Облачен хостинг - първият с cPanel

Re: Облачен хостинг - първият с cPanel

800GB са нищожен трафик.

'разпалалелването' на една SQL база данни не е особено лесна задача, особено като се съчетае с изисквания за разумна цена и висока производителност. Обаче, повечето web базирани приложения всъщност работят с обекти, които обекти могат да са навсякъде в 'облака'. Въпрос на софтуер, бих казал.

Което ме навежда на въпрос малко извън темата: В България няма ли свестен доставчик на услуга хостване на файлове?

ПП: Те и CRM всъщност са ръчно писани системи. Засега, добре, че компютрите не си пишат сами програмите...

Което ме навежда на въпрос малко извън темата: В България няма ли свестен доставчик на услуга хостване на файлове?
Изглежда не. Аз си го обяснявам с това, че цените им са високи а услугата не носи достатъчна полза и следователно имат малко клиенти. За риселъри да не говорим....

Да се сещаш за други такива услуги?

За щастие няма монопол и на никой не пречат, вече за разлика от въпросните други услуги.

800GB/мес. трафик за видео не е цифра. Това е все едно всеки с .bg домейн да гледа по едно и половина триминутно клипче ...

Проблемът не е в самата хостинг компания. Всяка една си прави някаква политика, следва я и си намира клиенти, които ги устройва. Със SuperHosting случая е точно такъв. Просто услугите засега не са предназначени за видео и изобщо сайтове изискващи голям трафик. Най-малкото VPS-а е с голяма производителност, т.е. за сайтове с по-сложен код и много заявки в секунда. Видеото не товари процесора, изисква само добра свързаност и бързина на хардисковете.

Стой настрана от fcolor.
Тези, които ги хвалят са платени агенти..

аууу фколор 🙂
бягайте краченца далеч далеч...
И ние тествахме fcolor. Не става. За да подкараш 1 най-обикновен сайт който се инсталира и тръгва на секундата при хост българия и супер хостинг при fcolor ти трябва около седмица труд.

Официално оттеглям мнението си - вие представяте ли си в 12 вечерта да ви спрат акаунта, за който "казват не е платен", при положение, че преди три-четири дни сте им писали мейл дали им дължите нещо, а те са върнали "тествайте спокойно" 😀

Добре че не ги махнахме от другите сървъри и само dns ъпдейтнахме...

Няма такава нещастна фирма, заклех се!

Това е някакъв технически гаф, ама как да обясня на клиенти?!

Ай сик тир 🙂

ХостБългария и Суперхостинг рулират, това е 🙂

Това е много добре, но цената е малко множко за услугата "396 лв. за 12 месеца"... Преди 3 дни си взех HostMonster за $96 за 2 години + 1 безплатен домейн за 1 година. Като си регистрирах домейна за още 1 година (общо 2 години) ми излезе $106. Скороста от БГ е без разлика. Все едо се закачаш към БГ хостинг.
Единственото ограничение е до 100 MSQL.

Скоро не смятам да ползвак каквито и да е БГ хостинг услуги, поради кожодерските цени.

Добър ден,

Благодаря на всички, които са обърнали внимание на Cloud.bg и са обсъждали услугата. Тя е плод на 18 месечни изследвания, тестове и на няколко софтуерни партньорства със cPanel, Parallels и т.н. Ще разкажа повече за нея от уважение към WebmasterBG, защото сте един най-активните (да не кажа най-активният) форуми за уеб хостинг, за което поздравявам искрено хората, които работят здраво, за да поддържат форума (знам колко е трудно да намериш потребители и да направиш дискусиите качествени, а не да се свеждат само до общи изказвания).

За Cloud.bg

Ще кажа само, че това наистина е първият в света Cloud, за който има адаптиран cPanel/WHM на Shared и Rеseller ниво. Всъщност е и един от не многото напълно автоматизирани и логически завършени и стабилни cloud хостинг инфраструктури (IaaS) и комптърни платформи (PaaS) в света (... това не е хвалба, а плод на наистина много работа). Нека ви разкажа на много кратко историята й...

