Два експеримента и резултатите

ivo.apostolov

Неразбиращ
Последните дни се заиграх и направих следните два експеримента:
1. Сложиш rel="canonical" на цял сайт към друг. Сайта се класираше добре за определени ключови думи, но не мърдаше от 9-то място, независимо от линковете към него или новото съдържание. Изчаках около 10 дни, за да излезе напълно от индекса, след което махнах каноникала. За 3-4 дни се върна в индекса, но по-интересното е, че се върна на по-високи позиции, директно на 4-та за основното търсене и по 3-4 позиции нагоре за останалите.
Каноникала не повлия по никакъв начин на сайта към който бе насочен.

2. Пренасочих друг сайт с meta-refresh към различен сайт. Тук деиндексирането бе доста по-бавно и така и не го дочаках до край. Въпреки това, над 50% от страниците бяха извадени от индекса. Сайта се класираше 9-11 за основната ключова дума преди това. След премахването на мета рефреш пренасочването и бе повторно индексиран, влезе директно на 5-та.
Сайта към който бе пренасочването също скочи с 2-3 позиции по въпросната ключова дума (на 1-ва страница).

От двата експеримента са минали около 12 дена и интересното е, че и четирите сайта от тогава вървят само нагоре, лека полека.
------------------
Не съветвам никого да си прави подобни експерименти, защото са с неясен краен резултат. Ако реши, да си носи последствията 🙂

Струва ми се, че Goоgle дава някакъв бонус на сайтове, които са били пренасочени, а след това пренасочването е махнато.

Re: Два експеримента и резултатите

Може би е решил че си ги спрял разкрасил си ги и си ги пуснал пак 🙂))

Ти очакваше ли това да стане? Защото аз не виждам логика много. Ако има някаква логика това да стане, ще се радвам ако някой ми я каже 🙂
Поздрави и браво че се занимаваш с експерименти 🙂

Последно редактирано:

Ти очакваше ли това да стане? Защото аз не виждам логика много. Ако има някаква логика това да стане, ще се радвам ако ми я каже 🙂
Поздрави и браво че се занимаваш с експерименти 🙂

Не, очаквах домейна към който е пренасочването или каноникала да дръпне. След като не се случи, реших да го махна. Резултата след махането на редиректа и каноникала определено ме изненада.
Целия експеримент продължи около 45 дена.

Струва ми се, че Goоgle дава някакъв бонус на сайтове, които са били пренасочени, а след това пренасочването е махнато.
Или му е замирисало на кафе и се е посъбудил. добре ще е да пуснеш инфо след примерно още 2 седмици как се развиват нещата. Аз имам едно относително мащабно canonical изпълнение и ми се струва, че отсне доста повече време докато се отрази. Може затова да не си го дочакал. За връщането обаче е интересно...

Мерси за добре изложеното инфо. Дето се вика: I'll meditate on that 🙂 . Бих ти дал +реп ама не ми дава.

Доста преди доктор Пит (който е бил на лекцията на Ранд Фишкин, знае за какво говоря) си бях канонизирал всички страници на един сайт към главната. Като разбрах какви съм ги натворил, махнах каноникъла, след лекцията писах и рикуест и не забелязвам някакво особено подобрение. Тук говоря за период от 4-5 месеца каноникализиране, при което от 25к страници бяха останали под 1к. Мина повече от месец, откакто ми отговориха, че са ми преразгледали сайта и все още нямам движение в положителна насока - под 800 индексирани страници.

Сайтът е на английски. А така се движат посещенията от Гуглъо:

attachment.php

Прикачени файлове

• kanonikalizaciq.jpg
    kanonikalizaciq.jpg
    15.8 KB · Преглеждания: 0

Относно на Иво случая: А не е ли възможно по това време да са ударили някои линкове от преди 🙂. Знам че ще е голямо съвпадение и на двата сайта, но извода пък от експеримента ми звучи още по-странно 🙂.
Между другото и аз не мога да ти дам репутация, явно много често я заслужаваш 😉

Не твърдя, че ефекта е заради цялата галимация. Но е възможно при преиндексирането да е отчел бекове, които са стояли в осма глуха преди това.

Истината е, че двата сайта, които бяха пренасочени (каноникъл и мета рефреш), близо 3 месеца не можех да ги помръдна от позициите им. Бекове, ново съдържание, нищо не помагаше. Ни нагоре ни надолу.

