Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Re: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Много сте докачливи, бре! Това, което казвам от началото на темата, че всичко уреди се конвекционни (а не конвекционални) по своята същност - загряват въздуха и така се пренася топлината.

Радвам се, че правиш разлика между двата термина.

За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Физичните закони не са ги отменили (лобистите не са успели да платят на депутатите да ги отменят). Затова все още важи Закона за запазване на енергията (ЗЗЕ).

Отоплителните уреди с нагревател преобразуват точно 100% от енергията в топлина. Възможно е част от енергията да се преобразува във видима светлина, но ако имате пердета, тя почти няма да се изгуби и ще се преобразува изцяло в топлина.

Единствено термопомпите са по-ефективни от уредите с нагревател. Термопомпите са известни още и като климатици. Те внасят енергия от околната среда и затова не се нарушава ЗЗЕ.

Субективното усещане за топлина зависи както от температурата на въздуха, така и от температурата на околните обекти (стените, мебелите). Затова поставянето на вътрешна топлоизолация би повишило усещането за топлина, дори и да отоплявате само въздуха с печка от типа "духалка".

Предимството на отоплителните уреди с голям топлинен капацитет, е че могат да се включат през нощта, когато енергията е по-евтина, а през деня да отдават натрупаната топлина.

Не знам дали на пазара има такива уреди, но на теория би било изгодно да се направи термичен акумулатор - стените му да са направени от материал с голямо топлинно съпротивление (и разбира се да издържат на достатъчно висока температура без да отделят отровни вещества) и да могат лесно да се премахват, когато това е необходимо. През нощта тези стени ще бъдат монтирани, а през деня, когато уредът е изключен от електрическата мрежа, стените на уреда ще се премахват за да може натрупаната топлина да се излъчи и да затопля помещението.

Подобни топлинни акумулатори има, но те се ползват за акумулиране на енергията, произведени от слънчеви електрически централи.

Разбира се вместо стените да се демонтират, би могло да се направи и иначе - с топлината отвътре да се загряват тръбите на локано парно отопление. Но би било ефективно акумулаторът да се намира вътре в отопляемото помещение - така топлинните загуби ще се оползотворяват (а ако са твърде много - просто ще се отвори прозореца).

Тука има някои идеи за воден топлинен акаумулатор (който излиза доста скъпо).

Re: За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Отоплителните уреди с нагревател преобразуват точно 100% от енергията в топлина.
КПД знаеш ли какво е? 🙂

Здравейте.
От трите варианта:
1. Духалка с термостат и терморегулатор
2. Конвекторна печка
3. Радиатор
Кой е най-ефективен? Тоест за по-малко ток да прави повече топлина?

Аз бих събрал още малко пари и ще си купя климатик. Дори най-евтиният ще ти е по-икономичен от тези трите варианта. Ако е за до 100 лева аз бих предпочел качествена Духалка с термостат и терморегулатор. Имам керамична такава на теси и съм страшно доволен - доколкото е възможно за духалка де.

Слушай сега личен опит...
Както казват ония... лошия материал: " Слушай патило, не старило"

След около 10 години живот по квартири и натрупан опит с отопление, научих че няма нищо по-добро от "ДУХАЛКАТА" с изключение на чушкопека нали, но той е в друга категория и не подлежи на обсъждане тук 🙂

Всичко от тези неща си хаби ток имал съм, хубав радиатор трябва да е 3 КВ
това конвекторната печка, за мен е нищо повече от недорасъл радиатор...

Обаче духалката...
лелееееее това нещо купено за 20 лева с гаранция 3 години е несравнимо...
прибираш се студ, пускаш я и сядаш срещу нея... ебаси кефа!!!
Духа топли и е евтино, да харчи ток... 2 кв - нормално, ама струва 20 лева 🙂
радиатора и конвектора са по скъпи но харчат същия ток и не топлят повече.

Аз съм сравнявал с климатици.
един климатик 1000 лева, една духалка 50 / говорим за хубави що годе / не за кучемаркенс...
климатика може и за същия разход да топли повече,, но 950 лева разлика...

като ги сметнеш за 4-5 месеца колко ще ти е разликата? та сметни кога ще избиеш климатика примерно 🙂

Докато сте ергени на квартирка, духалката е ваш приятел, като си вземете жена и чавета си наплодите, тогава инвестирайте в друго.

