Новинарскит сайт + директната реклама

martinessko

New member
Здравейте,
от началото на годината се захванах с новинарския сайт в подписа ми. Като развитие(посещения, позиции в серп-а, коментари, харесвания) се развива доста добре. АМА ! Ама рекламодатели почти никакви. За този период само 2-ма с минимален рекламен пакет.
Та въпроса ми е, да се обърна ли към фирми, осигуряващи рекламодатели. Какъв % вземат, какви изисквания имат - СТРУВА ЛИ СИ ?
Градът ни е малък, но за сметка на това има доста добре печелещи фирми (бъдещи рекламодатели), но като им кажа цени и дотам. НЕ са ми високи цените, явно нямат доверие на интернет рекламата.
Как да процедирам... или съм избрал кофти нисша.

Re: Новинарскит сайт + директната реклама

Дай няколко промо пакета на сериозни фирми, за които мислиш, че ще има ефект. Ако са доволни, поне някои ще се върнат с пари.
Дори да не ги хванеш веднага като клиент, поне ще си събрал достатъчно данни да си съставиш статистика, която да показваш на други рекламодатели (ако успееш да получиш и данни за реален ефект от кампанията, ще е върха).

Аз съм против промо пакетите, защото фирмите ще свикнат на евтино и после съвсем няма да искат да плащат реалната цена. Съветвам martinessko да си потърси рекламен агент, който вече има създадени контакти с компаниите в региона.

Даваш на рекламния агент примерно 20% от рекламните приходи, обещаваш му ексклузивни права, тоест цялата реклама ще минава само през него, а ти се занимаваш само с това, което ти е работа - развитието на сайта. Най-трудната част от тази схема е да намериш рекламен агент, но намериш ли нещата ще стават както трябва.

.... но като им кажа цени и дотам. НЕ са ми високи цените...

По написаното се подразбира, че има интерес, но при заявените от теб цени няма кандидати. Пробва ли да намалиш леко цените? Дали ще даваш пари на агент или леко ще си занижиш цените, е горе-долу едно и също.

По написаното се подразбира, че има интерес, но при заявените от теб цени няма кандидати. Пробва ли да намалиш леко цените? Дали ще даваш пари на агент или леко ще си занижиш цените, е горе-долу едно и също.

Не си ме разбрал. Аз ги търся - няма интерес. А по-евтино от 100 лв. не смятам, че е сериозно.

Ако за 100 лева получат на сайта си 1-2 клика, ще им е по-изгодно да рекламират с АдУърдс. Ако, независимо от кликовете, за тези пари им докараш един клиент за 200 лева, тогава ще се натискат да рекламират при теб!

За сериозна реклама (разбирай ЦПМ), ако нямаш стотици хиляди импресии месечно, изобщо не си интересен за агенции и рекламодатели. При регионалните сайтове мъката става още по-голяма, защото таргетът е силно ограничен. Остава да се пробваш с афилиейт програми, но и там положението не е кой знае колко розово. Ако стигнеш 50 ст eCPM трябва да си удряш задника в тавана.

Не, не ! Говоря само за директна реклама ! НЕ искам афилейти, не искам адсенси и прочие. А и съм далече от стотици хиляди - около 30 000 месечно.

Какви кликове... Повечето му потенциални клиенти сигурно дори нямат сайтове. Всъщност не е нужно да имат. Виждал съм успешни регионални проекти, в които рекламират фирми с банери, които не водят доникъде, защото няма някъде. 🙂 Това на тях не им пречи. Слагат си в анимацийката телефон за връзка и готово. Трябва му само рекламен агент да ги навива. На регионалните сайтове силата им в е в това, че аудиторията е силно таргетирана. На фирма, която разчита на клиенти от Силистра й трябва реклама в точно такъв сайт, а не в някой с 10 пъти повече посетители и аудитория от цяла България.

Смятате ли, че ако пусна 4 промо пакета (четирите малки банера за по 1 седмица), с изисквания рекламодателите да са само от Силистра, ще има ефект ? Рекламните позиции не са от най-силните - по 30-40 клика дневно, но то си зависи и от самия банер.

