Малко фън в серпа :)

Re: Малко фън в серпа 🙂

Тъпо ми се вижда, да не кажа, че клокват.
Ако помислиш реално, не смятам, че е cloacking, нито че целят това. На база IP адрес те локират, за да ти покажат времето там където се намираш. От потребителска гледна точка, това и очакват повечето хора (а другите влизат да видят времето за място където ще пътуват).

Cloacking би било, ако редиректваха ботовете на Google към времето за София, умишлено и избирателно 🙂

Иво, ако си прав, защо не виждам началната страница на синоптик.бг? Не казвам, че са непременно за репорт, но ботът и аз виждаме различни неща 😉.

Интересна теза 🙂
Виждаш заглавната страница на синоптик.бг, която е динамична на база IP адрес.

Не знам дали ти прави впечатление, но ако настройките на компютъра и браузъра ти са за български, много често google.com те пренасочва към google.bg - тоест и те самите правят същото.

Имал съм следния казус с мултиезичен сайт, който показва различно съдържание в зависимост езика на браузъра ти. Тоест заглавната страница на френски и английски бе с едно URL. Всички други са с domain.com/fr/something domain.com/en/something
Заглавната на френски обаче никога не бе индексирана и се наложи да сложа редирект към domain.com/fr за да се случи това.

Казусът е аналогичен. Според мен не е cloacking.

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/06/how-google-defines-ip-delivery.html

IP delivery: Serving targeted/different content to users based on their IP address, often because the IP address provides geographic information. Because IP delivery can be viewed as a specific type of geolocation, similar rules apply. Googlebot should see the same content a typical user from the same IP address would see.

Не е клоакинг, ако потребител с IP-то на бота влезе в синоптика ще види същото, което и бота!

Ботът вижда това, което и потребител със същото IP, но вероятността някой в Калифорния да търси времето на български с гугъл.бг клони към нула, което реално си е клокване на доста потребители.
Лично мнение.

Ако се ползва geoip модула за апаче, да забравите, че бота вижда това което потребителя вижда.
Аз го ползвам за няколко мултиезични сайтове и често се получава объркване в серпа при автоматичното генериране на заглавията/описанията/ключовите думи и самото съдържание, което се показва в серпа.
Това, което прави geoip е да насочва потребителите към правилната езикова версия и локация на база тяхното IP.
В този случай от синоптика малко са се зацапали гащите с този тайтъл и насочването на бота към английското съдържание.

Не лоша идея е да се ползва проверка на настройките на самия клиент (браузера на потребителя) за стойности за locale (е не мога да се сетя как да го преведа), които се задават при инсталацията на windows/linux. В случай, че са зададени bg_BG ще се покаже българската версия.

В този случай от синоптика малко са се зацапали гащите с този тайтъл и насочването на бота към английското съдържание.
Съдържанието е на български и го насочват там, защото там е позиционирано IP-то 🙂

Да, де 😉 Грешка в бързината, че се пръснах на няколко полета в писането.

Интересна теза 🙂
Виждаш заглавната страница на синоптик.бг, която е динамична на база IP адрес.
Всъщност Иво, не виждам хомепаге, а виждам sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011?auto

Да не говорим, че тайтълът и дексрипшънът на главната са напълно неадекватни. Ккато казах в първия си пост (да не кажа, че клокват), вероятно откъм Гугъл правила са ОК, но както Сърфъра отбеляза, са смешни.

Всъщност Иво, не виждам хомепаге, а виждам sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011?auto

Да не говорим, че тайтълът и дексрипшънът на главната са напълно неадекватни. Ккато казах в първия си пост (да не кажа, че клокват), вероятно откъм Гугъл правила са ОК, но както Сърфъра отбеляза, са смешни.

1. Homapage за бота е Mountain View (http://www.google.bg/search?q=времето). За теб е Sofia. Редиректва спрямо IP-то. Когато винаги редиректва към някъде, за homapage, Google взема редиректнатата страница.
2. Тайтъла според мен си е ОК, а дескриппъна е въпрос на вкус 🙂

И между другото се класират така, точно за да не правят клоакинг 🙂

2. Тайтъла според мен си е ОК....
http://www.google.bg/search?q=времето+в+софия Мислиш ли, виж третия резултат

И между другото се класират така, точно за да не правят клоакинг 🙂
Най-чистият вариант е да оставят потребителят да реши къде иска да провери времето. Ако съм в София, ЯВНО знам какво е времето, но ще пътувам за Пловдив и искам да видя какво ще е времето там.

Back
Горе