Изобщо печката за квартиранта, трябва да е нещо като хавлията за галактическия стопаджия 🙂

Аз бих събрал още малко пари и ще си купя климатик. Дори най-евтиният ще ти е по-икономичен от тези трите варианта. Ако е за до 100 лева аз бих предпочел качествена Духалка с термостат и терморегулатор. Имам керамична такава на теси и съм страшно доволен - доколкото е възможно за духалка де.

Аз пък имам духалка от кауфланд за 13 лева от 2 години и съм адски доволен от нея когато ми се налага...разбира се, доколкото е възможно за духалка 🙂

Аз съм сравнявал с климатици.
един климатик 1000 лева, една духалка 50 / говорим за хубави що годе / не за кучемаркенс...
климатика може и за същия разход да топли повече,, но 950 лева разлика...

като ги сметнеш за 4-5 месеца колко ще ти е разликата? та сметни кога ще избиеш климатика примерно 🙂
Сравнявал си друг път. Климатик 12ка харчи 1.2kW електроенергия и отдава 3 пъти толкова - т.е. за китайски климатик ще платиш точно 469лв. срещу които ще плащаш 4 пъти по-малко ток за същото помещение. При елементарна математика климатика ще си го изплатил точно в първия си отоплителен сезон. Аз ако трябва да си топля целия апартамент с конвенционални (Томов, не конвекционални) отоплителни уреди ще трябва да плащам около 600лв. ток/месец.
Дори едно малко помещение 12м2 се отоплява по-икономично с евтин китайски климатик отколкото с духалка. Да, ако си на квартира и ползваш помещението 2 часа/денонощие - няма смисъл от нищо по-сериозно. Но ако трябва да стоиш над 8 часа в това помещение и не искаш да зъзнеш постоянно... сметката за тока НЕ излиза. Посмятай сам. Аз с два климатика отоплявам 96м2 апартамент до постоянни 23 градуса и в най-сериозната зима. Сметката за ток ми беше 300лв. при постоянно задържали се температури под -10 градуса.

За: Re: За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Сравнявал си друг път. Климатик 12ка харчи 1.2kW електроенергия и отдава 3 пъти толкова - т.е. за китайски климатик ще платиш точно 469лв. срещу които ще плащаш 4 пъти по-малко ток за същото помещение. При елементарна математика климатика ще си го изплатил точно в първия си отоплителен сезон. Аз ако трябва да си топля целия апартамент с конвенционални (Томов, не конвекционални) отоплителни уреди ще трябва да плащам около 600лв. ток/месец.
Дори едно малко помещение 12м2 се отоплява по-икономично с евтин китайски климатик отколкото с духалка. Да, ако си на квартира и ползваш помещението 2 часа/денонощие - няма смисъл от нищо по-сериозно. Но ако трябва да стоиш над 8 часа в това помещение и не искаш да зъзнеш постоянно... сметката за тока НЕ излиза. Посмятай сам. Аз с два климатика отоплявам 96м2 апартамент до постоянни 23 градуса и в най-сериозната зима. Сметката за ток ми беше 300лв. при постоянно задържали се температури под -10 градуса.

Добре де, имал си кофти ден, имал си?
Аз какво съм виновен?
да съм те нагрубил някъде?
Да съм ти дал повод да ми се ежиш?
Сравнявал съм бил друг път...
Да не ме бъркаш с някой или просто ти се спори
или ти е крив живота и искаш да си го изкараш на някой?
Щом искаш да спорим ок, ще ти направя кефа, понеже съм сигурен че си готин човек и случайно си се изпуснал, нали така?

та така,
да сравнявал съм и продължавам да сравням, при това реално.

Ъаъъъ?
КИТАЙСКИ КЛИМАТИК ЗА 469 ЛЕВА? - 1,2 ТОК харчи и отдава 3,6 🙂
Или си адски наивен, или се занимаваш с търговия на климатици?
По-добре да е второто, така ще си просто поредният ЛЪЖЛИВ САМОРЕКЛАМАТОР в нета... а ако е първото не знам как си оцелял досега 🙂

Я да питаме гугъл по въпроса.....

Г-н Гугъл бихте ли ни посочили резултати за "seovarna klimatik"

Мдаааа благодаря много, така си и мислех... 🙂

Явно наистина си от втория тип 🙂

Има ли смисъл да ти оспорвам рекламата?

