SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

В търсене на идеята ...

gstoychev

New member
Здравейте приятели,
Звучи банално, нали? Ще се радвам обаче ако може да заформим една дискусия как се ражда една идея, как се проектира и как се реализира. Дали водеща е нуждата за нещо ново или подобряване на нещо съществуващо? Спомням си как Джон Наш ( Russell Crowe ) казваше, че не може да се занимава с трудовете на някакви си смъртни. Разбира се нека поставим акцента върху реалните и не до там мащабни размисли, другото предполагам се прави насаме ;) Надявам се наистина да се заформи интересна дискусия.
 
Re: В търсене на идеята ...

Малко относително ми се струва всичко това, понеже идеите са различни и съответно реализацията им наистина зависи от различни неща :) Малко ми се струва като да откраднеш оригинална идея на някой друг и ти да я реализираш, естествено не казвам, че това целиш, просто се сетих навремето имаше един конкурс в който всеки даваше идея за някакъв сайт и после се оказа, че реално погледнато организаторите придобиха куп идеи, срещу скромна награда ;) Но все пак мисля, че е добре замислена тема на размисъл... Как виждам аз нещата ;) Обикновено странно защо, моите оригинални и "брилянтни" идеи все се раждат или в тоалетната( с извинение) или в банята. Реализацията... малко трудно съм реализирал идеите си, поне при повечето срещах трудности, понеже повечето просто не са за сам човек..
Аз предлагам нещо друго, да видоизменим леко темата и всеки да дава идеи за някой проект който би искал да изпълни, но му трябва помощ и съответно ако има някой да откликне да се реализира и самият проект.
 
Re: В търсене на идеята ...

Virosss, струва ми се, че малко ти е убягнала идеята на темата за идеята ;)
според мен, gstoychev, приканва за едно разискване на сполучили проекти, един вид обмяна на опит. да споделим водещите мотиви около възникването и процеса на реализация, тоест ако смяташ, че си успял да реализираш дадена твоя идея, може да разкажеш, как ти е хрумнала, как си я проектирал и т.н.
интересна тема, сигурно ще се включа по-нататък. успех!
 
Re: В търсене на идеята ...

Дам, май си прав :) Е аз за съжаление не мога да кажа, че имам наистина сполучливи проекти и едва ли ще успея да се включа в темата, но все пак ще ми е любопитно да чуя историята на успелите :)
 
Re: В търсене на идеята ...

Roc3n ме е разбрал какво имам предвид. Няма значение на каква тематика са проектите и мащаба на постиженията. Например в "Как загубих наивността си" сър Ричард Брансън споделя за първите стъпки в бизнеса, но преди това цитира случки от всекидневния живот във семейството му и на какви изпитания е бил подложен. За това как се е справял сам в поставените от майка му задачи, която не го е щадяла. За волята да се справиш и да не се отказваш, като е плувал в река с риск да не може да излезе, понеже не е можел да плува. За това как всячески се е опитвал да намери рекламодатели за вестник "Student" от където може да се каже, че започва неговата професионална кариера. За това как е подавал погрешна информация на конкурентни фирми, че конкурента вече е рекламирал при тях и ако искат могат да имат по-добро място, което току що се е освободило. Всякакви трикове, които на пръв поглед изглеждат малки и незначими, но могат да итключат много креативни врати. За всякакви неща, нека попишем тук.

П.П Последният словоред малко на врачански го изкарах ;)
 
Re: В търсене на идеята ...

Да ви кажа, обмислям серия от статии на тази тематика, ама тя е за един нов блог, а серията ще включва съвети от идеята до реализацията & маркетинга на сайта.
Колкото до това, как се ражда идеята, на мен ми хрумват по 4-5 идеи дневно. Реализацията на идеите изисква време и мотивация, защото през това време трябва и да се яде :) Да не говорим, че дълго време след като се пусне проекта, няма никакви приходи, даже се инвестира в него. Относно "проектирането" ( аз му викам планиране на проект ) като изключим фирмите, почти никой не планира проекта, той просто се случва :)
 
Re: В търсене на идеята ...

