Местоположение на линковете в сайта

За: Местоположение на линковете в сайта

Ако тематичният сайт води самостоятелен живот, пишат се нови публикации (да речем също, че се и монетизира), то бих избрал само линк от мейн менюто.
Ако тематичният сайт е сателит, чиято цел е единствено да робува на основният си, бих избрал линк от статия, която се показва и на началната страница.

Ако те разбирам правилно, във всички случаи би предпочел само един линк (било от статия или от меню), вместо два? Може би идеята ти е, че два еднакви линка от една страница могат да се възприемат от гуглето като спам.

Ако те разбирам правилно, във всички случаи би предпочел само един линк (било от статия или от меню), вместо два? Може би идеята ти е, че два еднакви линка от една страница могат да се възприемат от гуглето като спам.

Изглежда ще трябва да дам конкретни примери 🙂

seom.bg е основен сайт
oggin.net е личен блог на тематика SEO, и изходящият линк SEO е в мейн менюто, като се показва на всички страници. Но този личен блог води собствен живот!
SEO Google Search Engine Optimization Starter Guide е сателит на тематика SEO. Разбира се, съдържа много полезна информация, но статии в него не се добавят, тоест направен е като статичен информативен сайт. Нещо в стил wikipedia. Той също е блог, но публикации в него не се добавят. Състои се от постове, които се показват на началната страница, така, че всичко важно да е там. Както сам можеш да видиш изходящият линк SEO е още в първата публикация (първа от горе на долу, иначе в прецес на добавяне би трябвало да е последна), но се показва и на началната, така, че целият PR се влива в първият линк. Разбира се, има и други изходящи, които са към авторитетни източници - нещо, което се твърди, че помага.

Ако имаш други въпроси по темата, то нека най-добре Oggin да ти отговори защо, кое и как. Аз казах, че тази схема на линкване поне при мен дава сериозни резултати. 🙂

1. Линк в една от всички статии плюс отделен линк в главно меню, футър или сайд бар
2. Линк само в статията?

Mоже да използваш 1-вия вариант, стига линковете да не водят към една и съща страница 🙂
Тогава ще се отчете само 1-вия линк, който срещне ботът.
Ако са към една и съща страница, вариант 2 е оптимален.

Mоже да използваш 1-вия вариант, стига линковете да не водят към една и съща страница 🙂
Тогава ще се отчете само 1-вия линк, който срещне ботът.
Ако са към една и съща страница, вариант 2 е оптимален.

Ясно, благодаря w1ck3dgam3 и SeoLab за разясненията. Допусках, че бота отчита само един линк (може би първия) към дадена страница, но не бях сигурен.

Ясно, благодаря w1ck3dgam3 и SeoLab за разясненията. Допусках, че бота отчита само един линк (може би първия) към дадена страница, но не бях сигурен.
Няма за какво 🙂
Без да се обиждаш, само ми е малко странно, как може човек да води сео блог и да задава такива въпроси 🙂
Това е от А и Б-то на СЕО-то, честно казано.

Няма за какво 🙂
Без да се обиждаш, само ми е малко странно, как може човек да води сео блог и да задава такива въпроси 🙂

Не разбирам точно какво искаш да кажеш - мисля, че дискусията стана интересена, оформиха се най-различни мнения, още повече, че за такива неща никой не може да е 100% сигурен че е абсолютно прав. Освен може би самите програмисти, които разработват ботовете (но и при тях нещата се променят постоянно).

Няма за какво 🙂
То някои хора дори правят seo оптимизация като слагат линкове от самата страница към себе си (същия url) и то дори на много места в страницата с различни думи 🙂. Хе хе. (Сега някой да не вземе да го приеме това като съвет и той да почне 😀)

То някои хора дори правят seo оптимизация като слагат линкове от самата страница към себе си (същия url) и то дори на много места в страницата с различни думи 🙂. Хе хе. (Сега някой да не вземе да го приеме това като съвет и той да почне 😀)
Скуби, ще се учудиш колко сайтове имат поне 3-4 линка към главната си - един от логото, един в менюто, един в сайбар (за всеки случай 🙂 ), един във футъра и понякога един в текста на някоя статия (нали гугъл обича линк в текст).

А когато говорим за линкове към вътрешни страници на сайта има ли значение къде в html-a ще ги поставим - дали в началото или в края на файла?

А когато говорим за линкове към вътрешни страници на сайта има ли значение къде в html-a ще ги поставим - дали в началото или в края на файла?

Това е последния ти проблем 😀. Направи си навигацията на сайта удобна и с възможно най-малко брой цъквания нужни за достигане до важните страници. Не издребнявай толкова.

Моето мнение е, че линк от текста на статия е най-силен, следва линк от навигация, сайдбар и на последно място футър. Google безпогрешно определя кое в една страница е текст на публикация. За да се получи силен линк трябва текста да е тематичен, уникален и над 300 думи. Колкото по-близо до заглавието е линка толкова по-добре. Добре е анкора на линка да се среща в текста на статията или да са тематично свързани. Преди време съм писал статията Лоши връзки и добри връзки към сайт, която е все така актуална.

Back
Горе