Прости стъпки за рег на .бг?

Re: Прости стъпки за рег на .бг?

В ТР ти си пишеш какво да е името на латиница?!?
Именно. Ако не си го транслитерирал правилно, може да имаш проблем.

Между другото, не е точно така. Имах бесен спор с ТР относно изписването на името на фирмата на чужд език. Те твърдяха, че трябва да бъде (името е просто за примера, не е реално) "Ear Frans", защото така е според официалната транслитерация.

Аз обаче писах едно писмо, че името на български е следствие на транслитерация от латинското Air France, следователно, при повторно обръщане на латиница, трябва да се ползва оригинала, а не да се следва дословно официалната транслитерация.
Дадох за пример, че улица Джеймс Баучер не се изписва на табелите като "Dzheyms Baucher", а се изписва както е името на латински "James Bourchier". След което приведох за пример други регистрации в ТР, според които е допуснато "Еър Малта" да бъде "Air Malta", а не "Ear Malta" и ТР се съгласиха с мен.

Дадох за пример, че улица Джеймс Баучер не се изписва на табелите като "Dzheyms Baucher"
Точно така се изписва. Луда работа:
http://upload.wikimedia.org/wikiped...sts_in_Sofia.JPG/800px-Signposts_in_Sofia.JPG

Въпреки че, чл.9 от Закона за транслитерацията е категоричен:

Чл. 9. (1) Имената на исторически личности и географските имена от съвременни чужди книжовни езици, които използват версия на латинската азбука, се изписват в оригиналния им вид.

1. Попълваш онлайн заявлението.
2. Получаваш мейл и кликаш на линка в мейла с което си запазвааш домейна за 30 дена.
3. Полуааваш .pdf документ, попълнен с данните, които си ги дал при изпращането на заявлението.
4. Принтираш .pdf файла, подписваш и му слагаш печат.
За ФЛ какъв печат?
5. Правиш копие на Актуално състояние, слагаш му печат и се подписваш, че е вярно с оригинала.
Отново за ФЛ защо ти е актуално състояние?
6. От сайта на register.bg кликаш върху менюто "Конфигуриране", после върху линка "1. Получаване на код за задаване и активиране ..." в края йа страницата
7. Попълваш формата и получаваш код на мейла си
8. Пак от страницата за "Конфигуриране" кликаш върху "Задаване и активиране на потребителско...", попълваш формата като използваш кода, който си получил точка 7.
9. Пак кликаш върху "Конфигуриране" и този път използваш лявата форма "Конфигуриране на един домейн" и се логваш в панела за управление на домейна.
10. От дроп-даун менюто последователно избираш всичките опции и кликаш върху Въведи/Промени бутона и въвеждаш нужните данни. Хинт. Не се чуди, какво са това IPv4/IPv6. адреси. Може да ги оставиш празни. Въведи само име на сървър.
11. 1. Ако си от София или Варна, приготвяш си парички, взимаш изпринтираният документ и копието от актуално състояние и ходиш до Офиса им. Адресите ще ги намериш в контакти
11. 2. Ако си от друг град. Кликаш върху Плащане от менюто и избираш начин на плащане и правиш плащането. Изпращаш с куриер изпринтираният документ и копието от актуално състояние до Офиса им във Варна.
12. Ти си вече горд собственик на точка беге домейн

Гуд лук ;D

В България няма нещо като прости стъпки, всичко е направено така че да е най-сложно, също и регването на един домейн.

Не мога да си представя как го мислят това за да регна един домейн не им стига ЕГН, а аз трябва да отида до посолството, че да правя не знам си кво. Кои ги мисли тези прави, и с какво мислят ми е чудно.

Някой ме е изпреварил и си е заявил домейна на 17-ти август. Запазен е до 17-ти септември. Мога ли да задвижа аз процедурата или да чакам да видя дали наистина ще го вземат домейна.

Друг въпрос. Когато си избера име и дам да се регистрира първото съобщение, което ми вади е това: Основание за ползване на името

И аз избрах "Няма да предоставя документи за основание за ползване на името". Грешка ли е?

И друго искам да си регистрирам домейна като физическо лице, а това ме учуди "5. Правиш копие на Актуално състояние, слагаш му печат и се подписваш, че е вярно с оригинала." За какъв печат става въпрос?

Бахти мъглата са тези .бг домейни.

:EDITED:
Всъщност сега се замислих. Нали цената в регистъра е ~70 лв. на домейн. Давам 100 лв., на някой който му се занимава да регистрира домейна на неговото име/фирма. Просто не ми се занимава с всичките тези глупости по регистрацията на едно име, бахти. Както казах, ако някой е навътре в регистрацията на .бг домейни и знае как всичко да стане бързо и лесно и би имал желание да ми свърши тази услуга ще му дам тези 30 лв.

Последно редактирано:

Някой ме е изпреварил и си е заявил домейна на 17-ти август. Запазен е до 17-ти септември. Мога ли да задвижа аз процедурата или да чакам да видя дали наистина ще го вземат домейна.
Можеш да го заявиш, дори е препоръчително, за да можеш да си първи на опашката. Ако оървият заявител не се появи, тогава си ти на ход.

Друг въпрос. Когато си избера име и дам да се регистрира първото съобщение, което ми вади е това: Основание за ползване на името

И аз избрах "Няма да предоставя документи за основание за ползване на името". Грешка ли е?
Не, но е добре да си защитиш домейна по някое време (т.е. да представиш основание, за да не могат да ти го вземат.

И друго искам да си регистрирам домейна като физическо лице, а това ме учуди "5. Правиш копие на Актуално състояние, слагаш му печат и се подписваш, че е вярно с оригинала." За какъв печат става въпрос?
Това е само, ако го регистрираш като фирма. Сега не знам изобщо дали има актуално състояние, след като можеш да видиш статуса на фирмата на сайта на агенция по вписванията.

Всъщност сега се замислих. Нали цената в регистъра е ~70 лв. на домейн. Давам 100 лв., на някой който му се занимава да регистрира домейна на неговото име/фирма. Просто не ми се занимава с всичките тези глупости по регистрацията на едно име, бахти. Както казах, ако някой е навътре в регистрацията на .бг домейни и знае как всичко да стане бързо и лесно и би имал желание да ми свърши тази услуга ще му дам тези 30 лв.
Ако дадеш 200 лева на регистратор.бг, те ще ти свършат услугата по регистрация заедно със защитата на домейна. Аз лично препоръчвам да си свършиш сам работата.

В понеделник смятам да им звънна на телефоните в сайта да ги разпитам малко. Иначе, това което си написал ще го имам в предвид.

Няма много шанс да получиш компетентен отговор.
Звънял съм им, писал съм... при звъненето получих отговор: "Не съм компетентна да отговоря на въпроса, пишете на е-мейла."
Писах на е-мейла, отговор няма.
Както казват някой хора - комунистическа фирма.

Няма много шанс да получиш компетентен отговор.
Звънял съм им, писал съм... при звъненето получих отговор: "Не съм компетентна да отговоря на въпроса, пишете на е-мейла."
Писах на е-мейла, отговор няма.
Както казват някой хора - комунистическа фирма.

Схемата е следната - пише се по email и после се звъни до Варна.
Там са "компетентните" и там четат пощата. 😉

Както казах, домейна, който ми препоръча бгкулинара е запазен до 16-ти или 17-ти този месец. Да изчакам да мине датата и тогава да пратя парите и изпринтирания документ или още сега да го сторя. Да не ми изгорят 70-те лева?

Back
Горе