SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Нови регулации относно whois данните

s1yf0x

banned
Екип
Може би за повечето от Вас, които се интересуват от домейни не е новина, но от 1.1.2014 влизат в сила новите изисквания на ICANN за достоверност на данните за контакт, свързани с регистрацията на домейни. Без да разтягам локуми ще кажа само, че whois e-mail адреса трябва да е актуален и валиден, защото на него ще се изпращат периодично потвърдителни мейли с хиперлинк. Ако не потвърдите хиперлинка до 15 дни, домейна гасне и за момента не е ясно как ще го накарате да изгрее отново :-/ Пари за регистрацията не се връщат, ако домейна бъде спрян заради непотвърдени whois данни. За момента са известни няколко ситуации в които ще се правят такива проверки - задължително при регистрация на нов домейн, при трансфер от един регистратор към друг, при промяна на whois данните. Вече цъфнаха и спекулатори на пазара за бази данни с e-mail-и на регистранти: whoisaccess точка us .
 
А тези, които използваме WhoIs protection имаш ли някаква идея как ще се процедира? При мен примерно мейлът е замаскиран с пренасочващ и се сменя на всеки 7 дни с цел защита от СПАМ. Усещам, че ще има конфликт с новите анти-демократични правила.
 
Между 1 януари и 1 април ICANN няма да санкционира регистраторите, които не отговарят на изискванията, но това не означава, че повечето големи регистратори вече не са готови.
Важно е всички данни в whois да са ви достоверни, дори и телефонът - защото някой регистратор може да избере телефонна верификация - ако не отговорите на обаждането, също деактивират домейна. Адресът също трябва да е пълен - виждал съм доста пощенски кодове с 0000, което вече няма да се приема.
 
Privacy protect-а е само за антиспам. Васко повярвай ми, всеки един регистратор може да получи данните зад privacy protect по административен път. Т.е. ICANN имат актуалните данни, които са замаскирани зад privacy protect и това няма да спре проверките.
 
Здравейте. Искам да пипитам следното. Ако данните за контакт са както следва: googleclients@enom.com и всички данни за контакт на Google ? Тогава има ли риск за домейна ? Аз имам множество домейни регистрирани през тях, и всички данни на домейните са на Google.
 
А тези, които използваме WhoIs protection имаш ли някаква идея как ще се процедира? При мен примерно мейлът е замаскиран с пренасочващ и се сменя на всеки 7 дни с цел защита от СПАМ. Усещам, че ще има конфликт с новите анти-демократични правила.

ICANN ще изработи политика за whois privacy, която ще включва акредитация на доставчиците и интерфейси за достъп на правоохранителните органи. Докато е готова, важат сегашните правила с допълнение, че ще предоставят данните много по-лесно.
Но това няма нищо общо с верификацията - трябва да имаш актуални данни при регистратора.
 
Много домейни са с данни на регистратора. Примерно когато прехвърляш домейн в Namecheap, той си остава с техните фирмени данни във WhoIs. Средностатистическият потребител няма как да знае това и да го промени. Много компании са така...
 
При стартиране на трансфер винаги пита дали да пренесе whois данните от текущия регистратор или да зададе нови (като под задаване има два варианта - ръчно въведени или тези по подразбиране на новия регистратор). Според мен е грешно да се прави с тези по подразбиране на приемащия регистратор и по морални и по юридически причини.
 
това за телефона ако го правят ще се окаже голям проблем, кой може да очаква че на телефона ще е английско говорящ или и това ще е наш проблем,
айде за мейла ще имаш време да го погледнаш да попиташ а телефона едва ли
 

Горе