Нови инфо за тежеста на кл.думи в домейна

Re: Нови инфо за тежеста на кл.думи в домейна

В случая който посочих горе няма главан буква в урл адреса и пак не болтва 2 думи, а само 1вата, може би го чете но как да съм сигурен ?

scoobydoo, хората дето се занимават със seo от повече от 2-3 години (някъде тогава беше публикувано по много сайтове включително на seomoz) знаят че е доказано че когато първата буква е главна не го болдва, но го отчита.

Такъв е алгоритъма, даже любимия ми Мат го бе потвърдил, така че го приеми за даденост.

Значи днес научих нещо ново 🙂. (за главната буква и болдването)
Обаче да попитам друго. Думата bezplaten не трябва ли да се болдва при търсене на безплатен. Тук едва ли някой ще спори как се обръща от латини на кирилица 🙂.
Вижте тук предпоследния резултат и тук първия 🙂

Да си кажа и аз мнението или това което знам:

искаш домейн с име като примерно
iskamigra.com
, но е зает.

Ето какво направих аз регнах друг домейн пример
iskamigras.com

и в момента този ми домейн се класира на 2/ро място по ключовата си дума

ПС: като търсиш iskam igra в гугъл гугъл ми болдва домейна като цяло, то просто игнорира s на края.

ПС2: Исках да кажа че не е нужно да имаш винаги точен домейн за ключовата си дума.

scoobydoo, в единия случай е заради долното тире а в другия е заради това че гоогле не знае как се транслитерира тая дума.

nullsoft, да, така е, не е нужно, но е добре: http://www.webmasterbg.org/showpost.php?p=101609&postcount=6

Защо: Ако си в тежка ниша и ще разчиташ и на линкове от сайтове дето не можеш да задаваш анкор текста (статуснет и други ) тоя домейн няма да ти помогне.

Тук е обяснено по-добре (Скараха ми се че пускам много линкове та сори ама ще трябва да си го копираш за да го прочетеш):
Код:
http://3dwebdesign.org/forum/index.php?showtopic=652

Писано е заради писмо на клиент преди 10-20 дена, реших че ще е полезно да се прочете от повече хора.

Накратко: възможно най-правилното име на домейн на латиница винаги ще те изпревари с поне 25% сила на линка от тоя тип сайтове и ако това е от 50-100 сайта смятай каква става сметката.

Защо 100 сайта ли? Аз като правя кампания за трудна ниша в толкова сайтове поствам такива линкове. Само българските са 50-на.

Заключение за степенуването:
- exact match име на латиница от 1 дума
- exact match име на латиница от 2 думи с тирета
- съдържащи ключовите думи на латиница (предимство са думата в множествено число или членувана)

И после всичко това, но на кирилица. Но всичко това важи в БГ само за думите които гоогле със сигурност знае как се транслитерират. За всичко друго за което не знае как "се превеждат" кирилицата е по-добра.

Затова и домейни като seo.com се класират лесничко докато други като seomoz пишат по 4-5 километрични статии всеки ден, без изключение 😉

Последно редактирано:

nullsoft, да, така е, не е нужно, но е добре:

Защо: Ако си в тежка ниша и ще разчиташ и на линкове от сайтове дето не можеш да задаваш анкор текста (статуснет и други ) тоя домейн няма да ти помогне.

Първо еxact match трудно ще намериш свободен домейн в тежка ниша.

На подобен принцип на @nullsoft избирам домейните и резултатите са много добри дори и в тежки ниши 😉

Отдавна се шуми, че ще запушат дупката с exact match домейните. Мен лично няма да ме спре да купувам такива, докато не го видя напрактика реализирано. От друга страна си продадох най-скъпия такъв домейн още преди месеци, просто за всеки случай. 🙂

Мат е прав, за брандинг не стават, обаче па за сателити... ;D

Ей, дано не я запушат, че с толкова домейни на кирилица ми е съвсем добре ;D

Иначе болдването е абсолютно както на Google му падне. Примерно едва ли има 2 начина да се транслитерира работа, но rabоta не го болдва. А ето и 2 още по-фрапантни случая:

коледа -> koleda не е болднато, а koledni е;
рисуване -> risuvane не е болднато, а risuvaneto e;

Последно редактирано:

Не е бъг, такъв е алгоритъма, даже любимия ми Мат го бе потвърдил, така че го приемете за даденост.
Не си прочел май, какво съм написал.

Според теб не е бъг, че се болдва, примерно на англ. език, и не се болдва на кирилица?

Последно редактирано:

Гена,
Не забравяй, че на български, в заглавието само първата буква е главна. В английския първата буква на всяка дума. Тоест езиковата етомология може да има значение тук.

Гена,
Не забравяй, че на български, в заглавието само първата буква е главна. В английския първата буква на всяка дума. Тоест езиковата етомология може да има значение тук.

има логика, но в индекса на търсачките всичките думи са с малки букви.

Poltargaista, постни ключовата дума тук и ще разбереш.