Но както се казва: не пробвайте това у дома 🙂

Мина повече от месец, откакто ми отговориха, че са ми преразгледали сайта и все още нямам движение в положителна насока - под 800 индексирани страници.

bgkulinar, никой не ги преразглежда тези неща защото това става автоматично и съответно пак е заложено в алгоритъма кога да се промени ранкването на сайта - пак ще стане автоматично, искам да кажа че никой не го прави на ръка.

Винаги връщат стандартен отговор (ако изобщо ти върнат нещо), случвало ми се е на няколко пъти и съм убеден че никой не прави нищо на ръка.

При единия сайт се възстановиха нещата след 3-4 месеца, при другия след още повече, след 6-7 месеца, така че не очаквайте бърза промяна 🙂

Така е и при редиректите, така е и при каноникъл-ите или по-скоро когато омажеш нещата с тях 😉 заложено е бота да наблюдава сайта маса време преди изведнъж той "да изскочи" отново.

От двата експеримента са минали около 12 дена и интересното е, че и четирите сайта от тогава вървят само нагоре, лека полека.

Ще спре по някое време. Ефекта е подобен като да вкараш наведнъж голям брой качествени статии в сайта или да има рязък скок на линковете към някакви негови страници (рязък скок на потребитеския интерес към точно този сайт) или да му направиш редизайн - при всяко от тези действия те дръпва нагоре за известен период от време, но не завинаги.

Аз преди бях сменил само шрифта на менютата и в следващите 2-3 дена ме вдигна с 20-30% нагоре като бройка.

На същия принцип и новините от сайтовете със статус на "новинарски" се ранкват високо в първите дни след публикуването им. Трудно обаче е да докараш такъв "статус" Преди година-две го бях докарал с 3rdnews.info, тогава посещаемостта на сайта рязко дръпна и достигна 7-10 хиляди уникални дневно. Тогава успях да го поддържам на това ниво в течение на около три месеца, после ми омръзна да се занимавам ежедневно и хайде пак в изходно положение.

Последно редактирано:

Малко оффтопик: 3dweb не си прав 🙂 Последният рикуест за преразглеждане го пуснах и след 2-3 дни се оправи сайта. Никъде не излизаше в серпа, а след това си зае 9-10 място. Може да се прави на автомат, но "зачистването" на старата и лоша репутация се активира от човек 😀

Kalin4y, напълно е възможно и за нищо да не съм прав 😀 , знаеш че при google твърди правила за алгоритъма няма.

Просто ми се е случило поне три пъти и всеки път резултата е бил точно такъв какъвто описах. Друг е въпроса че абсолютно същото като Иво и Пламен не съм опитвал и не с техните сайтове 🙂

Моите "експерименти" са от времената преди кофеина, а сега гоогле имат много повече свободни мощности и може да става и по-бързо. Най-плачевните такива експерименти са всъщност когато местиш цял сайт - и аз, и bgkulinar си патихме от това с месеци.

За рикуеста аз затова и го написах - два пъти ги пусках и нищо, третия път не пуснах изобщо и пак се случи абсолютно същото, затова и мисля че само пускащия рикуеста си мисли че човек му е преразгледал сайта и нещата заради това са се оправили, нещо като ефекта на плацебото.

То не случайно в правилата си пише кое след кое да направиш. Един от многото примери е GWT - Промяна на адреса:
Ако имате намерение да преместите сайта си на нов домейн, използвайте инструмента „Промяна на адреса“, за да съобщите на Google новия си URL адрес. Това ще ни помогне да актуализираме по-бързо нашия индекс и да направим прехода за потребителите ви по-плавен.

За най-добри резултати изпълнете следните стъпки: Настройте новия сайт

Прегледайте нашите указания за преместване на сайта ви към нов домейн. Разположете съдържанието си на новия си домейн и се уверете, че всички вътрешни връзки водят към него. Пренасочете целия трафик от стария сайт

Използвайте 301 redirect за постоянно пренасочване на страниците от стария към новия ви сайт. Така съобщавате на потребителите и търсещите машини, че сайтът ви е преместен за постоянно. Помолете уеб администраторите да актуализират връзките си, така че да водят към новия ви домейн, и се уверете, че входящите връзки към стария ви сайт са пренасочени правилно посредством „301 redirects“.

И какво - правил съм го същото и с кликане и без кликане на "Промяна на адреса" - нямаше разлика.

Последно редактирано:

може да е ефект на начален бууст (след като почти ги е изхвърлил от индекса и сега дефакто пак ги вкарва в индекса тези страници) на "ново" съдръжание. И след известно време пак може да паднат обратно.

Предполагам ще споделиш по-натам какво се е случило 🙂

Back
Горе