SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Kalin4o, написал си това след 22 часа българско време. Не си споменал с кого си говорил (можеше да ми пратиш лично съобщение), няма как да проверя кой какво ти е казал или обещал. Дори не знам кой си!

Предлагаш да попитам "трите колежки" дали са говорили с човек, който е питал как да си регистрира сървъри на имена в неговия си домейн?

Вместо това се постарах да ти оябсня какво и как може да се направи. Всички възможни опции.

Никой няма да ти промени данните за домейна в следствие на телефонен разговор. Никой няма да го направи и с неформален e-mail.

Ще се опитам да ти отговоря още веднъж, дано този път имаш желание да прочетеш. Ако не ти е достатъчно, ще приема, че просто търсиш интрига и ще си говориш сам.

1. ТИ си този, който конфигурира собствения си домейн. Чрез он-лайн интерфейса на http://www.register.bg/ (служебния регистратор). Каквото напишеш там за DNS сървърите на домейна ти, това ще бъде публикувано в Интернет.

2. Ако по някаква причина не можеш да използваш Интернет, можеш да изпратиш заявката си по някакъв начин, по пощата. Ако заявката ти има нужните атрибути да се приеме като документ (ти си носиш отговорност за документна измама, ако има такава), то заявката ти ще бъде изпълнена от оператор. Завки по електронна поща и факс не се обработват (могат да служат само за информация или пояснение).

3. Ако имаш въпрос относно процедурите, уместно е да го изпратиш писмено до hostmaster@register.bg. Така този въпрос ще бъде документиран и евентуално повече хора ще могат да му отговорят.

4. В Регистър.БГ работят няколко служителя от женски пол, както в офиса в София, така и в офиса във Варна. Ако смяташ, че не са ти отговорили адекватно, постарай се да запомниш имената им. След това поискай обяснение на hostmaster@register.bg.

Нека ти задам няколко насочващи въпроса:

1. Ти попълни ли си имената и IP адресите на сървърите, които искаш в он-лайн системата на Регистъра?

2. Казаха ли ти, че анонимни заявки по електронна поща не се обработват?

3. Защо не провериш пощата си утре, може би все пак ще ти отговорят, когато стигнат до твоето писмо. Какво и как да направиш.

4. Ако прочетеш тази тема от началото до края, не споменавам ли поне ТРИ ПЪТИ как да решиш задачата си?
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Данби,
стига оправдания, услугата е кофти, тромава, мудна, изисква твърде много неща, за които никой освен Вас не вижда смисъл.
Особено лошо впечателние във въпросната тема ми прави нежеланието ти да приемеш факта, че служителите ти не са качествени.
Преди да питаш за името на служителката, аз искам да задам въпроса, те винаги ли когато вдигнат телефона се представят с имената си? Аз ще ти отговоря, за да не изтърсиш някой бисер - НЕ.
Преди няколко дни звънях и така и не разбрах с кого точно говоря.
За това, докато не си обучиш служителките да се представят, да водят нормална корпоративна комуникация, да ти ще ходиш да ги питаш дали някоя от тях е водила подобен разговор. Освен ако не ти пука, защото си монопол.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

И за пореден път те питам, стига си избягвал въпроса: Ако не искате тия всички бумаги, кой точно закон ще нарушите? Защото до момента слушам само празни приказки за общите Ви условия.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Иво, не преиграваш ли малко с "монопола"?
По отношение на законите ти отговорих -- и на теб, няколко пъти.
Не съм фен на това да се повтарям -- ако не те устройва това, което си прочел и не съвпада с това, което очакваш да прочетеш.. може би трябва да помислиш дали задаваш правилен въпрос.

Ти колко често се обаждаш някъде и служителя започва разговора като ти казва името си? На мен не ми се случва.
Пробвал ли си да попиташ?

Изобщо не смятам да се оправдавам за нещо. Но вече започвам да допускам, че мотивите ти не са съвсем читави.

