Относно предаване на SERP чрез canonical

Re: Относно предаване на SERP чрез canonical

bgkulinar, да, и на трите домейна се отваряше едно и също - просто бяха прикачени двата домейна към основния. Нямам впечатления да се зачита като редирект, уточни какво искаш да кажеш.
Имам сайт за имоти, примерно. Същият сайт се отваря и през други УРЛ. След известно време, другите домейни започват да се деиндексират, а страниците им придобиват ПР на първоизточниците. За мен това си е чиста проба редирект поведение.

Затова и писах, че при теб каноникълът не е свършил работа.

И ти canonical правиш на целия домейн или на конкретни статии?
В конкретния случай направих каноникъл само на хоумпейджа, защото сайтът е линкван само към него, всички вътрешни си продължават да стоят в индекса.

Ако имаш време и желание ... смятам че ще е полезно за доста хора 🙂

Но поне обясни какво точно имаш предвид под

Вероятно CNAME запис в DNS настройките на домейна.

От години Google го приема за 301. Както приема и canonical, и meta refresh. Оператора с който може да се провери е "info:". Това, че в SERP не реагира при "слепване" на домейни е резултат от прекалената експлоатация на редиректите за SEO и последващите филтри. В днешни дни е много по-добре да се пускат линкове отколкото да се редиректва.

В днешни дни е много по-добре да се пускат линкове отколкото да се редиректва.
100% вярно, ама като сателитката стои преди клиента трябва да предприемеш крути мерки. Не че дадоха успех, де. 😀

Като съм гледал образователните клипчета с въпроси отговори на Мат Къс и други разни инженери от Гугъла съм останал с впечатление, че canonical е само в рамките на домейна. Т.е. не може от един домейн да прехвърля на друг.

От моя прекалено скромен опит мога да кажа, че го ползвам в третия сайт от подписа ми в някои случаи. Обаче в примерите го дават винаги да пише "http://domain.com/link" пък аз съм го писал "/link" и като гледам май си работи по предназначение. А причината да не ползвал както го дават по примерите беше, че се чудих дали да пиша "domain.com" или "www.domain.com".

То ще стане цял гайд как да се класираме в google, ама карай. Прав си че ако не го опиша подробно никой няма да разбере за какво става въпрос, а и оггин обеща да черпи (аз пия само 12 годишно уиски и кафе) така че пито-платено 😉

Задачата бе да се класира сайта на Фирма X за "ключова дума 1" и "ключова дума 2". Домейна съответно бе: иметонафирмата.com. Едната ключова бе от една дума, другата - израз от две думи. Средна конкуренция за едната дума и средна до ниска за другата-израза от две думи.

Този домейн бе на втора страница за едната ключова и на трета страница за другата ключова. Приемам поръчката и започвам.

1. Купувам два exact match домейна на кирилица: ключовадума1.net и ключовадума2.net. Домейните бяха прикачени като паркирани домейни веднага към основния. Бе направена промяна в кода на основния сайт Веднага. Бе добавен каноникъл таг-а още отначало - за всеки случай ако гоогле индексира домейните да знае кое-как. Написахме php код който при отваряне генерира настоящия урл адрес и съответно извежда без значение дали е отворен основния сайта или прикачените на хоум пейдж следното:
Код:
<link rel="canonical" href="http://основенсайт.ком/" />

Ако отворите подстраница, например прикаченсайт.ком/подстраница съответно се показва:
Код:
<link rel="canonical" href="http://основенсайт.ком/подстраница" />

2. Извършваме OnPage Seo на основния сайт. Променихме заглавията на по-важните страници и на заглавната, провери се и се нагласи keyword density на home page, променихме структурата на сайта, добавихме seo урл адреси, редиректнахме някои от старите страници които имаха серп към новата им версия. Всичко това бе направено по правилата и бааааавно, защото ако направиш редирект на много страници наведнъж ще е съмнително за гоогле - колкото повече, толкова по-съмнително.

3. Добавихме наши функционалности които се занимават автоматично с On page seo-то и с урл адресите, плюс тагове и функционалност даваща ми пълен контрол върху рсс емисиите на сайта. Направих rss емисии за всяка категория поотделно, за да ги пингвам поотделно. Тйъ като кеша на CMS-а правеше проблеми , тия рсс емисии бяха хардкоднати в head частта на шаблона за да не сочат урл адресите към някой от прикачените сайтове, а точно към основния сайт.

4. Извършен бе копирайтинг в основния сайт - написахме няколко кратки статии и пренаписахме няколко други. Пингнахме веднага за да знае гоогле кой сайт е източника и изчакахме 2-3 дена да се индексира всичко.
5. Изчаках още 7 дена за да съм сигурен че всичко е индексирано на 100%.

6. Тук вече, чак на точка 6 прикачените паркирани домейни бяха показани на гоогле. Пуснах им линк билдинг от около 50-70 сайта, Социалки и микроблогове. Влязоха в индекса веднага. Списъка със социалки. Списъка с микроблоговете. Огняне, включително и твоя сайт е там 😉

7. Започнахме линк билдинг на основния сайт, написаха се около 150 уникални текста и направихме линк билдинг пак от тия около 70-на Социалки и микроблогове но основния сайт го регистрирахме и в около 100 директории като се използваха тия уникални текстове.

