SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Имате ли клиенти от интернет?

peter

New member
cloxy, oggin, MasterBOOT (и други) конкурират за "регистрация в търсачки", "оптимизация на сайтове", "SEO Оптимизация " и др...
Има ли клиенти от интернет? или просто доказвате чe сте по-добри от конкурентите?
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

При нас имаме по 5-6 запитвания на ден от България. почти всички от real estate. тях ги отказваме или препращаме към партньори и конкуренти (доколкото може да се каже че работим на бг пазара и сме конкуренти, поне аз не го преиемам така)

самият аз се интересувам само и единствено от неща в които имам процент или дялово участие.
та позициите които поддържаме криво ляво са само с цел залавяне на подобни кооперации и съдружия.

трябва да призная че и да искаме в момента нямаме никакъв ресурс за нови клиенти. малкото хора с които все още работим не смогват да поддържат и собствените ни проекти.

за да отговоря на въпроса - да клиенти има , но цените при нас се държат нарочно безумно високи и това отказва повечето (слава богу :) )

определено целите ни са в други идеи и целеви групи, а не нормални фирми които имат нужда от оптимизация и позициониране. парите които бихме изкарали от клиент за SEO и позициониране са под сумите които изкарваме от получения процент от продажби на среден клиент от който получаваме дял или процент от продажбите

С няколко думи - нямаме сметка от клиенти за оптимизация
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Поклон пред oggin :) :friday: :icon_thum

Клиенти за SEO... wtf?!
Ще им взема 1000-2000-5000лв, и какво?!
1 месец работа... За този месец ако не се занимавам с тези неща мога да извадя много повече... :moon:

IMHO, SEOтата си бачкат за себе си :)
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Атанас Янев каза:
За този месец ако не се занимавам с тези неща мога да извадя много повече... :moon:
Както казва един приятел, "аз само като седя по кафетата и изкарвам по 300 лева на месец". (.)(.)
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

bgkulinar каза:
Атанас Янев каза:
За този месец ако не се занимавам с тези неща мога да извадя много повече... :moon:
Както казва един приятел, "аз само като седя по кафетата и изкарвам по 300 лева на месец". (.)(.)

Ами прав си е човека :)
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

всъщност аз много благодаря на peter за темата .

темата е много важна и касае всеки който по един или друг начин желае да си изкарва хляба със SEO услуги.

накратко - какви са моите виждания за пазара на SEO услуги в България към момента.

Клиенти - Все повече фирми от real estate бранша разбират че позиционирането им в търсачките е единственият начин по който могат да продават. Нормално е и те да са най-голяма част от клиентите, следващите са rent-a-car, а трето място по запитвания делят писачите на софтуер и хотелите.

Оптимизация - Самите клиенти нямат никаква идея какво точно се прави , в болшинството от случаите искат да се позиционират на 1во място по заветната за тях думичка (фразите не ги вземат насериозно). Огромен проблем е и това че уеб дизайн агенциите които са сътворили невероятния сайт виждат някаква заплаха в оптимизаторите и тотално пречат на нашите дела и в началото и по време на оптимизацията и позиционирането.

Бюджети - Парите които клиентите смятат да отделят за позициониране по принцип са в пъти по-малки от рекламния им бюджет (ако имат такъв) , а средно са до няколко стотин лева.
Естествено такива грандиозни суми отчайват фирмите в бранша и са достойни само за начинаещи фрийлансъри.

Гаранции - За още по-голямо съжаление клиентите искат и гаранции. Забележителното е че никоя сериозна компания на запад не предлага гаранции за позициониране, а тези които предлагат връщат само малка част от парите и то взети за услугата - изключая сумите за купуване на връзки и так далее. В България съм чувал и клиентски сънища за 100 гаранция - т.е. ако не стане се връщат всички пари.