Я за всеки случай, тоя климатик 12 за 469 лева какъв е? Защото аз съм купувал такъв и като махнем нервите и ремонта, цената на месец не ми намаля, но и по топло не ми стана 🙂
предполагам е супер успешен проект, на китайската индустрия съчетаваща в себе си, ниска цена с висок капацитет на производителност, при турбо-качествено изпълнение, при това наполовина хибрид и сам си прави тока, с перката която се върти? Дати калкулирам ли пътни разходи, мито и ддс + печалбана производител, агент, посредник и после вашия дюкян?
ЦЕНАТА ОТ 150 ЛЕВА ЗА МОНТАЖ ВКЛЮЧЕНА ЛИ Е?

Да обобщим:
Значи казваш Китайски ИНВЕНТОРЕН климатик 12-СКА с производствена себестойност 200$ с включена печалба за производителя харчи 1,2кв и отдава топлина 3,6? Второто ти твърдение да не го вземаме под внимание за 4 пъти по-топло от духалка 🙂
и все пак ще те помоля да ми запазиш 10 такива за да ги купя, стига да ми гарантираш че това което казваш е вярно и си готов да го подпишеш?

И сега преди да избухнеш в изблик на отчаяна активност с нотки на атакуваща защита с бонус обиди и жлъчни нападки, все пак искам да ти споделя че да, разбирам те напълно и оценявам твоите възгледи, това което не ми харесва е че се опитваш да ни ги натрапиш все едно сме ти балъците от нета...

seovarna, да не се разсърдиш?
Това че не разбираш от климатици и обичаш да попреувеличаваш, не означава че не разбираш от сео, може да си супер сеопич и аз вярвам в това. 🙂

Последно редактирано:

Айде де хора?
Никой ли не иска да поспорим и да се позабавляваме малко по темата 🙂

@INDIRNIK: Пусни си търсенето правилно. Щото Варна малка и сео-тата сме само 1. Не рекламирам климатици, а ползвам такива. Вярната страница в случая е с .ком накрая на моя ник. И да, каквото пише на не инверторните климатици - това отдават. Харчи едно кило - замерено с аналогов електромер и отдава 3 до 3.6 топлинна енергия. Ако искаш да спорим - насреща съм със сметките за ел. енергия на жилището в което живея. И не, не говоря за инвертори, за съвсем обикновени НЕО-та, 12ки. Не знам защо, но и двата ми ги монтираха на промоция в цената. По фактура - 469лв./бройка. Искаш ли сканирани копия??? Говоря само и изцяло от наблюдения и плащания на сметки. Топлил съм се на всичко, което може да се сетиш, включително и на открит огън запален във варел от масло. Топлил съм се и на отработено двигателно масло - налято в котел. Това, че твоите наблюдения са различни - вазможно е да съм късметлия - имам 3 броя NEO 12000btu, които работят, 2 от тях 4 години към момента, а третото - 6. Имам и японски Национал втора употреба, който шеста година не е спиран, като не броим спиранията на тока. Какво да спорим? Аз знам какво плащам - при 23 градуса постоянна температура във всички стаи на панелния ми апартамент - за декември имам 235лв. сметка. На ток готвя, пера, къпя се, топля се и дори си светя. Да смятам? Да споря? Защо? Писах, че нямаш база за сравнение и продължавам да го твърдя. Ако една нажежаема жица харчи едно кило - тя отдава толкова. Климатика, колкото и да е калпав и да спира при минус 5 - харчи едно кило и отдава поне 2, но тук говорим за дори 3.56 или дори 3.6. Не споменавам инверторния Национал, който харчи 400W и отдава 3kW и не е спирал дори при минус 26. При това - във Варна.
Не, не продавам климатици, не ги и рекламирам дори. Но имам достатъчно дълги години зъзнене срещу сериозни сметки за ток...

🙂 карай,
много дълго е писаното ще го чета два дена баси 🙂

добре де как топлиш 93 квадрата с две 12-найски
южен ли е апартамента?
каква марка са тия 12-ски
щото 12 не го ли дават за 25 квадрата?
И аз съм с две дванайски в апартамента, лг и съм доволен. но това е защото съм семеен.
Ако бях ерген на квартира, въобще нямаше да ми пука с какво се топля и как, важното е да не ни е студено преди да се съблечем със някое девойче.

Сега видях за неото и аз съм бил с нео... в едно помещение... и да ти кажа накрая се отказахме да го ползваме и сложихме духалка 🙂
ново нео инвентор

ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА

Чакай
ти ми говориш че се топлиш с две 12-ски не инверторни?

