Пълен редизайн на БГКулинар + нов домейн

bgkulinar

Меринджей
7 години и половина след старта на нашия сайт, най-накрая се решихме да мигрираме на нов домейн kulinar.bg като смяната съвпада и със смяна на дизайна (отново).

Тъй като смяната ще стане поетапно, първо преместихме форума, а сега дойде времето и на самите рецепти. Понеже най-важната част от рецептите са самите рецепти, ще ви помоля да направите рецензия на такава. Защо не със шопска салата, която на юг наричат гръцка 😀:
Код:
http://recepti.kulinar.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0-%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-1678

Разбира се, приемаме съвети и по останалите части на рецептите (категории, търсене, резултати от търсене).

Re: Пълен редизайн на БГКулинар + нов домейн

С Адблока изглежда зле
3888776s.png

Логото не ми харесва въобще, в менюто има нещо горе в дясно на всеки item, мен лично ме дразни и ми отклонява вниманието.
Личното ми мнение е, че зелено и оранжево са адски натоварваща очите комбинация и аз поне бих я избягвал.

Това което ми харесва е, че детайлите са барнати: проверена, звездите, часовника, продуктите.

Толкова на прима виста

Още няколко неща:
- направете броя порции с някакво падащо меню или нещо друго, така е малко неудбоно и от гледна точка usability аз не очаквах да тръгна да пиша в него.
Направете: "салати", "лакто-вегетарианска" "гръцка кухня" да са линкове с филтър на други рецепти от тези типове.
Не знам дали някой го вълнува кога е пусната рецептата... но знам ли

Да, няма как да се сетя , че това число до преизчисли мога да го променя аз - поне да беше в друг цвят. Първата страница на сайта е постен списък с рецепти? Така ли е или аз бъркам нещо? Трябва да има нещо по-разчупено до името на рецептата, ако не може снимки за всичко, то тогава поне рейтинга или нещо друго. Нали знаеш - луд на шарено се радва. По-късно вечерта ще ти кажа и за цветовете нещо, ама не сега.

Последно редактирано:

Направете резултатите от търсенето да са по-явни и да имат картинки като нормален листинг... потърсих гофрети и реших, че не е намерило нищо - не можах да забележа резултата. чак като потърсих палачинки, видях, че там излизат резултатите и че са толкова малки

и принципно може и транслитерация да добавите, защото някой спокойно може да търси gofreti - Г ни е научил да пишем каквото си искаме и да открива търсеното, ама защо да гоним посетителите натам 🙂

и защо на страницата на Гофрети, ми излиза снимка с някакви зеленчуци?

Последно редактирано:

На какъв принцип работи търсачката, щото на "пълнени чушки" първите два резултата не са 100% съвпадение, а чак третия.

Много критика, много нещо... 🙂

Първо да кажа, че ми харесва решението за промяна на домейна! Поздравления!

Подкрепям Иво за елемента в менюто горе в дясно на всеки item, който действително дразни... Иначе оранжевото ми харесва за тематиката на сайта... Съветите на останалите колеги също биха допринесли за по-добра ориентация в сайта!

btw: защото kulinar.bg редиректва към bgkulinar.net ?

Мисля, че това се появява когато няма поставена снимка на гозбата, виждам долу в десния ъгъл част от "Банер"...

На мен лично дизайна ми допада, наистина оранжево-зелено малко дърпа погледа от основната част, може би една идея по-убити/пастелни тонове... знам ли.
Като функционалност определено е по-добре. А логото наистина не си пасва със сайта.....

To вярно, така стана, че само критики... Като цяло новият дизайн е много по-добър и по-приятен от стария!

Имам няколко tinъ-wine-mine збележки, които ако се фикснат може и да ми хареса.

1. Идеята за поетапно пускане на страниците не ми харесва. Или правиш редизайн наведнъж или не правиш. Все пак не си купуваш само 1 кец, а си купуваш чифт.

2. Всички рецепти: http://recepti.kulinar.bg/
- търсачката е по хубаво ако е в хедъра и без тва на нивото на логото имаш достатъчно място. По лесно имаш достъп до това да търсиш рецепта не зависимо в коя част на сайта си.
- Рецепти според - би следвало да е изнесено по напред/нагоре, за да може потребителя да филтрира по лесно информацията.
- сегшания филтър по ради някаква причина се губи от поглед.
- рецептите само като заглавие както са сега не върви. Особено толкова ситно както са подредени. Ако търса конкретна рецепта ще видя зор докато я намеря (изключвам факта да ползвам Ctrl+F за да сърчна в страницата). Ако са в по високи редове, по добре отделени с по една картинка отпред ще е много по пригледно, може би по 10 на страница е по добре.

