SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Има ли смисъл от SEO в България

Re: Има ли смисъл от SEO в България

Може би не уточних, че имам предвид брандиране в интернет на дадена фирма или продукт. Коментирайки сео като услуга се питам колко ли потребителя ще търсят мобилен оператор през интернет или кока кола :) Мисля, че сеото тук освен като част от маркетингов микс е за приложимо предимно за средни и малки фирми, които имат нужда от реални клиенти. В единия случай аудиторията се "облъчва" с няколко милиона рекл. бюджет /дори умишлено се провокира търсенето/ а в другия случай се разчита на някои, търсещ нещо в интернет.

В тинтири-минтири има и пари и здрав трафик, но там моделите за монтаризация за други. ;)
 
Re: Има ли смисъл от SEO в България

Това за което говориш се отнася само до бързооборотните стоки, които навсякъде са еднакви - дъвки, бонбони, шампоани, консерви. Аз говорех за другите стоки, които човек избира внимателно преди да купи - като пример - фотоапарати, електро инструменти, и т.н. А и каква консултация могат да ти направи персонала в метро за един DSLR фотоапарат. Ами аз съм питал навремето в Технополис за една техника - продавача почна да ми отваря брошурите и накрая вика, ами прочети вътре то си пише. :D

Всичката техника идва от едно място... занимавах се с асемблиране на компютри, поддръжка и продажба на офис техника 4 години и мога само да ти кажа, че доставчиците са си едни и същи... гаранционите сервизи също. А с консултацията нещата доста са се променили последните годни когато и те усетиха какво е конкуренция. Консултацията като цяло е за нормалните потребители и му се продава според това как се държи. Ако се прави на баровец му се продава най-скъпото, понеже той най-често това иска.


И за да ти разсея напълно мнението - ценообразуването там не зависи от обема в такава степен, каквато всички предполагат. Метро когато прави промоция, не се съобразява с доставчика - определя дъвки Орбит зелен , че ще бъдат в брошурата им на промоция, и хоп печалбата на доставчика става почти 0. Но такава им е политиката, за да продаваш там, играеш по техните условия.

За Метро незнам. Обаче знам Технополис как изнудват доставчиците да им смъкнат цените. Техномаркет няма да ги коментирам, понеже те са си официални вносители на доста от нещата, които продават. Кауфланд също изнудват доставчиците си, като първото зареждане на магазина се поема от доставчика БЕЗПЛАТНО (поне такава беше последно схемата), а след това почват да натискат доставчиците да им правят промоции. Иначе всички си играят с големите, точно заради обемите. Понеже за да продаваш на малките магазини имаш маса бумащина и още странични разходи.


Тотален off topic ударихме... както в 99% от темите, в който пиша
 
Re: Има ли смисъл от SEO в България

Чесане на езици :) Каква допирна точка имат брандинга и СЕО-то.Мислех,че че е по полезна,като инфо темата.От сео в България има смисъл особено ако нямаш пари или нямаш достатъчно да рекламираш в най-гледаните телевизии или печатни издания.Друг върпос е,че сякаш не им се дават пари на хората за СЕО и в България а и в чужбина са леко подозрителни и неориентирани.
 
Последно редактирано:
Re: Има ли смисъл от SEO в България

От SEO има нужда там където хората търсят.

Тук са още на ниво: "Кажи телефон да ти звънна, да ми кажеш какво пише в сайта ти?"

Имаме продукти, които изкарахме на първи места в G и ги поддържахме с години и търсенията бяха мизерни. Накрая направихме елементерни офлайн кампании по телефон и пощенски пликове и ефекта беше значително по-добър. Клиенти ни звънят постоянно, защото чули за продукт от познати, но да търсят в интернет изобщо не им хрумва.

Въобще тук интернет се ползва за всичко друго освен работа от повечето хора. То затова и повечето интернет "бизнесмени" са на такова ниво: SMS-и - МЕ-SMS-и, гепни.ме - цепни.ме и АдСенс. Докато не почнат да се продават активно реални продукти онлайн(наложен платеж не е онлайн) от достатъчно много сфери, няма да го бъде и смисъла от поддържащите услуги като SEO.
 
Re: Има ли смисъл от SEO в България

Каква допирна точка имат брандинга и СЕО-то.
Това въпрос ли е?
 

Горе