ПП: Някъде в тази тема да съм коментирал, че случителите ни са качествени или не? Аз за разлика от теб, допускам, че може и да не съм прав.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Ти колко често се обаждаш някъде и служителя започва разговора като ти казва името си? На мен не ми се случва.
Пробвал ли си да попиташ?

Всяка компания, която има лица които вдигат директен телефон на клиенти. Дори операторките в такси компаниите се представят.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

По отношение на законите ти отговорих -- и на теб, няколко пъти.
Хайде, бе! Наистина ли? Щото ние ядем доматите с колците и пасем трева.

Ясно ти беше зададен въпроса КОЙ ЗАКОН изисква цялата бумащина около регистрацията на .bg домейни. Направих едно запитване в търсачката за мненията ти, в които се споменава думата закон и призовавам всеки, да ти прасне една червена репутация, защото ЛЪЖЕШ БЕЗСРАМНО!!! В нито едно не отговаряш на въпроса формулиран от мен (и от доста колеги) малко по-горе, въпреки, че ни убеждаваш няколко пъти в противното. И така мненията:

1. С приемането на Закона за Електронния Подпис, всичко може да се върши неприсъствено, при това без нужда от каквато и да е хартия. И т.н.

Възможно е, да сме пропуснали нещо, което може допълнително да облекчи процедурата. Но не можем да ги направим такива, че да бъдат в нарушение на някой закон.


2. Относно кредитните карти -- пак ще се повторя -- ако държавата иска да създаде закон, според който когато регистрираш име в BG, може да се идентифицираш само с кредитна карта -- чудесно!
Но при положение, че нито един закон в тази държава не предвижда идентификация с кредитна карта, как Регистър.БГ да вземе подобно решение?


3.- В България има закон за Електронния Подпис. Той постановява, че сертификата за електроенен подпис (не самия електронен подпис, което е доста обширно понятие) е законно средство за идентификация и подписване на документи.

4. Макар, че има Закон за Електронния подпис, този закон не разглежда един много важен момент, а именно какво и как се съдържа във въпросния сертификат. Всяка една от фирмите издатели на такива сертификати има своя собствена (и някои са доста "оригинални") идея за това какво, къде и как. Освен това, има и други кусури, но за тях няма да говоря.

5. - монопол по дефиниция е нещо, което е уредено със закон (от Държавата). В случая с Регистъра на BG това все още не е така. Би било вярно, ако държавата създаде закон, според който упълномощава някого да бъде Регистър. Тогава може да се говори за монопол на Регистъра.

6. В този смисъл да, има "закон" който задължава Регистъра да идентифицира регистрантите си.
(това важи и за COM примерно, макар че масово не се спазва -- но както коментирах преди, тази гавра скоро ще приключи)

Но, тъй като BG е ccTLD, на държавната управа, тоест, правителството на РБ е дадена възможност да създаде закони които да рефлектират върху работата му, тъй като Регистъра е задължен да бъде Българска компания и по този начин подвластна на тези закони.


7. Тези домейни нямат нищо общо с ccTLD. Домейните като BG се подчиняват на законите в държавата, за която са предназначени (не на която "принадлежат" както често се спекулира).

Както коментирах и преди, няма никакъв проблем, това да бъде реализирано, ако държавата направи закон, с който разрешава на Регистър.БГ да регистрира имена в Интернет анонимно.

.........................

Това също е трудно да се реализира. Първо, поради законите.
Регистърът регистрира имена в Интернет. Регистъра не си измисля имената. Тях си ги измисля заявителя. Правата върху имената (според предишните правила на Регистъра) се пораждат от именуването на въпросния субект от Държавата.
Законите в България не правят разлика между "правата" на името, ако то е име на фирма, географско име, име на град, запазена марка и т.н.


8. (това в контекста, че за работата на Регистъра на имена, общите правила се явяват основен закон, извън който регистъра не може да работи)

9. Не знам какво може да се направи по въпроса за идентификацията. Може би единственото е, държавата да прокара законопроект, в който се казва, че регистрацията на домейн имена в BG може да става анонимно. Регистър.БГ няма проблеми с това, тъй като каквото прави го прави според действащите закони.

