Местоположение на линковете в сайта

pamir

New member
Здравейте, може би темата е дискутирана вече, но не успях да открия.

Доколко има значение местоположението на линка в сайта?

Четох на теория в някои статии, че във футъра или в дясна колона е "много лошо", в останалите части на сайта - добре, а в хедъра или основното меню - "най-добре". По мои наблюдения, линковете във футъра вършат не лоша работа, но все пак, какви са вашите наблюдения?

Ако има значение, то това решаващо ли е или второстепенно?

За: Местоположение на линковете в сайта

Има значение къде са, как да няма 🙂. С подробностите не съм запознат много, но има значение. Колкото по-нагоре по-добре до колкото знам.

Най-добре е от контента и в момента на създаването му 🙂

Най-добре е от контента и в момента на създаването му 🙂

Т.е. искаш да кажеш, че примерно линк в тематично подбрана новина на главната страница е по-добре, отколкото в хедъра или в главното меню да кажем?

Re: Местоположение на линковете в сайта

Най-добре е в:
1.Хедъра или менюто
2.Тематичен пост
3.Лява странична лента
4.Дясна странична лента
5.Фуутър - все по-малко гуугле отчита линкове във фуутера

Гледа се къде в html кода са разположени. Може да са в самото начало точно след <body>... но да се визуализират в footer-a на страницата.
Тежестта на линковете е толкова по-голяма, колкото по-нагоре в html кода се намират.

Гледа се къде в html кода са разположени. Може да са в самото начало точно след <body>... но да се визуализират в footer-a на страницата.
Тежестта на линковете е толкова по-голяма, колкото по-нагоре в html кода се намират.

Твоята теза е тотално различна от всички останали - т.е. ти смяташ, че гугле си няма никакво понятие кое е хедър, футър, лява и дясна колона, просто гледа номера на символа от началото на html-а?

памир, имай предвид, че един линк на ФФ може да е отгоре (в хедъра), а на ИЕ - отдолу. Т.е. как се визуализира в браузера, зависи от самия браузер.

Re: За: Местоположение на линковете в сайта

Re: За: Местоположение на линковете в сайта

Това е много интересно, и аз съм си го мислил че може да е така но Г знае е Хедър и кое Футър и меню и т.н.
Така,че ако питаш мен съдейки по това къде баяти СЕО специалисти слагат линк който те искат да е с много голяма тежест това е линк в главното меню.
И ако е в началото на менюто е още по добре.
Като да е вторият бутон, първият бутон да е Home а вторият да е линк към твоя сайт.

Не очаквах че ще се оформи такава интересна дискусия, значи има няколко съвършено различни мнения по въпроса:

- Ma57eR и miratrade смятат, че местоположението няма никакво значение
- SeoLab смята, че най-голяма тежест има линк в основния текст на страницата
- mitiozo и night_lord смятат, че най-голямо значение има хедъра, главното меню
- kuzmanin и bgkulinar считат, че Гугъл не познава структурата на сайта, а гледа само близостта на линка до началото на html-а

Не знам дали да не планираме някакви експерименти, за да разберем кое е най-близо да истината...

С html5 ще "познава" структурата, но това което твърдим аз и кузманин, не изключва и други твърдения да са верни, като напр. линк в текст.

По мой наблюдения най-голяма тежест има линк които е обграден с прилично количество текст без значение къде се намира. Колкото до местоположението с най-малка тежест са линкове които са в края на html документа (footer).

Линк в текст е много добре. Просто мисля, че няма значение къде е в страницата. И колкото по-малко линкове толкова по-голяма тежест за съответния линк.

Всичко, което е казано до тук е вярно, но някак си непълно. Нека все пак кажа какво мисля аз.

Ако разполагаме с един или няколко сайта, които имат някакъв PR, които не са тематични на основният ни сайт, то най-добре линковете да бъдат от сайдбар.
Какво имам предвид. Да кажем, че основният ни сайт е за климатици. Освен него обаче ако развиваме още 1 или няколко сайта, които не са релевантни на основния, то според мен по-правилно е линкчето да е в сайдбара.

Ако разполагаме с един или няколко сайта, които имат някакъв PR и са тематични на основният, то тогава линовете могат да бъдат поставени и във мейн менюто. Например, ако имаме сайт за SEO услуги, който да кажем е основен сайт и освен него вписваме и личен SEO блог, то няма нищо лошо линковете да бъдат в мейн менюто.

Ако сайтовете са сателити: Разбира се, има различни вариации за това как да се развиват сателити, но тази схема я прилагам от скоро и съм много доволен от резултатите. Приемаме, че сателита е блог (WP, примерно). В него не вкарвам переодично съдържание (нови, безумни публикации), а го правя наведнъж. Набелязвам си 5-6 теми, които могат да се развият около дадената тема (ключова дума) и ги пиша една под друга. Само в една от публикациите слагам изходящ линк към основният сайт. В другите не. Реално обаче, всички публикации се показват и на началната страница. Когато мине време и Google индексира сайта насреща имаме един изходящ линк, заобиколен от солидно количество текст, който се показва и на началната страница. Това за момента поне при мен дава най-добри резултати.

Добър пример за такъв вид сателит е килими.net развиван от SEOM.

Разбира се, не искам да оспорвам и другите методи за развиване на сателити в които переодично се пишат публикации и във всяка една от тях се поставя един и същи линк към един и същи сайт. Лично за мен не стои естествено.

Ако имаме познати уебмастъри с които сме в добри отношения и по стечение на обстоятелствата ни се дава възможност да избираме от кое място в техният сайт можем да получим линк, аз бих избрал цяла статия - разбира се, ако е възможно. Ако не, започваме от горе на долу - мейн меню, сайдбар, футър.

Здравейте, може би темата е дискутирана вече, но не успях да открия.

Доколко има значение местоположението на линка в сайта?

Четох на теория в някои статии, че във футъра или в дясна колона е "много лошо", в останалите части на сайта - добре, а в хедъра или основното меню - "най-добре". По мои наблюдения, линковете във футъра вършат не лоша работа, но все пак, какви са вашите наблюдения?

Ако има значение, то това решаващо ли е или второстепенно?

това за футера от теб го чувам че било лошо да са във футера

това за футера от теб го чувам че било лошо да са във футера

Лош линк няма, освен тези от п0рн0 сайтове и такива частни случай. По-скоро е линк с много малка тежест.

Само в една от публикациите слагам изходящ линк към основният сайт.

Добре, интересно ми е от следните два варианта, кой би избрал (в тематичен сайт):

1. Линк в една от всички статии плюс отделен линк в главно меню, футър или сайд бар
2. Линк само в статията?

Добре, интересно ми е от следните два варианта, кой би избрал (в тематичен сайт):

1. Линк в една от всички статии плюс отделен линк в главно меню, футър или сайд бар
2. Линк само в статията?

Много зависи от това какъв е точно тематичният сайт, а и тематиката също.
Ако тематичният сайт води самостоятелен живот, пишат се нови публикации (да речем също, че се и монетизира), то бих избрал само линк от мейн менюто.
Ако тематичният сайт е сателит, чиято цел е единствено да робува на основният си, бих избрал линк от статия, която се показва и на началната страница.
Разбира се, сигурен съм, че ще има хора, които няма да са съгласни с този мой вариант, затова и не карам никой да прави това, което аз мисля. Всеки сам си преценя кое е по-правилно. Аз само си казвам мнението.

Back
Горе