, но пък не вярвам това да са хора, които седят и пращат sms-и в интернет. 🙂

Еми 3.8% за този месец...
Дали са твои потребители или чужди.. никой не знае.
Анархията и беззаконието водят до такива неща. Бас ловя, че сметките се плащат, да не са всички, но почти, ама за нас... конфигурация от три пръста...

Back
Горе