През 2008 г. закупихме инфраструктурни решения и blade сървъри на Supermicro за около 140 000 лв. (кредит, който трябваше да обезпечим с бизнес услуга). След това решихме да пуснем OS виртуализация (VPS) върху инфраструктура от сървъри с външна мрижа за съхраняване на данни. При едно от многото ни пътувания обаче имахме среща със cPanel Inc. и от там харесаха cloud хостинг платформата ни. Разговаряхме около 2 месеца и подписахме споразумение за партньорство (за съжаление нямам право да говоря за параметрите му). Негов резултат е, че от септември 2009 г. има налице Cloud, който е изцяло съвместим със cPanel/WHM. От септември насам се занимаваме с minor issues свързани с тестване и адаптиране на определени модули технологии и т.н. (всичко е описано и прозрачно заявено на уеб сайта ни и във Facebook групата ни).

За стойността

Освен първоначалната инвестиция, спомената по-горе съм дръжен да ви заявя, че един SAN масив струва около 15 000 лв. Средната цена на 1 blade сървър е между 4 000 - 8 000 лв, а цената на софтуерните лицензи е около 1 000 лв. месечно. До момента сме вложили много в разработване и в логистика за създаване cloud системата и за това тя да работи без неприятности. Има много други разходи, които няма до споменавам, а по-горните са споменати, защото сме прозрачан компания и не крием какво струва производството на услугата.

За позитивните и негативните мнения

Още е много рано, който и да било да хвали или да се изказва негативно за Cloud.bg. Услугата е на 1 месец. Струва ми се, че и похвалите и критиките са изцяло тенденциозни! Все едно някой да каже, че едно двучесечно бебе ще стане престъпник или пък някакъв велик човек...

Виждам няколко остро агресивни мнения, които мен не са написани от наши клиенти, но ги приемам сериозно по принцип, защото не смятам, че някой ни е длъжен или трябва да ни харесва. сигурен съм, че някога и някъде сме дали поводи да бъдем сериозно критикувани.

Благодаря на единият от модераторите на форума г-н Атанас Янев, че ни е обърнал внимание. Към мнеието му трябва да добавя, че всички тестови Cloud сметки бяха отворени до 00.00 часа на 20-и януари. Който е искал да продължи да използва хостинг account го е заявил изрично и сме му дали тази възможност. Има няколко човека, които помолиха за удължаване на тестовия период и са го получили. Цялата процедура по тестване и преминаване по желания от тестов в активен период е изключително отговорена и изцяло под контрол на потребителя. Няма затворена сметка на някой който си е платил или е пожелал за продължи да тества услугата. Смятам да се извиня лично на г-н Атанас Янев и с удоволствие да му предоставя едногодишен абонамент, ако поради недоразумение и по вина на Cloud.bg има спряна cloud хостинг сметка.

С уважение към всеки писал по темата съм готов да обсъждам сериозно всякакви въпроси, където това е удобно за потребителя. Блягодаря и за това, че един качествен форум като WebmasterBG ни обърна внимание.

С уважение
Димитър Аврамов

Господин Аврамов, нито някой се е обърнал към мен, нито към някой от екипа ми, нито сме получили писмо на регистрираният email, че трябва да потвърдим или платим каквото и да било в срок до 20 Януари 0:00!

Направих повторна проверка на комуникацията между двете фирми - никъде няма подобен уточнен срок или условие за продължаване!

Акаунта ни беше спрян без предизвестие в полунощ.

Господин Аврамов, моля, проверете кореспонденцията на акаунт cdstudio от дата 10 Януари точно с въпрос дали трябва да заплатим нещо във вразка с автоматизираните известявания за дължима сума по фактура, и отговора, който е последвал от г-н Спасов.

Ако ще и сто годишен безплатен абонамент да ни предоставите - отвратени сме от вашата некоректна постъпка.

Здравейте г-н Янев,

Моля вижте по-долу какво запитване е било направено:

Здравейте,

мой служител (по мое нареждане) е направил поръчка на хостинг и домейн, като идеята е да се тества услугата, която предлагате, а в последствие, ако сме удовлетворени разбира се, да преместим всичките си уеб сайтове при Вас.

Вече два пъти получавам съобщение напомняне за просрочено плащане на фактура. Трябва ли да я платя, за да тествам хостинга или ще ми бъде дадена възможност преди това?

Поздрави,
Маргарит

и ето отговорът на оператора от отдел поддръжка

Здравейте,

Данни за вашия Контролен Панел:

HostName: https://lb.cloud.bg:2083
UserName: ...
Password: ...

Благодарим ви за търпението и разбирането. Ще бъдем на ваше разположение ако имате нужда от помощ или други въпроси.

