Re: Лай.цата от глобул.Някой видял ли го е това?
Според мен проблемът е, че между мобилните оператори в България няма конкуренция.
Като стане въпрос за конкуренция, се започва едно миене на ръце: "Не може да докажем картелно споразумение, дрън-дрън".
Не е нужно доказване на картелни споразумения.
Според правилата в момента не им е нужно картелно споразумение.
Минималният срок на договорите е 1 година, имат и автоматично подновяване, доскоро нямаше и преносимост на номерата, което още повече закрепостяваше потребителите, колкото и неизгодни да са условията.
Преносимостта беше въведена със закъснение с 300 зора (доколкото знам дори глоби трябваше да плащаме за това, по вина на операторите).
Сега трябва да бъде премахнато и автоматичното подновяване (изискване на европейският съюз), но операторите отново се опъват и наближаваме крайните срокове и опасност от глоби, които плащаме всички ние - данъкоплатците.
Трябва да има и възможност за подписване на безсрочни договори от самото начало, ако потребителят не харесва услугата - 1 месец предизвестие и прекратяване на договора.
Това ще постави операторите в конкурентна среда.
Представете си един пазар където днес можеш да сключиш договор за определен план и след 1 месец, ако не си доволен да дадеш предизвестие и да го прекратиш, като си вземеш номера и станеш клиент на друг оператор, дали няма да си променят политиката ?
Клиент съм на виваком от няколко години, от няколко месеца съм клиент и на другите два оператора с по няколко карти и сериозни сметки, между операторите няма сериозни качествени различия.
Проблемът не са отделните оператори, а правилата на пазара на мобилни услуги.
От Мтел от 15 Януари още не съм получил фактури, няма информация и за изговорените минути, Глобул изпъкват засега, с малко по-подробни разпечатки, но да не казвам голяма дума, виваком - неинформативни разпечатки*, нулева гъвкавост, натресоха ми нов договор поради операторска грешка (служителят си призна в писмена форма), нулева заинтересованост към факта, че им плащам по над 2500 лв. на година и, че след няколко месеца (когато изтекат автоматично подновените им договори) няма да им бъда клиент.
Операторите в момента са в ... дерибействащо положение, не им пука изобщо, защото правилата им го позволяват. Проблемът е, че те не са в конкуретни отношения помежду си, трябва да има промяна в правилата, за да се промени тази ситуация.
В един свободен пазар тактиката "Аз печеля, ти губиш" е губеща, в момента мобилните оператори в България печелят с тази тактика, значи пазарът не е свободен. 😉
*да не навлизам в подробности