10. Приканвам те да се върнеш назад, към отменените предишни общи условия, за да видиш на коя дата е обявена тази цена. Общите Условия са вид "закон" за регистъра, така че "ама вие правите каквото си искате" е малко несериозно изказване -- извинявам се, че го коментирам, преди да си го написал. :)
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Aз така и не разбрах какъв е проблема с ДНС-а, честно казано.
Като си купих 2 домейна от тях, колкото и нерви да похабих с цялата бумащина и разправии със 'секретарки', поне с ДНС-а нямах никъф проблем, защото сам си го сетнах от панела им...
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bgkulinar, мисля е логично да си пуснеш отделна тема с този въпрос, който толкова те вълнува, вместо да спамиш темите на колегите си.

А най-добре е да се обърнеш към юрист, да ти разясни тези неща.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

danbi, мерси за отговорите.
Но след като изискваш да ти кажа имена, то научете служителите си да се представят по телефона. Никоя от въпросните дами не си каза името.

Как анонимни заявки, като това е имейла за актуализация и посочен при регистрация на домейна ? Ако това е анонимност, здраве му кажи :)
А, и проверих пощата си днес сутринта, и сега на обяд пак е проверих - все още нямам отговор :)
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Как анонимни заявки, като това е имейла за актуализация и посочен при регистрация на домейна ? Ако това е анонимност, здраве му кажи :)
А, и проверих пощата си днес сутринта, и сега на обяд пак е проверих - все още нямам отговор :)

Анонимни, анонимни, ама като дойде експирешън дей, на тез майли пишат ;) Може пък да нямат в системата "търсене по мейл" хехе

Аз също се присъединявам с две ръце към мнението за лоша услуга !!! Наложи се регистратор.бг момчето да ми насройва НСи, защото така и не успях да си оправя логина ;) за който колежките си залагаха маникюра и фон дютена, че аз бъркам и съм неграмотен ;) а де..
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

А "регистратор.бг момчето" как така магически го е настроил?
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

ОФФТОПИК: и след като проблема с DNS-а е разрешен и вече всички знаем как да си нарпавим DNS от типа sub.domain.bg да вземем да отделеми малко мненията за качеството на услугите в една отделна дискусия и всеки да си изложи тезата, какво не му харесва и да предложи по-добър според него вараинт - виждам, че Иво и БГкулинар са готови да го направят, а danbi да каже, какво от предложенията не му харесва и дали ще може да се олекоти процедурата по регистрация, която е била предизвикана в миналото, защото лицето Х е решило да регистрира всички бг домейни, защото е било безплатно? Или да се хванем за ръце, да кажем заедно Алелуя и да изпием по една бира.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

А "регистратор.бг момчето" как така магически го е настроил?

Не и през акаунта ми за домейна, защото и до сега нямам такъв за този домейн. Както казах преди това, имам 5-6 други домейна. Някак си съм наясно кое и как. Даже мислих 4е е бъг, и писаш с подробен мейл, какво се слу4ва, за да си го опратят, но майла потъна и никога не ми беше отговорено.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bedio, няма "момче в регистратор.бг" което да не може да направи нещо за домейна ти, което не можеш да направиш сам. Може би не ти е казал всичко.

За да си направиш акаунт, е нужно да си указал "e-mail за електронна актуализация" в заявката си, или по-късно със заявка за промяна на данните. Като имаш вече в регистъра този е-mail, в менюто "Конфигурация" някъде отдолу има "Получаване на код за задаване и активиране на име и парола за конфигуриране на домейн ". Там може да си поискаш код а на друг подобен линк в Конфигуриране, да го активираш с кода който ще получиш по е-mail.