Димитър Спасов
Специалист, отдел "Техническа поддръжка", Cloud.bg
Tel:+35924891070
E-Mail: dvs@cloud.bg

Поради автоматизация в системата, свързана с края на тестовия период на 21/01/2010 в 00:00 часа сте получили следното съобщение:

Уважаеми Маргарит Мисирджиев ("Креативити Дизайн Студио" ООД),

Вашата Cloud.bg хостинг сметка бе спряна заради неплатени такси. Детайлите за нея можете да видите по-долу:

Услуга: Cloud.bg (1 година)
Домейн: cdstudiodns.com
Дължима сума: 396.00 лв.
Дата за плащане: 06/01/2010

Моля свържете се с нас възможно най-скоро, за да активирате Cloud.bg сметката си и да върнете уеб сайтовете си онлайн.

след което на 21/01/2010 в 17:34 часа, тоест в края на работния ден, на следващя ден сте получили следното съобщение.

Уважаеми Маргарит Мисирджиев ("Креативити Дизайн Студио" ООД),

Това съобщение потвърждава, че екипът на Cloud.bg получи искането ви за прекратяване на услугата, която виждате по-долу.

Продукт / Услуга: Cloud.bg (1 година)
Домейн: cdstudiodns.com

Поискалите сте незабавно прекратяване на услугата. Молим да имате предвид, че тя ще бъде спряна в период от 1 до 24 часа. Ако сте пожелали прекратяване на услугата в последния ден на абонаментния период, в който трябва да се извърши плащане за услугата, моля да имате предвид, че тя няма да бъде прекратена веднага и ще бъде валидна до края на следващия абонаментен период 06/01/2010.

Благодаря ви, че използвате услугите на Cloud.bg. Надяваме се, че в бъдеще отново ще използвате услугите ни.

Cloud.bg
Cloud хостинг със cPanel/WHM
Тел: +359 2 491 8001
E-Mail: be@cloud.bg

Извинете, но никой не се обадил на посочените телефони за да каже, че:
a) станала е грешка
б) искате удължаване на тестовия период
в) искате каквото и да е друго нещо

Ако смятате, че ви дължим извинение, МОЛЯ го поднасям пред всички членове на форума ви!

Не виждам обаче причина за силните ви и извинете ме, но некоректни думи поради две неща:

1. Първо предоставена би е безплатна услуга в тестов период, а не платена услуга, за която някой да не ви е доставил това, за което сте си платили.

2. Не смятам, че трябва да ни държите отговорни, че в края на тестовия период не сте били наясно, как да продължите. Не сте се свързали с нас своевременно и не сте поискали продължаване на тестовия период или закупуване на услуга.

Накрая искам да обърна внимание на извинението, което ви поднесох. Още веднъж извинете, ако поради някакво объркване сме ви накарали да се чувстване некомфортно.

В момента безплатната ви тестова сметка cdstudiodns.com НЕ Е изтрита от cloud инфраструктурата. Просто е със статус suspended. Тя е щяла да бъде активирана в момента, в който ни се бяхте обадили да кажете, че е станала "грешка". Моля ви да се обадите на дежурния ни оператор на 491 8001 ако искате това.

PS: И последно с уважение да ви кажа, че Moderator на форум е отговорност, която изисква да решаваш проблемите на другите хора и да налагаш правила, не да водиш спорове с доставчик, който ти е предоставил тестова сметка за ползване, независимо дали съответният доставчик е сбъркал или не. Моля ви не се обиждайте. Като ви благодаря ви за вниманието ви обръщам внимание, че в момента водим разговор за въпрос с изцяло частен характер, както се вижда от описаното по горе.

С уважение
Димитър Аврамов

Последно редактирано:

Господин Аврамов,
не се чувствам длъжен да ви давам обяснения какво значи лична кореспонденция, както и не съм копирал тук меко казано странните ви автоматизирани мейли с текст "платете ни фактурата, signature goes here..." и НИЩО ПОВЕЧЕ.

Бих желал да получа официално съобщение, разкрито пред форума, в коя кореспонденция вие сте упоменали, че крайния срок на безплатния ни акаунт изтича на НЯКАКВА дата и че ние някъде някога трябва да препотвърдим каквото и да било?

Ние официално ви запитахме дължим ли нещо, до кога може да ползваме безплатния ви test drive, поради именно тези автоматизирани мейли.

Цитирам въпроса ни:
"Вече два пъти получавам съобщение напомняне за просрочено плащане на фактура. Трябва ли да я платя, за да тествам хостинга или ще ми бъде дадена възможност преди това?"