4-5 на ден ?!?!?! на мен за 4-5 дена не ми идва една смислена :)

да бе... човек с идеи съм :D Знаеш ли кое е лошото? Като видиш твоя идея реализирана, а си нямал възможност или желание да я реализираш
 
Re: В търсене на идеята ...

А как тогава от това голямо разнообразие от идеи избираш коя да реализираш? Аз лично имам недостатък, че не успявам да си задържа вниманието дълго на едно място.
 
Re: В търсене на идеята ...

За съжаление съм реализирал точно 1: Izbrano.net и то, защото дизайнера се включи ( платформата му аз съм я програмирал ). Един нов сайт не трябва да бъде поредният сайт за еди какво си, трябва да се изпипа визуално, технически и концептуално. Следва втора версия на избрано.нет скоро.

Сега сме започнали да реализираме втори проект в музикалната област, ама ще става бавно, че времето е кът :)
 
Re: В търсене на идеята ...

Всеки говори за реализирани идеи а аз май нямам такива напълно :) Но затова пък мога да споделя кратката история на един от основните ми проекти за който всячески се старая да го избутам напред.

Как всъщност реших да се захвана с проекта?
Все още бях хлапе на средна възраст - 16-17 години. Бях адски заинтересован от компютрите и всичко свързано с тях. Дотолкова бях решил, че това ще е основният ми занаят, че дори стоях по 15-16 часа наден пред компютъра без да ставам... От компютъра вкъщи, след това кратка пауза за среща с приятели и естествено игра на компютрите до нас :) И така докато не започнах работа на една интернет зала. Тук ще пропусна няколко неща които вероятно ще ви се сторят банални, но така се запознах с едно момче което беше горд собственик на първият домейн в града, а именно - http://www.elhovo.net
Основното за което го ползваше май беше само за собствена поща и така след като видя колко много ми се занимава, реши да ми го подари когато изтече и аз само да си го регистрирам на мое име. Така и направих.
Реализиране на проекта в няколко стъпки
Все още не бях такъв специалист и тогава след дълго четене успях да създам и първата си страница, която меко казано представляваше група цветни текстове с информация за града. В началото всичко което правех беше единствено за мое удоволствие без замисъл за печалба( не, че сега успях да спечеля нещо де... и все още е така :) )
След няколко опита да направя някакъв сносен сайт стигнах до извода, че най-добре ще е да използвам динамични страници с помощта на PHP - на верен път бях :) Но естествено тогава си нямах и понятие от PHP и затова основното което направих е инсталация на PHP-Nuke :) И отново информация за града...
Кофти тръпка, получих предупреждение от общината ( Бил съм писал Официален сайт на град Елхово - явно съм ги засегнал, че бях първият който се зае да направи нещо за града ;) ). Още един неуспешен опит и в момента проекта, можете да го видите как изглежда и сами - WordPress и преработка на темплейта. - до тук никакъв успех.

В край на сметка все още работя по този проект с надеждата някой ден да ми се усмихне късмета и да успея да си избия средствата които съм вложил в него, но все пак това ми е първият сериозен проект с който съм се захванал и то заради хобито ми. Пожелайте ми успех и съжалявам, затова, че ви напълних главата с моите глупости ;D
 
Re: В търсене на идеята ...

Въпроса не е само до кмета :) Въпроса е, че сам се занимавам с това. Малко голям е такъв проект за сам човек, поне както аз го бях замислил. В момента проблема е, че нямам необходимите средства да ги вложа и да инвестирам в развитието на сайта. Преди време бях получил оферта за съвместна работа с една фирма. Те да са ми спонсори и да ми осигурят повечето неща от които се нуждая, а те да вземат процент от сайта. В началото се замислих и почти бях навит, но реших малко по обстойно да го обсъдим и в последствие се оказа, че един вид в такъв случай сайта ще остане за тях след като го развием. Отказах им най-любезно след безочливата им оферта да им свърша черната работа и накрая да супам духата ;)
 
Re: В търсене на идеята ...