Има ли значение конкретната дума? Предполагам, че ти се притесняваш за нишата... но да речем - да се даде обобщение кой вид ще има по-голяма тежест?

Хаха вярно, как тогава да проверя кое как транслитерира ?
Приеми, че съм проверил и тествал цялата таблица и тя е вярна.

Намерих този пост в сайта ти.
Като търся "кърти" болдва домейн "kartene" по този начин, а пък домейна "kartikartene" по този начин , ако това е някакъв показател.

Приеми, че съм проверил и тествал цялата таблица и тя е вярна.

Първо еxact match трудно ще намериш свободен домейн в тежка ниша.

Еми съвсем наскоро купих латинския и кирилишки "уебдизайн.нещо си", "авточасти.нещо си", "мебел.нещо си" и "сео.нещо си" и на латиница "web-seo.нещо си" и "novini.нещо си".

Това ниско конкурентни ли са? Не ти знам критериите, за мен не са. Щом съм успял значи си има начини.

Отдавна се шуми, че ще запушат дупката с exact match домейните.

Според мен никога няма да я запушат напълно и винаги ще имат процент предимство. Навсякъде по света има фирми които се наричат "Мебели ЙЕООД", "Уеб дизайн ЙЕООД" или "Обяви ЙЕООД" например. (ЙЕООД-то е за да не уцеля името на някоя фирма случайно). То е логично като името на бизнеса ти е точно това да купиш точно този домейн и няма нищо лошо в това.

Като търся "кърти" болдва домейн "kartene" по този начин, а пък домейна "kartikartene" по този начин , ако това е някакъв показател.

Вече няколко пъти го казвам: това че за нас е очевадно че някоя дума се транслитерира точно по тоя начин не означава че и за гоогле е така. Таблицата на бгкулинар е по принцип правилна, но да кажем за 90% от случаите.

Проблема е че на гоогле не му пука за другите 10%.
- явно ботовете на гоогле не разбират български
- най-вероятно хора активират на ръка тези неща с които бота не се справя автоматично

Очевидно е че екипа на Google за България едва ли е огромен и едва ли се е занимавал през последните 2-3 години с точно това 😉

Juve, транслитерацията се отнася относно до дума написана НА ЛАТИНИЦА и как тя се транслитерира на КИРИЛИЦА. А, ти търсиш по обратния начин т.е. търсиш нещо на кирилица и чакаш да видиш как болдва латинските варианти.

Еди, посочи ми случай, в който таблицата ми не работи, и аз ще ти покажа 100% случаи в които работи.

Juve, транслитерацията се отнася относно до дума написана НА ЛАТИНИЦА и как тя се транслитерира на КИРИЛИЦА. А, ти търсиш по обратния начин т.е. търсиш нещо на кирилица и чакаш да видиш как болдва латинските варианти.

Е знаеш ли какво ровене ще е. Има такива случаи, виждал съм на няколко пъти, но не си ги записвам и ще ме вкараш в 1-2 часа ровене за да ти покажа някой. Цифрата 90% и 10% написах условно. Може да си прав и съотношението да е 98% на 2% или подобно.

П.С. Но следващия път когато видя изключение няма да пропусна да ти го покажа.

Аз пък гарантирам, че работи на 100%:

А = A (avto)
Б = B (borba)
В = V (vino)
Г = G (gore)
Д = D (dolu)
Е = E (elek)
Ж = J (joker)
З = Z (zima)
И = I (imane)
Й = Y (Yordan)
К = K (kola)
Л = L (limon)
М = M (meso)
Н = N (nivo)
О = O (olio)
П = P (pasta)
Р = R (reka)
С = S (stol)
Т = T (testo)
У = U (uho)
Ф = F (futbol)
Х = H (horo)
Ц = C (cveklo)
Ч = CH (chuk)
Ш = SH (shishe)
Щ = SHT (shtipka)
Ъ = A (agal)
Ь = пропуска се (kopoolu)
Ю = YU (yujen)
Я = YA (yabalka)

Някакви аргументи против?

Аргументи нямам, а уточнение. Случва се само с някои букви като ч, щ, ю, я. И не за всички търсения с тия букви затова е и трудно даването на пример.

Това че търсиш в гоогле за дума с тая буква и ти връща едни определени резултати означава ли за теб че Щ е твърдо равно на SHT (shtipka) или означава че най близкото подобно на Щ е SHT. Аз мисля че за гоогле е последното, тоест двете не са равнозначни на 100%.

В подкрепа на твърдението си веднага изтъквам че в поне 50% от случаите при търсене на някоя от думите и подсказката за съответната дума на кирилица има разлика в резултатите.

Ето един от точно твоите примери щипка и shtipka 😉

Еди, не казвам, че получаваш еднакви резултати на кирилица и на латиница, а че латиницата се транслитерира по начина, по който съм я показал в таблицата. Намери ми опровержения и ще диксутираме тогава.

Софремонти, това, това и това не вършат ли тази работа?

Back
Горе