Цитирам адекватния ви отговор:
"Данни за вашия Контролен Панел:

HostName: https://lb.cloud.bg:2083
UserName: xxx
Password: xxx

Благодарим ви за търпението и разбирането. Ще бъдем на ваше разположение ако имате нужда от помощ или други въпроси."

Само толкова. Ако бяхте написали в един човешки мейл същия ден, но в 15ч, че на същият ден ще се прекрати акаунта ни - с удоволствие щяхме да си платим (бележка към единствения положителен пост за вашата услуга, направен лично от мен преди няколко дни).

След което достъпа до сайтовете ни стана неактивен, на 20.01.2010 00:59.

По същото време, в същата секунда, получихме мейл да се свържем с вас, за да активираме сметката си?

Първо отрязахте главата ни, след което писахте да се свържем с вас, за да изискаме преактивация.

Това ваше действие ви прави изключително агресивно настроени, което е абсолютно недопустимо за нас и нашите фирмени правила.

Моля ви едно - в следващия пост цитирайте кога сме били уведомени за предстоящо спиране на услугата ни и не ни правете на балами.

Както екипа ми, така и аудиторията в този форум не се поддават на подобни празни приказки.

За мен услугата cloud.bg спря да съществува, макар да я бях препоръчал на няколко души лично и публично, тук, именно в този форум.

редакция
Виждам бележка в предишният пост
"Също бих добавил, че на мен ми се обадиха точно 4 дни преди изтичан..."
На нас никой не ни звънна или писа за това. На наш точно такъв въпрос не получихме отговор.

Не мисля да пиша повече по темата - който е прочел постовете ми и е разбрал за какво става дума - разбрал 🙂
Ако не - нека да препрочете 10 пъти постовете на господин Аврамов, да се самонавие, че всичко е било в рамките на нормалното и да продължи напред.

Последно редактирано:
  • Like
Реакции: ragi

С уважение към вас, към бизнеса ви и към този форум трябва да кажа, че съм написал всичко, което мога в предишните съобщения. Аз също смятам този разговор за изчерпан и ви желая успех.

Всичко добро
Димитър

А каква е цялата тая врява която се вдига покрай този "облак"? Това е обикновен клъстъринг, който можеш дори и сам да направиш следвайки свободни турориали в интернет пространството. Ще ме прощавате, ама предпочитам да си направя клъстър с 2 машини за хттпд-то и 1 за базата и ще понеса товара от който имам нужда. Разликата е в това, че се предлага под формата на споделен хостинг, за който дори не се знае колко е споделен и спрямо колко потребители и т.н.
Edit: Забравих да кажа, защо горепосочения вариант ще ми е по-изгоден. 2 ВПСа по 15$=30 + 1 за sql =10, общо 40 за ежемесечно плащане. В български пари това е равно на 54 лева. За тези пари ще получа 2х512 (+ 2х512 бърст) + 1х256 (+ 1х256 бърст) или общо 1280мб оперативна памет или общо 2560мб бърст (който в 99% от случеите си ги получавам). Хайде сега ми кажете каква ще ми е ползатва от това да ползвам вашата услуга, ако сметнем че плащането ми е ежемесечено, при положение, че сте фиксирали цифра като 180лв, което за мен е доста фрапантно.
Поздрави

Последно редактирано:

А каква е цялата тая врява която се вдига покрай този "облак"? Това е обикновен клъстъринг, който можеш дори и сам да направиш следвайки свободни турориали в интернет пространството. Ще ме прощавате, ама предпочитам да си направя клъстър с 2 машини за хттпд-то и 1 за базата и ще понеса товара от който имам нужда. Разликата е в това, че се предлага под формата на споделен хостинг, за който дори не се знае колко е споделен и спрямо колко потребители и т.н.
Edit: Забравих да кажа, защо горепосочения вариант ще ми е по-изгоден. 2 ВПСа по 15$=30 + 1 за sql =10, общо 40 за ежемесечно плащане. В български пари това е равно на 54 лева. За тези пари ще получа 2х512 (+ 2х512 бърст) + 1х256 (+ 1х256 бърст) или общо 1280мб оперативна памет или общо 2560мб бърст (който в 99% от случеите си ги получавам). Хайде сега ми кажете каква ще ми е ползатва от това да ползвам вашата услуга, ако сметнем че плащането ми е ежемесечено, при положение, че сте фиксирали цифра като 180лв, което за мен е доста фрапантно.
Поздрави

Мисля, че май не си осъзнал реалното предназначение на cloud хостинга и същността му.