Нека и аз да споделя малко опит и практика. Като за начало искам да споделя на всички вас, които се занимавате в сферата на бизнеса и по точно искате да си получавате приходи от интернет и от вашата интернет страница. За да направите един бизнес и да го развиете ви са нужни няколко неща. Разум, здрава психика и резервираност. Не споменавам сигурност, защото това е един грешен критерий от старото поколение. Винаги трябва да рискуваш за да имаш шанса да постигнеш нещо. Когато имаш горните 3 качества които споменах, то със сигурност ще реализираш бизнеса си в положителна насока. Ще ви разкажа на кратко до къде ме докараха моят разум, моята психика и моята голяма резервираност.
Бях на 13 години когато започнах да се занимавам с прочутите чатове (IRC) от където почнах да уча Linux и неговите дистрибуций. Както всички и аз започнах да мисля за пари. Работих денонощно по проекти, за които даже и не мислих дали ще имат реализация. След 1 година осъзнах, че ако искам да постигна нещо то трябва да го измисля много добре. Дадох си пауза и живеех на родителска издръжка като прилагах всички реализирани проекти в България. в един който трябваше да бъде мой. Направих си финансови отчети за последните 2 години в нашата държава и забелязох, че само едно нещо ще остане търсено и предлагано. Започнах да събирам пари за да реализирам идеята си. Получих възможността да работя в Италия като манекен, станах известен там. Предполагам вече се досетиха някои от вас кой съм. Изкарах доста пари, но не се отказах от идеята която беше ми хрумнала. Преди 6 месеца започнах реализирането на проекта си, като за цел имах да изкарвам добри пари и да бъфа полезен на хората. Започнах от моя роден град Варна. Закупих лиценз в София, Пловдив, Русе, Добрич и Бургас. Проекта в момента се реализира в град Варна. За да подходя правилно към нещата (Разума) трябваше да вложа начален капитал. Моят начален капитал беше 1200 лв. и трябваше да чакам (Психика) в продължение на 20 дена за някаква реализиция. Потръгнаха нещата на добре. Но както казах без тези 3 качества, вашият бизнес няма голяма реализация. Тогава помислих, че трябва да бъда полезен на хората, но как като трябва да ми се доверят. Влложих във фирменият ми капитал 750 000 евро за да мога да бъда полезен на хората. След 3 месеца търпение (Психика, разум и резервираност), бюджета ми нарастнаха до 340 000 лв. месечно, след счетоводния отчет и отчет на възвращаемост на инвестицията, оставаха приходи от 30 до 40 хиляди лева. след 2 месеца т.е. към днешна дата приходите се увеличиха с 10 хиляди лева. Знам че ако поддържам тези 3 нужни качества, ще си увелича приходите във Варна още, преди да започна реализирането и в другите по големи градове.
Доста от вас ще си кажат, че се въртят големи суми пари. Моята цел беше да бъда полезен на хората и да спечеля доверието им. Всеки има различни цели!
Моят съвет към вас е: Използвайте тези 3 качества за да реализирате максимално бизнеса си.
Накрая ще добавя: Надявам се че бях полезен за хората които искат да увеличат ПР си със сайт с ПР 3 www.varnenci.net безплатно :)
 
Re: В търсене на идеята ...

Ти в къв филм си не е истина. :)
събирал си 5 години 1200 лв начален капитал и като си пуснал сайта 20 дни по-късно си вложил 750 000 евро....:confused:
 
Re: В търсене на идеята ...

Не сте ме разбрали правилно. Вложих 1200 лв. начален капитал. 20 дни по късно вложих тази голяма сума, за да развия бизнеса с който съм тръгнал. Относно събирането на пари за 5 години не са 1200 лв.
 
Re: В търсене на идеята ...

с Апостол Апостолов да имате случайно роднинска връзка?
 
Re: В търсене на идеята ...

Забогатял в Италия манекен, научил Линукса и неговите дистрибуций на 13 през IRC, купил няколко лиценза (за продажба на цигари?) и разбиращ от интернет с наклони към спамене? Ами, да, познахме те. Ти си отрочето на Апостол А. и Добри Божилов. Не позна, roc3n :p.
 

Горе