Ако стигнеш 50 ст eCPM трябва да си удряш задника в тавана.
Имам едно плащане на 1,40 лв eCPM ;D

Мартинеско, вместо да ни питаш дали ще има ефект, просто пробвай... Никой не може да ти каже със сигурност... А това 30к месечно - посетители ли са, или импресии? При всички положения за малък сайт трябва да търсиш рекламодател, който се интересува от тясно профилираните посетители на сайта ти, както си ти в случая - от Силистра... Личното ми мнение е, че вместо 4 малки банера, там трябва да сложиш 1 голям... По-вероятно е с него да хванеш рекламодател, отколкото с малките. Пък ако почнат да се бият за рекламното пространство, ще го мислиш...

Мартинеско, вместо да ни питаш дали ще има ефект, просто пробвай... Никой не може да ти каже със сигурност... А това 30к месечно - посетители ли са, или импресии? При всички положения за малък сайт трябва да търсиш рекламодател, който се интересува от тясно профилираните посетители на сайта ти, както си ти в случая - от Силистра... Личното ми мнение е, че вместо 4 малки банера, там трябва да сложиш 1 голям... По-вероятно е с него да хванеш рекламодател, отколкото с малките. Пък ако почнат да се бият за рекламното пространство, ще го мислиш...

Не мога да махна тези малките, понеже са "заложени с темплейта", но от долу мога да добавя колкото и каквито си поискам позиции. Импресиите са над 50к (объркал съм в горния пост ). Мисля да пусна едни промоции за седмица и ще ви информирам за резултатите.

Forced Continuity - пускаш им един месец безплатна реклама, и ако са недоволни, ти пращат молба за прекъсване. Ако са доволни от втория месец почваш да ги цицаш за пари

Комисионер рекламен агент - надъхан човек, който иска да получава % за реалния труд, който е извършил (тези хора гледат на нещата от гледната точка, че възнаграждението им няма таван, и че имат цялата свобода на света) - плащаш му само след като е донесъл пари, т.е. ти ще му платиш некъв процент от пари, които така или иначе не би получил без неговата намеса. рекламата няма HARD COST, т.е емисионни или производствени разходи, затова препоръчвам една западна, и доста либерална тактика - дай му 100% комисиона от първата транзакция, която ти спечели, и по 5 процента от следващите месеци! или пък една твърда висока комисиона, която ще го впечатли

флаш клипче - даваш на некъв пари да ти направи флаш търговска презентация, която да показва на яве крайните бенефити за търговците при работа с теб, и я качваш на домейна си с линк, сочещ към нея "за рекламодатели" - и там ги пращаш да гледат и да се радват! това е нещо като търговец, който работи за теб 24/7 и не иска комисиона!

А реалните пари колко са? 14 лева? 😉 И аз продавам реклама за 12 лева хиляда импресии т.е. 12 лв еЦПМ, ама познай колко импресии ЦПМ реклама съм продал. Говоря са среден еЦПМ на годишна база.

Cypermethrin, всичко това, което си написал е много вярно, но.... за България почти не върви. Ако мислиш, че не съм прав, можеш да ме опровергаеш.

абсолютно си прав, с едно доуточнение - в България се ползват побългарени варианти на тия учения... ако се направи всичко както трябва, има малко по-добър шанс да проработят тия неща 🙂

А реалните пари колко са? 14 лева? 😉 И аз продавам реклама за 12 лева хиляда импресии т.е. 12 лв еЦПМ, ама познай колко импресии ЦПМ реклама съм продал. Говоря са среден еЦПМ на годишна база.

говоря точно за годишна база по 1к импресии на ден. не съм забогатял, очевидно, но пак не е зле 🙂

С каква реклама постигаш тия 1,40? Адсенс, Изиадс, еТаргет, ХТТПоол или друга програма?

Идеята със зарибяващата 1 месечна реклама е много добра!!! Може малко да се манипулира - да има доста голям трафик от твоя сайт към този банер, и след 1 месец да се секне. 🙂

Back
Горе