Тенденции - Интересна тенденция напоследък е че големи клиенти все пак поръчват SEO от фирми които естествено нямат ни един специалист дори с най-малки познания , но за сметка на това се дават проценти разни. Участвах от любопитство в няколко такива "конкурса" тази година. Друга тенденция е навлизането на пазара на частни лица - фрийлансъри , които без грам опит, с няколко прочетени статии се захващат с непосилни за сам човек проекти за жълти стотинки. Интересното в случая е че обикновено са се представяли като сътрудници (били работили някога за ...) на големи фирми. Или пък клиентите лъжат ;)

Заключение - Към момента в България НЯМА реален ПАЗАР на SEO услуги - причината е че НЯМА пресечна точка между търсенето и предлагането. Сумите искани от оптимизаторите и сумите предлагани от клиентите се разминават чувствително.
На този етап реално пазар има главно за услуги на фрийлансъри с много ниско ниво на познания и успеваемост и без никакви гаранции за клиента.

Всичко казано по-горе си е лично и единствено мое си мнение :D
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Аз не се конкурирам за тия думи, но въпреки това клиенти има. Отделен е въпросът, че и аз връщам повечето поръчки. Иначе всичко, което каза oggin е вярно. Само за това със сумите не съм съгласен, защото до сега всички клиенти са давали точно толкова, колкото съм им поискал. А и са наясно, че единствената гаранция, която мога да им дам, е че ще бачкам на 100% и няма да пренебрегна един клиент пред друг. Но пък и аз не го правя толкова за парите, колкото за връзките и затова да съм в крак с нещата. Просто като студент и програмист нямам толкова време за SEO, а нещата трябва да вървят ръка за ръка.
Иначе моето виждане за нещата е, че оптимирането за клиенти е един от най-добрите начини за short-time cash, защото ти си правиш консултациите и парите пристигат веднага след т'ва, а не трябва да чакаш сайта да се развива, както ако би се занимавал с твои проекти. Инак когато имам време за по-мащабни проекти, предпочитам да програмирам, отколкото да се боря за позиции, защото за 3 месеца (колкото ти трябва за един глобален ъпдейт) ще вкараш много повече трафик с една страхотна безплатна услуга, която да промотираш, отколкото да тръгнеш да ранкваш по някакви големи ниши с няколко милиона конкурентни страници.
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Факт е че повечето клиенти не са готови да си платят истинската цена на едно качествено SEO защото има псевдо seo фирмички, които за по 300-400 лева предлагат "оптимизация" за думи като bulgaria property и тн... което някак си на мен не ми се връзва като цена... Защото за мен добавянето в 100 търсачки не е SEO...
Аз също в момента нямам възможност да поема сериозни поръчки, понеже имаме доста наши проекти които... са все до кривата круша...
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Огнян каза много неща, които и аз бих казал и ще се постарая да не се повтарям.

Не мога да кажа, че се "боря" за тези думи, защото не съм купил нито една връзка към cloxy. Ако наистина се борех щях да го направя, повярвайте ми. Позициите ми са благодарение на историята и разменените връзки. Има и известна доза хамалски труд чрез безплатни каталози и директории.

По въпроса за пазара - благодарен съм на бога, че от 2 години и половина не съм оставал без работа. Често казано хората ми казват, че се блъскам без пари, но за мен името и мнението на клиентите е по-важно при "прохождането" на едно име в Интернет.

Последните месеци и аз взех да надувам цените и това е от все-повече увеличаващия се интерес. Средно на ден имам по 1-2 запитвания за недвижими имоти, но ги отказвам по възможно най-елегантния начин. Отказвам да се занимавам и с повечето сайтове, изградени на недоусмислени CMS системи.

С времето и аз осъзнавам, че работата над собствени проекти има много по-голяма перспектива, отколкото това да правиш хората богати. В момента разпределям повечето работа на работници и гледам главно да организирам нещата, и да се занимавам с най-важното и сложното и с моите си идеи естествено.

Студент съм и то в нелесна специалност (Информатика), така че там влагам много повече енергия, отколкото в SEO-то. Дано си заслужава. Работя като консултант в 2 фирми и от процента там печеля много повече, отколкото от пакетните клиенти.

Има пазар за SEO в България, но българинът пари не дава. Според мен след време ще се получи така, че по-старите ще обират каймака, а новонавъдилите се фрий лансъри ще се занимават с бедните клиенти. Така че хляб има, само се иска някой да го заслужи и изяде.

