Годишна данъчна декларация ако не си работил?

Frik

New member
Здравейте!

Тука между познати тръгна слух, че дори и да не си работел през предходната година трябва да си подадеш декларация иначе те грози глоба от 500 кинта?

Това вярно ли е и в случая ако през предходната година съм бил студент, трябва ли да пускам подобна декларация?

Re: Годишна данъчна декларация ако не си работи

Ако си бил уволнен предната година само 🙂

Re: Годишна данъчна декларация ..

Re: Годишна данъчна декларация ..

А ако си напуснал и започнал другаде...никога не са ми били интересни тея декларации честно казано. Между другото, към какъв специалист трябва да се обърна, за да не се занимавам аз?

Всъщност не се ли сещате леееко късно за тея декларации?
Освен студенството друго доходи имаш ли? :Д
Дарки, счетоводител примерно 🙂

Годишна данъчна декларация ако не си работи

Годишна данъчна декларация ако не си работи

Ако си имал само един работодател през годината не е нужно да подаваш. Или ако си имал само необлагаеми доходи (примерно от борсата). В противен случай - трябва.
Освобождаване от задължение за подаване на годишна данъчна декларация

Чл. 52. (1) (Предишен текст на чл. 52 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:

1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или

2. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) необлагаеми доходи, и/или

3. (доп. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 с изключение на доходите по чл. 50, ал. 1, т. 3, и/или

4. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи на чуждестранни лица, обложени с окончателен данък, с изключение на случаите по чл. 37а.

(2) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Независимо от обстоятелствата по ал. 1 местните физически лица са задължени да подават годишна данъчна декларация в случаите по чл. 50, ал. 1, т. 5 и ал. 3.

Всъщност не се ли сещате леееко късно за тея декларации?
30 април е крайният срок и понеже се пада събота, срокът би трябвало да е до 2-ри май.

Не ме успокоявай, още се занимавам с моята и ще взема да я зарежа ако има още време :Д

Ми значи много пари си взела, щом още се занимаваш 😛

Който е сменял работа през миналата година само или е уволнен трябва да подаде. Срок до понеделник - вчера питах счетоводството.

Смисълът от тази промяна в закона (безработните, изгубили работата си през миналата година да подават данъчна декларация) цели да се съберат глоби от безработните. Защото те няма да дължат никакви допълнителни данъци - само ще трябва да пишат декларация. Поради същата причина въведоха изискването безработните да попълват декларация образец 7.

Малко преувеличаваш. Безработните стандартно имат доходи от трудовата борса, които са необлагаеми.
Респективно промяната не ги засяга.

Безработните стандартно имат доходи от трудовата борса, които са необлагаеми.
Иво, само за 6 месеца и то ако са работили непрекъсното последните 18 месеца.

Иво, само за 6 месеца и то ако са работили непрекъсното последните 18 месеца.
Да, от другите вероятно държавата нищо не може да събере (камо ли глоба), а и съдейки по емперичния ми опит, едва ли и ще се опита.
В този ред на мисли, смятам изказването за леко преувеличено 🙂

Аз така или иначе съм закъснял. Какви са глобите?

п.с. : намеих ги, до 500лв, ама има уловка за моя случай:
Според закона от задължението да подават декларации за облагане на доходите от предходната година са освободени само тези граждани, които 31 декември 2010 г. имат само един работодател, който е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011 г. Това на практика означава, че ако през годината сте сменили своя работодател и новият не е изчислил и внесъл дължимия годишен данък, то вие трябва да подадете декларация за доходите. (http://dnes.dir.bg/news/nap-danatzite-8202235?nt=14?nt=14)
Все още има шанс да отърва глобата значи😉

Последно редактирано:

Ако не подадеш декларация, шансът да те глобят е по-малък, отколкото ако подадеш със закъснение, а глобата май е една. Не съм 100% сигурен, но няма да е лошо да се консултираш.

По принцип знам, че безработен и наработещ са различни неща, обаче въпреки това пиша безработен когато имам предвид неработещ.

Безработен е лице, което не работи и получава социални помощи, а неработещ е лице, което не работи и не получава социални помощи (не се води на борсата като търсещ работа).

Онази декларация 7 се отнася за неработещите (тези, които не получават обезщетение за безработица от бюрото по труда и са длъжни сами да си внасят здравния данък "здравна осигуровка").

Тази декларация 7 всяка година ли са длъжни да подават "безработните" които си внасят сами здравните вноски или само веднъж, тоест миналата година когато въведаха тази простотия и какъв е срока за подаването и.

Аз подадах миналата година декларация 7 и от тогава не съм "работил", тази година трябва ли отново да я подавам ?

правилно ли разбирам, че ако :
1. Си бил без работа и си започнал работа, не трябва да подаваш декларация
- или трябва да подавам ако имам имам един работодател, който е внесъл данъка след 31 януари 2011 г. (явно ако не е платен трябва да се подава) но как се разбира кога и дали е платен
цитат: "освободени само тези граждани, които 31 декември 2010 г. имат само един работодател, който е определил и внесъл пълния размер на годишния данък до 31 януари 2011 г. "
2. Ако си бил въобще безработен през годината неподаваш нищо

Последно редактирано:

Една от най важните според мен причини за тази промяна е за да са длъжни повече хора да изплатят/вземат 1-2-5-10 стотинки на/от държавата.
Обаче таксите за превод определено не са в тези граници, а до колкото знам банката която обира келепира е собственост на жената на министър председателя 🙂

Капиш ?

Искам да се похваля, че успях да си подам данъчната декларация, и междувременно да пия едно Лате от COSTA 😉

Back
Горе