SocialEngine или jomSocial

pronobis

New member
Здравейте!
Потърсих във форума, но с изключение на темата за бг фейсбук-а, друго по моето питане не открих. Предварително извинете, ако не е така!

Идеята е следната:
Искам да стартирам социална мрежа в относително тесен бранш.
За целта на финален evaluation съм поставил като възможни решения за платформа Social Engine и jomSocial.

Насочеността на сайта ще е по-скоро бизнес, т.е. няма да се претрупва с безкрайни модули и add-ons.
В началото ще стартира на хостинг план със споделен виртуален сървър - докато не натрупа нужен брой потребители, няма да е рентабилно да е на нает сървър.

Поразрових доста в нет-а и видях, че относно стабилността, performance-а и като цяло общото изпълнение, мненията за Social Engine са в двете крайности.
Подобни впечатления оставят в мен и статиите в нет-а за модула на Joomla.

Интересува ме кое бихте препоръчали вие?
Разбира се, става въпрос за нормален business case, където всички компоненти са предвидени да бъдат закупени.
Мерси предварително за отговорите! 🙂

Re: SocialEngine или jomSocial

Не съм ползвал Social Engine, за разлика от JomSocial, но ако ми кажеш какво очакваш да има и какво не очакваш да има, мога да ти дам много ясна представа кое е постижимо с JomSocial и кое не е.
Първото и много сериозно предимство на JomSocial е, че е GPL и Open Source. Което значи, че евентуално можеш да го ползваш и за бъдещи проекти.
Второто е, че е по-евтино. Макар, че ако ти се наложи да купиш някоя и друга добавка + шаблон може и да достигне цената на Social Engine (базовата му, без екстрите).
Та ако кажеш какво искаш да направиш ще ти дам някой отговори.

Другото е, че JomSocial ако искаш потребителите да качват видео (а не само да линкват youtube, vimeo etc.), задължително ти трябва поне VPS с ffmpeg.

Мерси, Иво, за бързия отговор!
Няма проблем да дам повече детайли:

Мрежата да дава възможност на потребителите за създаване на custom профили, приятелства, ъплоуд на документи (pdf, doc) и медия (audio и video), създаване на групи (тип проекти примерно), в които да канят конкретни други потребители на мрежата, качване на лично портфолио в custom профила и т.н.

Разбира се, всичко това не се прави изцяло с идеална цела и поради това ми се ще да има читав ad-manager, позволяващ на потребителите сами да създават и постват своите реклами (SE по скрийн шотове има бая прилично изглеждащ такъв).

С две думи - кръстоска между Face-a и LinkedIN-а, но в конкретен бранш...
Имам бюджет, покриващ базовия лиценз на SE плюс допълнителните модули, даващи възможността за функциите описани по-горе.
Със сигурност мисля и за закупуване на custom design.
Това е. 🙂

Мерси, Иво, за бързия отговор!
Няма проблем да дам повече детайли:

Мрежата да дава възможност на потребителите за създаване на custom профили, приятелства, ъплоуд на документи (pdf, doc) и медия (audio и video), създаване на групи (тип проекти примерно), в които да канят конкретни други потребители на мрежата, качване на лично портфолио в custom профила и т.н.

Разбира се, всичко това не се прави изцяло с идеална цела и поради това ми се ще да има читав ad-manager, позволяващ на потребителите сами да създават и постват своите реклами (SE по скрийн шотове има бая прилично изглеждащ такъв).

С две думи - кръстоска между Face-a и LinkedIN-а, но в конкретен бранш...
Имам бюджет, покриващ базовия лиценз на SE плюс допълнителните модули, даващи възможността за функциите описани по-горе.
Със сигурност мисля и за закупуване на custom design.
Това е. 🙂
От нещата, които ти трябват, JomSocial поддържа:
- Custom Profiles (могат да бъдат и различни видове, някой да изискват одобрение и т.н.)
- Приятелства;
- Видео (youtube, vimeo и други). Поддържа и ъплоуд, но както казах, там се готви за голям хостинг, защото иска и ffmpeg.
- Групи поддържащи: новини, дискусии, снимки, видео, събития. Групите могат да бъдат отворени и затворени.

Какво няма:
- Ads Manager - може да се ползва Mosets Tree, който не е трудно да се интегрира.
- Файлове - не се поддържат за момента, но има приложения за JomSocial (струват по няколко десетки долара), които го правят.
- Аудио - като файловете.

Неясно:
- Лично портфолио какво означава точно?

...
Неясно:
- Лично портфолио какво означава точно?

Тук си прав, неясно е все още за мен точно това.
Нещо от типа, ако иска, потребителят на профила си да посочи само линкове към свои документи, презентации, идеи, файлове.
Ако иска, да ги ембедне...
Нещо такова. Това вероятно ще е на по-късен етап, за старта не го считам за критично.

Тук си прав, неясно е все още за мен точно това.
Нещо от типа, ако иска, потребителят на профила си да посочи само линкове към свои документи, презентации, идеи, файлове.
Ако иска, да ги ембедне...
Нещо такова. Това вероятно ще е на по-късен етап, за старта не го считам за критично.

това става във фийда (статуса)
има плъгин за slideshare
файловете ги има като отделен плъгин (платен)

Благодаря за отговорите ти! 🙂
Надявам се и някой с опит за SE да се включи в темата, за да мога да събера повече аргументи.
Засега ти наклони везната на едната страна.

И аз съм за jomSocial. Важно е да се знае че му куча сео-то доста, но с някакви елементарни функционалности - 2-3 на брой които ги имаме готови и струват жълти стотинки става супер откриваем в търсачките. При желание мога да покажа и сайт на който работят.

Здравейте!
Сорри, че дълго време зарязах темата. Важното е, че не е зарязана идеята 🙂
Благодарение на Иво, ще прехвърлям темата към joomla форума, тъй като се спрях на joomla и jomsocial-а.
За да не зарязвам съвсем рязко темата, ще добавя, че след сериозно разравяне на нет-а, попаднах на този списък със CMS-и и меко казано се отчаях колко избор има на пазара... Отговорът на въпроса коя е най-добре се доближи до невъзможност.
Поради изброените аргументи от Иво и тази статия, реших, че вместо да се чудя коя е най-добрата, по-добре направо да се действа.
Така че, мерси още веднъж!
И успех, момчета! 😉

Back
Горе