Ама защо спорим ти си си навил на пръста че си прав и аз така няма как да се убедим в противното без плюение псувание и капсвание 🙂

Обаче ако си вярваш че 12 не инвертор зимата ти харчи 1 кв а ти отдава 4 жесссстоко се лъжеш 🙂

Как да ти го обясня нежно... ти явно си мислиш че си живял много, чувстваш се много опитен и компетентен в много сфери, може и така да е нали не се познаваме и не споря, но защо си мислиш че си по компитиентен от мен примерно в този спор подценяваш ли ме? или себе си надценяваш?
Според теб ти си единствения който е преживял толкова и е натрупал опит?
Можеш ли за момент да си представиш примерно че аз да кажем съм купил поне 3 пъти повече климатици от теб? също и духалки... и свиркалки и т.н.

нали целта е да кажем кое е по изгодно.

За: Re: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

За: Re: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

... Не споменавам инверторния Национал, който харчи 400W и отдава 3kW и не е спирал дори при минус 26. При това - във Варна...

Човече, пусни си тото...
Аз съм сигурен че ти ако си купиш бисквити "Катеричка", наистина ще изкочи катеричка от кутията!
Ти си някакъв турбо късметлия,
викаш инвертора харчи 400W и отдава 3 KW

Явно моите са някакви ментета и си шаря като на попадията мъжа, по 300 лева на месец...
смятай щом тия кучата марка от 400 умножават до 3 000 , какво правят оргиналните...бааааааах тия направо училища могат да топлят а?
Кво само пищят бедните че нямат пари за ток а 🙂 да си купуват по един такъв и да си ходят по потник цяла зима...

Честна пионерска, ще купя десет такива. Знаеш ли откога си мечтая за подобно нещо...
да си купя за 1000 лева климатик който да харчи 400W и да отдава 3000W ...

Ти ако го патентоваш това в Сибир ще ти направят статуя във всеки град, и едрогърди рускини, ще се хвърлят с цветя в краката ти , пищящи от възторг и умиление че могат да се докоснат до теб...

Съжалявам че само двамата с теб сме компетентни по въпроса и няма кой друг да вземе страна 🙂 но ти казвам наистина, ако ти си прав в случая, дай ми марката и модела да ходя да купувам преди да са свършили?

Последно редактирано:

Едно бързо, неангажиращо търсене в гугъл дава ето този резултат сред многото:
NATIONAL CS-227TB - Сайт на Japan Clima - Японски Климатици - Варна
Консумация на електроенергия:
охлаждане: 445 (145~620)W
отопление: 390 (140~1020)W
COP: 5.64 EER: 4.94
Кучета марка, National??? 🙂 От пусто в празно да наливам ми е много с теб. Жив и здрав и се радвай на духалките 😉

Последно редактирано:

Ши станим приятели с тебе, глей ко хубаво начало... как викаха в оня филм...

Снощи се замислих на нетрезво и осъзнах истината за живота и вселената, а тя се основава на това, да преценим защо имаме такива различни виждания по въпроса,
и ти се топлиш в апартамент с климатици и аз така, защо единия е доволен и ги хвали а другия не е ?
дай да намерим защо така ни се разминават възгледите вместо да спорим.
Приемам че ти си прав, приеми че и аз съм прав.
Дай да намерим що така става?

не вярвам да си много по глупав от мен, опитай се и ти да повярваш обратното,
значи две умни глави да мислим и да измътим нещо оргинално а 🙂

Па тъкмо откога искам някой сеомастер да ми стане душевен гурУ...

Та така що аз с два инвертора 12 илджи топля 70 квадрата

а ти с 2 не инверторни, топлиш 100 кв и се радваш?
твоя да не би да е южен апартамент, вътрешен с изолации предполагам 5-6 камери в дограмата🙂

Не мога да се сдържа обаче да питам...
как хем не разбираш от климатици, пък се възмущаваш на натионал, значи все пак ги разбираш нещата?
А за това кой на какво се радва, как да ти кажа нежно и без захапки...
във вашето квартал, може това национала, да е върха на гъзарията, но у наше село не го броим за човек.
па на духалки съм се радвал когато им е било времето, не ме мисли мен 🙂

А всеки климатик има и едно леко отклонение от правия път, наречено "размразяване". Тогава работи само за себе си и не е*ава да топли, а даже изсмуква топлият въздух от помещението. И тогава всичко отива на майната си.
Но все пак, когато се ползва интелигентно(да е нагласен на оптималната температура, и т.н., и т.н.) си е хубаво нещо.

