Проблем при доавяне на под(домейн) в цПанел

bgkulinar

Меринджей
Това нещо е от известно време. При добавяне на домейн или поддомейн в цПанел, директорията, в която трябва да се добавят файловете, се създава не в доректория public_html, a една директория по-високо.

Опитът ми е от два хостинга - fat cow и inbg.

Re: Проблем при доавяне на под(домейн) в цПанел

Това какъв проблем е?
По принцип е по-удобно когато не ти меша файловете на едно място, а си отделни. Тоест public_html само за основния домейн, а другите в основната директория.

Да, ама като имаш 50 домейна на риселърски хостинг (и моят е в INBG) и след това почнат да ти се трупат в друга папка, само става още по-голямо объркването 🙂

Тоест за вас е по-логично основния сайт да съдържа файловете на всички аддон домейни?
Не е ли по-логично всеки сайт да си има отделна папка?

И аз мен е по-удобно да е в отделни директории. Public_html си е за основния домейн само.

В новата версия на cPanel го прави това. Държиш ли да са в public_html (спроед cPanel това трябва да е директорията за основния сайт, макар че в по-репдни версии всичко се изсипваше там)

Не, не държа всичо да е накуп, обаче досега съм ползвал стария вариант и сега като чакам да се появи директорията в public_html и не се появява и започнах да се чудя какво става.

Нормално е public_html да е WWW папката. Уеб сървъра не трябва да има достъп под нея. Правилното е точно това ../public_html/domain2.com/ , .../public_html/domain3.com/

Доценте, виждам че си се надъхал да изнесеш лекция затова Redirect 301 към http://cpanel.net/support.html пожелавам ти успех, общо взето от сега ти казвам, че от cPanel ще си го преместят от единия крачол в другия, ако ще и титалата ти да е професор, а не доцент. Трудно е да се угоди на всички клиенти, преди време повечето се оплакваха, че добавените им домейни били в една директория с основния сайт. Един клиент ни обвини дори, че добавения му домейн не можел да се класира в Google само защото бил достъпен като http://www.osnovensite.com/dobavensite/ За нас остава да се грижим за правата на потребителските директории и съответните настройки на php, така че дори и при достъп до директории извън уеб корена, да няма проблеми за останалите акаунти.

Недоволния клиент като му дефейснат всички сайтове ще се класира по друг начин 🙂 и от какъв зор ще има в гъгул : http://www.osnovensite.com/dobavensite/ . Извинявай наистина чувам за първи път за такъв "проблем".

Нормално е public_html да е WWW папката. Уеб сървъра не трябва да има достъп под нея. Правилното е точно това ../public_html/domain2.com/ , .../public_html/domain3.com/

На каква база реши, че е нормално? Каква е логиката тогава на потребител user, файловете да са в отделна папка, а не във файловете на потребител potrebitel?

Тоест защо уеб сървъра има достъп хем до:
/home/user/public_html/
хем и до:
/home/potrebitel/public_html/ ?

По твоята логика всички трябва да са в
/home/public_html/

Няма причина, нито полза да са в една папка.

Има няколко проблема когато поддомейни и addon домейни са в public_html.

1. не е логично. Главния домейн е равнопоставен с тях и би следвало да са на едно ниво.
2. .htaccess на главния домейн влияе директно върху поведението на всички поддомейни и аддон домейни ако са в public_html и различните скриптове почват да си пречат (примерно WP не обича така)
3. Трудно се правят промени по скрипта на главния домейн ако в папката му е пълно с папки на поддомейни и addon домейни. Ако клиента желае да изтрие примерно Joomla и да сложи Drupal, не е сигурен какво да трие.
4. При възстановяване на бекъп на файловете на главния домейн, задължително ще се възстановят и добавените, което може да не е желателно. Също при преместване на главния домейн към друг сървър примерно, често се зипват и добавените папки и се местят и те излишно.
5. От гледан точка на seo не винаги е желателно едно и също съдържание да се вижда и чрез главния домейн.

Затова по подразбиране аз мисля че е по-правилно да са настроени към коренната директория на хостинг акаунта (така е направено в www.inbg.eu и www.hostbulgaria.com), но нищо не пречи който предпочита да са public_html, да си дописва public_html към пътя по време на добавянето.

Няма да е лошо, тогава и папките на старите домейни да бъдат преместени където им е мястото.

2. .htaccess на главния домейн влияе директно върху поведението на всички поддомейни и аддон домейни ако са в public_html и различните скриптове почват да си пречат (примерно WP не обича така)
Офф с това какви ядове съм брал...

Офф с това какви ядове съм брал...
Има настройка на апачето, в която да укажеш дали директивите да важат за поддиректориите.

Има настройка на апачето, в която да укажеш дали директивите да важат за поддиректориите.
И ако искаш да важи за всички поддиректории на основния домейн, но не и за логически необвързаните субдомейни/аддон домейни?

то много хубаво, че има, обаче на един сървър има различни клиенти с различни предпочитания и различни сайтове и ако се зададе глобално, става купон - един се радва друг мрънка. Отделно apache за всеки клиент?

Back
Горе