• Like

AceXe, точно това е смисъла. Всичко е на отделни машини и евентуално някакъв load balancer отпред, за да разпределя натовареността 🙂

• Like

Здравейте,

Виждам, че говорите за cluster архитектурите, като човек, който ги познава и който може да създаде автоматизирана клъстърна сиситема и компютърна платформа върху нея. Ще ми е приятно да се запоная с вас и съм готов а да ви възложа създаването на нов тестови клъстър (като си платим за услугите ви, които би трябвало да са скъпи с оглед на технологията), който да превърнем в нещо като лаборатория.

Според мен основното предизвикателство, ако се захванете с тази работа ще бъде свързано със стандартизацията и имплементирането на различни видове утвърдени и брандирани технологии върху въпросния клъстър; автоматизацията на настройките; скоростта на обмена на данни; всички сценарии по сигурността на инфорамацията и разбира се модела чрез който потребители биха управлявали стабилно услуги върху него.

Изключително съм заинтересован да се запозная с вас и да обсъдим всички тези въпроси.

С уважение
Димитър Аврамов

Поздрави

Значи са интегрирали cPanel/Plesk в облак. Е и? ... Крайния потребител може да си викне 4-5 възела лесно и да си сглоби няква малко по сериозна система! Браво! Супер! ... е да, ама не е това!

Първо дори да беше, същото се прави в автоматизиран вид от що годе грамотен админ за няколко дни с EC2 и Webmin/ISPConfig на половин цена месечно при далеч по-добри условия и възможен капацитет. Ако ще ви трябват 4+ възела е крайно желателно да имате админ.

Второ за малки системи до 4 възела е далеч по изгодно и с по добри възможности просто да си вземеш по голям сървър. Сега ще се намери накой да каже, че не разбирам какво е облак, само че облак е за повечко възли, а не за 2-3-4. За един възел пък изобщо не е - това се нарича ВПС(virtual private server).

Трето предвид месечните разходи за софтуер, цитирани горе веднага си правя изводи колко всъщност са сървърите(възможните възли) и смятам, че трябва доста още да инвестират, преди да се броят за "облак".

Та накратко дотук смятам, че въпросната услуга силно злоупотребява с понятието облак. На сайта виждам просто предлагане на ВПС услуга. Нищо повече.

За господина представител на cloud.bg давам този линк да види какво е облак, защото поне според информацията в сайта им, нещо са сбъркали в превода.
http://aws.amazon.com/ec2/
Разликите са доста съществени, а лъжливата реклама се преследва вече в тази страна.

Последно редактирано:

мдам новото наименование на "shared hosting"... к'вото и да си говорим си дялкаме с някой нещо си и после... всичко е уникално

Ехе мисля, че вече го обръщате на тенденциозно заяждане. Нямам спомен Димитър Аврамов да е споменавал бройка на машините, които са вложени в cloud-a. Освен това с цялото ми уважение nikoladd в България пазара не е като в САЩ. Тук не може и е безсмислено да се започва с вложения за 5 000 машини, за да го наречеш ти cloud хостинг при положение, че не е ясно все още какво ще е търсенето. Ние сме в стадий на развитие и тук тепърва ще се учим от големите на запад и това мисля, че е добро начало. Всяка компания е започнала от нулата с една машина, две, после пет и накрая вече 100. Сравнението с една от най-скъпите компании в света, мисля, че е излишно и по-скоро навлиза в границите на злобно заяждане.

Ехе мисля, че вече го обръщате на тенденциозно заяждане. Нямам спомен Димитър Аврамов да е споменавал бройка на машините, които са вложени в cloud-a. Освен това с цялото ми уважение nikoladd в България пазара не е като в САЩ. Тук не може и е безсмислено да се започва с вложения за 5 000 машини, за да го наречеш ти cloud хостинг при положение, че не е ясно все още какво ще е търсенето. Ние сме в стадий на развитие и тук тепърва ще се учим от големите на запад и това мисля, че е добро начало. Всяка компания е започнала от нулата с една машина, две, после пет и накрая вече 100. Сравнението с една от най-скъпите компании в света, мисля, че е излишно и по-скоро навлиза в границите на злобно заяждане.

Аман от платени клакьори, време е за затваряне на рекламата.

Back
Горе