Никой не отрича че е хубав и ефективен уред, н ода вярваш на рекламата че лапа 400 а дава 4 000
е все едно да вярваш в дядо коледа, или да вярваш че деликатеса "Булка" е най-якото сирене което си ял 🙂

Ползвам климатици имам и 12-ски и 24 и 18 и инверторни и не,
от две неинверторни ЯПОНСКИИИИИИ 24-ки като натионала дето е турбо яката марка у варната, миналата зима плащах по 900 лева на месец и зъзнахме като кучета 🙂

Иначе да, най-изгодно, чисто и леснодостъпно е климатика, така е но да твърди някой че дава x10 е или малоумен опит за реклама или наистина голяма наивност 🙂

А то по рекламите има един шампоан, с който къдравата коса се изправя,
има крем който премахва бръчките,
има хапчета от който ще отслабнеш 40 кила за месец...
те и на макдоналдс хамбургерите на рекламите нямат нищо общо с реалните помии които предлагат...
И много сайтове се рекламират като най-големите и популярните, а я съберат 500 посещения я не.
Дай да вярваме на всяко написано нещо?
Може и да е така, просто тези които са ми монтирали климатиците не разбират явно и не са ги настроили да ми харчат малко ток и да дават много топло 🙂

Ами за това климатика и жените трябва да се използват само за предназначението им. Климатиците да охлаждат, а пък на жените забравих какво беше.

...
Та така що аз с два инвертора 12 илджи топля 70 квадрата

а ти с 2 не инверторни, топлиш 100 кв и се радваш?
твоя да не би да е южен апартамент, вътрешен с изолации предполагам 5-6 камери в дограмата🙂

Не мога да се сдържа обаче да питам...
как хем не разбираш от климатици, пък се възмущаваш на натионал, значи все пак ги разбираш нещата?
А за това кой на какво се радва, как да ти кажа нежно и без захапки...
Тъй, проблемите са ти няколко - четеш избирателно и както ти харесва. Първо - не се възмущавам от National. Второ - смени си LG-то с нещо истинско и пак ще си говорим. Задължително - нещо наистина японско - до 2002 или 2004та произведено. И третия ти проблем - моя панелен апартамент е северозападен - само лятото имам доволно количество слънце. И да, топля го с 2 броя NEO 12BTU неинверторни. Във Варна единствения проблем е влагата във въздуха, но явно късмета ми е сработил и тия китайци се потят доста малко. А както по-напред писах - National-а не е гасен от както е монтиран и е имало ток. Но и по-напред писах - в пусто да преливам от празно - не е моята професия.

Аз викам, да не се напъваме повече, че нещо не ни се получава диалога... то толкова хентелигентни хора като спорят, зор да се стигне до консенсус...

Отопляването на една стая е толкова комплексно събитие, че дори и една и съща стая да отоплявате пак няма да постигнете 100% правдоподобни резултати.
Дори и на най-простите калкулатори за избор на климатик се изброяват маса неща като изложение, дограма, квадратура, височина на помещението и т.н И това е само върха на айсберга. Подробности като изложение на външното тяло, положение на вътрешното тяло, дължина на тръбопровода, наличие на изолация, наличие на съседи отопляващи апартаментите си отдолу и отгоре, интензитет на ползване на помещението, профилактика на филтрите.....Страшно много са за да спорите с доводи като "12-ка", "300лв сметка" и "одим по потник".
Който ми каже, че прост климатик е по-добрия избор пред инверторния ще ме загуби като слушател. Аз съм заложил на оразмерени за стаите инверторни климатици кръстени на вулкан и тази зима за първи път не ги гася. Сметката за октомври/ноември беше 100 лв, а за ноември/декември - 107 лв.(в това число бойлер, готварска печка, ламБи, пералня и друга бяла и черна техника) Дали е топло ще каже двумесечното ми бебе, което отглеждам в тези две стаи. Денем поддържаме 23-24'С, нощем 20'С. Нямам изолация никъде освен 5 или 6 камерна PVC дограма. Апартамента се намира в не чак толкова топлия град Габрово.
А това с обикновеното НЕО просто не го вярвам. Дори в магазина, където ги продават не ги препоръчват.
В прикачените файлове са заводските данни на модел близък до моя. То си пише колко и кога.

Прикачени файлове

• a12le heat.jpg
    a12le heat.jpg
    61 KB · Преглеждания: 0
  • a12le.jpg
    a12le.jpg
    60.6 KB · Преглеждания: 0

Back
Горе