Данъчно облагане на нгради от игри

bgkulinar

Меринджей
Както знаете ни предстои поредното състезание, но този път искаме да дадем наградата от името на фирмата, за да си я отчетем като раазход. чл. 13, ал. 1, т. 21 от Закона за ДДФЛ казва, че
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
21. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) паричните и предметните печалби, получени от участие в игри, различни от тези по т. 20, при които печалбата се определя на случаен принцип;
От друга страна, моята счетоводителка твърди, че пред данъчните нямало как да мине, защото водещото в случая е чл. 6 от ЗДДФЛ, съгласно който местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в България и в чужбина. Това становище на НАП е подкрепено и от отговор на НАП по повод запитване за пари спечелени от телевизионна игра. Т.е. доколкото разбирам, ще трябва като изплащащ парите да начисля и внеса данъците на победителя.

А, как се процедира, ако победителят е от ЕС? А, ако е извън ЕС?

Ще се радвам и на други мнения.

Re: Данъчно облагане на нгради от игри

Лично мнение:
1. Член 6 определя първоначално, кои са носителите на задължение. Това са физическите лица, а не юридическите.
2. Член 13, ал. 1 изважда доходите на тези носители на задължения, които не следва да се облагат.
До тук единственото, което става ясно със сигурност е, че ако си разпишете добре условията за участие в играта (специално, че не можете да влияете кой е победителя и напрактика той се определя на случаен принцип, що се отнася поне до организатора на играта), то със сигурност не се дължи ДДФЛ.

Дали зависи от уменията на участниците е въпрос, който НАП трябва да докаже пред съда (ако въобще се стигне до там). Ако успее да го направи, аз ще си хвърля дипломата в кофата за боклук.

Ако победителя е от ЕС, извън ЕС и т.н. няма никаква разлика, тъй като в закона ясно е казано, че тези доходи са необлагаеми.

3. Проблема за Вас според мен е не ДДФЛ, а ЗКПО. Защо?
Член 26, ал. 1 от ЗКПО ясно казва, че не са признати за данъчни цели разходите, които не са свързани с дейността. Ако питаш мен, данъчните биха се заяли по-скоро за това, че въпросното състезание не е пряко свързано с дейността на дружеството. Моят съвет е добре да си разпишете правилата на играта, в които да става ясно как точно състезанието освен, че е на случаен принцип е и пряко свързано с дейността на дружеството.

Добра идея е и да ги заверите нотариално тези правила, да ги качите на страницата на състезанието, за да имате основание да твърдите, че те са били напълно ясни на всички участници.

...специално, че не можете да влияете кой е победителя и напрактика той се определя на случаен принцип, що се отнася поне до организатора на играта.
Според мен, данъчните ще кажат, че " печалбата в тази игра не се определя на случаен принцип, а съответният участник влага усилия, показвайки умствени способности като отговаря правилно на въпроси (работи по оптимизацията на сайта), за да я спечели" и май като че ли съм съгласен, че даването на наградата не става на случаен принцип. Ако имаме томбола, то тя ще е на случаен принцип - тук спор няма.

Дори да е така, въпросното е само тълкувание на НАП.
Интересно ми е как ще докажат, че принципа на който Гугъл извежда резултатите не е случаен?!? Ще им искат алгоритъма ли?

Ще им искат алгоритъма ли?
Това ще е инересен казус 🙂. Новина: НАП поиска разкриване на алгоритъма на Гугъл.

BTW, как предпочитате наградата - чиста или с 30% платени данъци?

Почти знам какъв ще е отговорът, но може и да греша.

30%?!?
Предполагам включваш и разни осигуровки в нея. Не забравяй обаче, че голяма част от хората тук се осигуряват вече някъде, а осигуровките имат праг.
Дори да предположим, че наградата бъде спечелена от безработен, ако допуснем, че е колкото миналогодишната, удръжките ще са под 20%.

Личното ми мнение е, че трябва да се даде добър пример и всичко да е както трябва.

Последно редактирано:

То, примерът е хубаво нещо, ама като ти бръкнат в джоба, май става не чак толкова добро.

И аз подкрепям, че наградата не е на случаен приницип. Ако само се запишеш за участие със сигурност няма да победиш този, който дори малко е направил, за да спечели наградата.

Естествено, че наградата трябва да е с платени данъци и участниците ще се борят за "чистата" наградата, с вече платени данъци, така че няма кой да се оплаква. 🙂

Аз пък съм против всякакви данъци в тази държава 🙂
А пък и миналото състезание прибрах доста награди 🙂

Аз пък съм против всякакви данъци в тази държава 🙂

Аз пък съм против такива изказвания, ама това е друга тема. Дори не ми е смешно

Защо не си направите един граждански договор за извършване на услуги с победителя и ще сте си чисти и за счетоводство и за всички. Какъв е проблема, че не е игра?

брей, чета тук пък и в няколко други форума, всеки пита за данъци и системи за плащане. И гледам че вече повечето хора си плащат данъците някак си и даже плюят по тези който не искат. Има напредък.
Да видим до кога - НАП започнаха да налагат нек'ви фантастични глоби 500-2000 лв и то за първо нарушение да видим кога на хората ще им писне.
За играта, аз нищо не разбирам от счетоводство, но наградата трябва да е чиста сума.

Back
Горе