Ако не знаеш какъв ти е e-mail за електронна актуализация може да пратиш заявка да ти го сменят. Няма да ти го кажат по телефона.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

Kalin4y, всъщност много е лесно да изпратя някому e-mail от твое име и този някой да повярва, че написаното идва от теб.

Освен разбира се, ако си го подписал с електронен подпис (писмото). Което не ми се вярва да си сторил, тък като ако имаше сертификат за електронен подпис щеше да си работиш с него директно с интерфейса на Регистър.БГ, без пароли и други подобни неща.

А когато Регистъра ти изпраща e-mail (което между другото не го прави човек а става автоматично), то очевидно знае на кого го изпраща.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bedio, няма "момче в регистратор.бг" което да не може да направи нещо за домейна ти, което не можеш да направиш сам. Може би не ти е казал всичко.

За да си направиш акаунт, е нужно да си указал "e-mail за електронна актуализация" в заявката си, или по-късно със заявка за промяна на данните. Като имаш вече в регистъра този е-mail, в менюто "Конфигурация" някъде отдолу има "Получаване на код за задаване и активиране на име и парола за конфигуриране на домейн ". Там може да си поискаш код а на друг подобен линк в Конфигуриране, да го активираш с кода който ще получиш по е-mail.

Ако не знаеш какъв ти е e-mail за електронна актуализация може да пратиш заявка да ти го сменят. Няма да ти го кажат по телефона.

Човек, ти наистина не четеш какво пиша - имам 5-6 домейна .бг, знам процедурата! И не успях да си направя акаунт. Айде ще пробвам пак довечера и ще ти пиша, дали още не става. Като казвам, че имаше проблем - земи ме на сериозно... знам какво говоря...

ЕДИТ:

Да, отново не става, същия проблем: Грешно въведено потребителско име!
Е, ще асистираш ли ? Потребителското ми име е същото както и за другите ми домейнс, както всеки от тях съм въвездал по едени4но през интервал от месеци. Как така го конфигурирам грешно не знам.. Домейна е blogs.bg

Ето и текста на майла изпратен до регистер.бг и останал во веки без отговор (простете шлокавицата, така съм писал тогава):

from Brani Morfov <br.morfov@gmail.com>
to hostmaster@register.bg
date Tue, Sep 30, 2008 at 6:34 PM
subject blogs.bg
mailed-by gmail.com

hide details 9/30/08

zdraveite. Iskam da vi uvedomq za vuzmojen pproblem v register.bg.
Na Задаване и активиране на име и парола за конфигуриране на домейн neprekusnato mi dava greshka za greshno potrebitelsko ime. Tova trqbva da zadava potrebitelskoto mi ime, i ne se polu4ava. na vsi4ki drugi domaini pri vas tova mi e usera. Da ne bi da ima ve4e zabrana za izpolzvane na to4ka ? Vsi4ko pravq kakto trqbva i ne stava. Opitvam se da vuveda br.morfov kato user.


П.С. Посочения мейл hostmaster@register.bg ми дадоха секретарките или който отговаря на телефона.
 
Последно редактирано:
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bedio, ще ти отговоря извън форума, защото не смятам за редно всички тук да научат как да ти управляват домейна.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bedio, ще ти отговоря извън форума, защото не смятам за редно всички тук да научат как да ти управляват домейна.

Ok, ще се радвам ако някой ми помогне с това наистина. Имаш ЛС
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bgkulinar, мисля е логично да си пуснеш отделна тема с този въпрос, който толкова те вълнува, вместо да спамиш темите на колегите си.
Да, бе! Да ме банне Шефа. Няма да стане. Ще си спамя където искам.

А най-добре е да се обърнеш към юрист, да ти разясни тези неща.
Не е въпрос някой да ми разяснява защо и как. Проблемът е че ти ИЗЛЪГА, че си отговорил на този въпрос.
 
Re: Регистър.БГ и собствени DNS - ходене по мъките

bgkulinar, по-правилно е да се каже, че не съм отговорил така, както на теб ти се иска. :)
 

Горе