SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Отказаха на България домейна "бг"

Re: Отказаха на България домейна "бг"

Това не е вярно - между марките и домейните няма нищо общо и от там ти идва заблуждението, че подобно на марките имаш някакви особени и специални права върху аналогични домейни.
Не съм говорил за подобни, свързани или транслитерирани домейни изобщо. При марките е различно, но не защитата им а механизма на придобиването им. Пък и там се основаваш директно на закон и има свързани права. Аз говорих за идентичноста на името като такова. Каквото си си купил това е. Като изказваш теза постарай се да го направиш с ясен контекст следващия път.

В контекста обаче на даване на идентичност на кирилицата в област доминирана от латиницата по мое мнение домейните .bg и .бг можеха да бъдат реализирани като огледални, което би решило много проблеми. Единствените недостатъци са, че регистраторите(т.е. в нашия случай само забит регистър) ще върти по малко, но по стойностен бизнес (което за търговски грамотен регистратор може да се превърне в повече бизнес...) и това, че разни тарикатчета няма да могат да спекулират с превеждане на твой домейн.

Голямото предимство е по стабилни идентичности в българския интернет.

В правно отношение може да се реализира или от досегашния регистър ако станат нещата, когато и те са за, а не против или заедно с новоизбран регистър. На старите собственици може да им се даде предимство да получат аналогичният домейн.

Проблеми си има но не мисля, че свободите на странни субекти претендиращи за права, които никога не са имали, са сред тях.


Съвсем спокойно за пример - ще направя копие на твой сайт - примерно ти имаш .com, аз .net и с подобен дизайн и с близка или еднаква информация и ти не можеш да ме съдиш за нищо, колкото и да ти се иска. Можеш само да се опиташ - за дизайн.
Грешиш. Мога за всичко от споменатото да си те съдя колкото си искам. Какво може да се докаже е друга тема, но си има доста начини. Мога да ти правя клопки, да шантажирам доставчиците ти и т.н. Наистина не искаш да си в тази позиция, ако има мотивацията да те гонят. Не виждам обаче как защитаваш едно откачено изказване с второ такова? Този похват минаваше в началното училище доколкото си спомням последно...

Има съществено разминаване обаче в това кое ти си мислиш, че е ценно в един сайт и това което мен ме интересува. Изброените от теб неща не са ценни в почти никой значим сайт, а в тези които са ценни самото им копиране надали би ти донесло нещо или ощетило тях. В интерес на истината обаче ако успееш да изкопираш наитина ценните неща (knowhow и данни) там е много трудно да те хванат или гонят. Но не е работа за леваци като копирането на дирайн и статийки ;) пък и не е толкова лесно да го ползваш... трябват доста от факторите(идентичност, пазарна позиция, средства), които са направили проекта който копираш успешен. То затова поговорката е "Пари при пари отиват", а не "пари при крадци отиват" ;)
 
Последно редактирано:
Re: Отказаха на България домейна "бг"

Интервю с министър Александър Цветков:

Кой ще е домейнът на България на кирилица, след като стана ясно, че БГ приличало на BR на Бразилия и няма да стане?

Да, получихме отказ за абревиатурата БГ, за домейна БГ. Аз лично смятам, че този домейн е най-добър за България и така смята може би и болшинството от IT бранша. Затова ние ще направим ново запитване. Ще поискаме ново разглеждане.

А, не се отказвате.

Не, не се отказваме от регистрацията на този домейн. Смятам, че той има най-голям смисъл. Други абревиатури на кирилица според мен няма да бъдат толкова...

БУ, БЯ, БГР...

Не, няма да бъдат толкова характерни за България и няма да бъдат толкова популярни.

Даже цялото България.

Смятам, че няма да бъдат толкова популярни, колкото двете буквички БГ.

От какво зависи всъщност, как изглежда тази процедура - промяната на този отказ?

Ами, промяната на този отказ е по една процедура в международна организация, която одобрява регистрацията на тези домейни. Първият отказ, който получихме сега, означава, че по тази първа процедура сме отхвърлени, но това не означава, че на втора процедура, когато бъде разгледана нашата молба, не е невъзможно да получим одобрение.

На какво всъщност обаче разчитате, защото простата логика е, че вярно, като видиш BR на бразилците, нали, по нищо не можеш да го различиш от BG на българите. И понеже бразилците са първи, на какво всъщност се разчита - те да се откажат?

Не, няма да се откажат, разбира се, ние разчитаме все пак на едно по-задълбочено разглеждане на проблема и надяваме се да бъде одобрена тази абревиатура, защото тя е най-характерна за България и смятам, че тя ще има най-голяма полза, като я въведем на кирилица.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=551142
 
Re: Отказаха на България домейна "бг"

реално още едно окончание ще е само допълнително наливане на пари в паркирани домейни и спам домейни за СЕО

za syjalenie e taka, obichame da imame domeini na latinica, a ne na kirilica. ot druga strana sme gelmi bylgari i da sme si polzvali zadyljitelno bylgarskata azbukata v forumite.

Домейн трябва да има и да е точно .бг
 
Re: Отказаха на България домейна "бг"

има и АНКЕТА за модела на управление на домейна “.bg”

hттp://www.mtitc.government.bg/page.php?category=136&s=14

Който модел е крайно време да бъде променен. Дали ще има някакъв ефект тази анкета?
 

Горе