SEO-то е хамалска работа и това си е. Ако времената се променят и има условия повечето от процесите да се автоматизират, тогава това ще просперира като бизнес. За жалост търсачките са против това и все-повече и повече ще затягат примката.

Повечето фирми за имоти и подобни не осъзнават силата на търсачките и че това е единствения начин да си продават бараките. Повечето се стряскат на цена от 600-1000 лева, въпреки че е смешна. И не осъзнават, че се избива с 1/5 от следващата сделка и че колкото повече седят в батака, толкова повече умните инвестират и дърпат напред.
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Защо да е хамалска работа SEO-то?
Има си начини да си спестиш доста труд, ако имаш качествени сайтове. Аз лично предпочитам 5-6 качествени връзки отколкото 100 смотани.
Аз лично предпочитам да чета повечко и да си правя експерименти отколкото да адвам в каталози като гламав... да верно, докато науча някой неща ми отнема време, но знанията са доста по-ценни от моментната печалба.
Може и да греша... ама аз така разсъждавам, ама важното е да има :friday:
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

MacTeP: Прав си, ама нали за да буташ с една качествена връзка, а не със 1000 безплатни е необходимо да си си постелил с годините наоколо. Тоест да имаш колкото се може повече качествени проекти, към които хората да линкват.

Колкото по-назад си, токова повече блъскане те чака. То във всяко нещо е така ;)
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Е така си е :)
Ако имаш хубави сайтове... хората ще линкват към тях. Това е и идеята за back rub на google
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

всички включили се до тук в темата имат евала и + 1 от мен .

тази тема е безкрайно важна i след време ще се усети защо. надявам се и други хора да изкажат своето мнение и вижданията си за сегашното положение и бъдещето на SEO услугите конкретно в България.

имено затова си позволих да напиша накратко и моето мнение преди да изкарам същата тема на една безумна конференция на която съм поканен за лектор. преди да пусна презентацията си там ще я пусна тук за мнение. много се радвам че до момента това което за мен е реалност се подкрепя почти изцяло и от другите колеги (колеги а не конкуренти :D )

отново благодаря на всички които се включиха в дискусията досега!
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Аз специално много ще се радвам ако можем да помогнем в оценките за презентацията и дай боже да можем да я направим по-добра.
А иначе ако всички мислеха като теб, че сме колеги а не конкуренти... светът щеше да е едно по-добро място. Аз лично работя съвместно с някой наши "конкуренти" и съм доволен.
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

При толкова много работа няма смисъл да сме конкуренти. Още повече, че в тези среди една размяна на връзки между сайтове за оптимизация, имоти, картофи... спестява наистина много и дърпа и двете страни напред, така че всички са доволни. :friday:
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Леко с картофите, че там много ги стрелят ;)
Сори за офф топика ама просто не се сдържах... а простотията по хората ходи
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

нашият пазар е толкова малък и беден че и да искаме няма как да сме конкуренти ;)
друг е въпросът като успеем да го разберем и да се обединим всъщност какво можем да направим и колко пари можем да изкараме от това ::)

и тъй като тук все са се събрали умни момчета смятам че скоро нещата ще си дойдат на мястото.

иначе кретени работещи за едни фирми дето не можеш да ги намериш в Google ще обират каймака , а такива като нас ще редят безсънни нощи над поредния нискобюджетен проект.

ей на cloxy вече го бил казал (макар и това да е само първият етап)
MacTeP : ти в нашия бизнес картофеления нема са ръгаш (нема пипаш че гърмът мутресити)
а си фанал некъв зеленчукуФ сайт, а сме ти пратили индииците (.)(.)
 
Re: Имате ли клиенти от интернет?

Защо?
Нека да гледат "професионалистите" и да се замислят малко.

@oggin - дай първо с добро ве... ти веднага индииците...
бтв тука един приятел каза, че аватара ти прилича на зелено еленче (.)(.) (.)(.) (.)(.)
ама той е изчекнат... гаден дизайнер... мразим дизайнери... всичко хубаво засират :cussing:
 

Горе