8. Междинен резултат: Тук, само 1-2 месеца след старта прикачените домейни ключовадума1.net и ключовадума2.net излязоха в десетката на гоогле за ключовадума1 и ключовадума2. Въпреки че линк билдинга им бе много слаб, заради факта че са exact match домейни просто се позиционираха бързо и евтино за нула време. Продължиха да се качват, дори единия на момента беше на позиция 2-3 за ключовата си дума. Основния домейн бе на втора страница, макар че се вдигаше бавно.

9. Новите статии от прикачените домейни се оказа че са топ класирани, а съответната страница от основния сайт бе забита назад. По принцип вида на тия страници в прикачените домейни бе:
Код:
http://ключовадума.ком/ключовадума
Като "ключовадума" е думата за която искаме да се класираме и такива страници във всички търсачки са страшно силни.

10. Въпреки canonical-а и въпреки че статиите бяха пингнати от основния сайт, google явно не успяваше да разбере че тоя сайт е източника.

11. Пуснах дийп линкове на статиите сочещи към статиите от основния сайт. Бяха пуснати на няколко наши сайтове плюс в 20-на социалки, само в най-добрите. Най-накрая гоогле започна да вдява кой е верния линк и започна да вдига подстраниците, а заедно с тях и основния сайт.

Всичко това се разви за около 3-4 месеца с невероятен google dance, на моменти изчезваха прикачените, на моменти те се появяваха на топ позиции в първите пет резултата и същото и с основния сайт - за една седмица се бе случило да е в понеделник на 19 място, в сряда на 3-то и в неделя да отиде пак на втора страница 🙂

Краен резултат: основния домейн сега е в топ 5 и за двете ключови думи.

Не правете това вкъщи ако не знаете какво правите! И не се мъчете с каноникал тага, ще си загубите времето! Всичко това с редирект щеше да стане поне два пъти по-бързо. Направете си и извода че ако трябваше да класираме само exact match прикачените домейни цялата процедура по оптимизацията щеше да стане страшно бързо и евтино, така че използвайте възможно най-правилното име на домейн.

Има ли още въпроси? Ако има още нещо неясно в обясненията, свиркайте 😉

П.С. Огняне, чакам си уискито 🙂

Последно редактирано:

Еми аз не знам какъв е вашия случай, но може да си направите съответните изводи че щом дори и в моя случай каноникала е толкова слаб, какво остава във вашите случаи 🙂

Когато двата сайта се отварят от различни айпи адреси, а единия се опитва да пренасочи по някакъв начин към другия (редирект, каноникъл) това дава flag за възможен спам за google и е още по-съмнително за търсачката.

Интересена тема се получи. 🙂

"seen as a hint and not an absolute directive, we do try to follow it where possible."

През 2009 година като го пуснаха ПЪРВОТО нещо което тестваха всички скандинавци и американци беше "Cross-Domain Canonical" очаквайки да направят пробив ползвайки тръстед домейн за качване на "сайтове за боровинки".

ИМХО предназначението му НЕ е за работа на ниво външни домейн пренасочвания. Много вероятно е дори класирането на основния ти сайт да не е резултат от гимнастиката.

Интересена тема се получи. 🙂

... предназначението му НЕ е за работа на ниво външни домейн пренасочвания. Много вероятно е дори класирането на основния ти сайт да не е резултат от гимнастиката.

biks, То интересна тема става с интересни хора 😉

Гарантирам че класирането на основния сайт в моя случай е заради гимнастиката. Двата сателита няма друга причина от позиции в топ 3 и двата да са заминали на позиция 200 и някоя си. Сега са там, а няма причина - линкове със съмнително качество от лоши сайтове не са пускани никога към тях.

В един момент каноникала не се показваше. Имаше проблем с кеша и на пръв поглед работеше, но не през цялото време. Поглеждаш - има го, след 15 минути го няма и така. Явно е работил само в първите минути след изчистен кеш.

Джумла е сайта, не сме го правили ние, правил го беше някой самосиндикален майстор и отне време докато въобще открием че има проблем. Та през това време сателитите си бяха чудесно класирани.

Ако клиента спре да плаща по някое време ще обявя домейните за продажба и ще може лесно да се види дали съм прав. Ако пък някой е толкова убеден в обратното, спонсорира начинанието и му го доказвам. Предположете че съм го правил и на други сайтове щом дори на основния ми сайт го има 😉

Последно редактирано:

100% вярно, ама като сателитката стои преди клиента трябва да предприемеш крути мерки. Не че дадоха успех, де. 😀

Продай му сателита 🙂

Продай му сателита

Домейните не струват много и никой не купува на добра цена. Току-що продадох ей тоя защото нямаше какво да го правя за около 70 лева, а беше с линк билдинг и за ключовите си думи дори бе на първа страница.

По-доходно е да им ги даваш под наем отколкото да продаваш, имам 20-на такива абоната и не е никак зле да ти кажа 😉

E, то вече сателитът замина 🙂.

Махаш каноникала, чакаш известно време, най-вероятно ще си върне старата позиция, поне така се похвалиха някои колеги които бяха правили тестове, само че там гимнастиката беше малко иначе.

Махаш каноникала, чакаш известно време, най-вероятно ще си върне старата позиция, поне така се похвалиха някои колеги които бяха правили тестове, само че там гимнастиката беше малко иначе.
+++ работи

Back
Горе