3. Разглеждане на рецепта: http://recepti.kulinar.bg/рецепта-Гръцка-салата-1678

- имаш калкулатор който изчислява за колко порции колко продукти са нужни. Ок, страхотна функция, адски полезна особенно за хората не знаещи от къде се пуска фурната, НО защо си забутал калкулатора не където трябва. Щом като в центъра си сложил продуктите/грамажи, защо под тях или над тях не сложиш калкулатора за порции (КзП - хех, яко звучи). Губи се от поглед така в страни и по неопитните потребители няма да разберат за какво е сложено..

4. Цветово съчетание - това оранжево на това зелено стои доста дразнещо. Малко дразни очите, има биене на цветове. Пробвай да промениш един от двата цвята или да сложиш междинен между тях. Гадната мазна като масло сянка в менюто въобще няма да коментирам..

5. Твърде много реклами. Има повече реклами отколкото рецепти. Сори ама само заради това няма да го посещавам.

6. Няма 6...

Надявам се да съм помогнал, не разбирай критиката ми погрешно.
Има идея, само дето не си наблегнал на детайлите и чисто функционално неща, но нищо.

Успех 🙂

За мен най-големия минус на дизайна, от потребителска гледна точка, е структурирането на вътрешната страница на рецептата.

- трябва да скролна за да видя съдържанието (как се приготвя)
- самото съдържание е твърде неразличимо
- малкия сайдбар с картинкта ми седи повече като банер, отколкото като част от самата рецепта

С две думи - като отворя страницата, нищо не ми грабва погледа, да ме ориентира каква е тази страница и доста лесно бих затворил таба.

Старото лого според мен беше по-добро.

Благодаря на всички за коментарите и съветите. Ще се възползваме максимално от всички. Все пак отговарям на някои въпроси, по които ми се струва, че има неизясненост.

Не знам дали някой го вълнува кога е пусната рецептата... но знам ли
То това заради рич снипетите 😉.

Първата страница на сайта е постен списък с рецепти? Така ли е или аз бъркам нещо?
Така е и ще го оправим, но исках да се наблегне на рецептите.

Това е дифолтна снимка, която излиза, ако няма снимка в рецептата и ще бъде сменена.

На какъв принцип работи търсачката, щото на "пълнени чушки" първите два резултата не са 100% съвпадение, а чак третия.
На стария сайт търсачката е екзакт мач и повярвай ми, побъркващо е, че не можеш да намериш нищо, само защото не знаеш, че търси така. Направена е да търси само в заглавията или в заглавията и описанието.

Защото на втори етап местим само рецептите, останалото съдържание по-нататък.

1. Идеята за поетапно пускане на страниците не ми харесва. Или правиш редизайн наведнъж или не правиш. Все пак не си купуваш само 1 кец, а си купуваш чифт.
Значи поетапно ще става прехвърлянето на домейна, дизайнът ще е еднакъв за целия сайт. За потребителя няма да има разлика, ще си стои в един дизайн.

- търсачката е по хубаво ако е в хедъра и без тва на нивото на логото имаш достатъчно място. По лесно имаш достъп до това да търсиш рецепта не зависимо в коя част на сайта си.
Засега решихме, в хедъра да набием банера и да "вдигнем" съдържанието, а рекламите ще да колкото и досега 3 на страница.

Добре, сигурно е така, но не може ли първо да покаже екзакт мач резултатите и след това и останалите? Ако търся свинско със зеле, не ми трябва да видя 16 рецепти - по албански, по бразилски, без свинско, без зеле, и тн. и чак тогава обикновеното свинско със зеле. Ако може да е широко търсенето, но с предимство към екзакт мача, ще е екстра. И аз се дразня от големия банер, над рецептите, особено като ми пуска цици и други тинейджърки с които да се запозная, при положение, че просто искам да направя нещо от киселото зеле в хладилника. 🙂

Последно редактирано:

Добре, сигурно е така, но не може ли първо да покаже екзакт мач резултатите и след това и останалите?
Трябва да го помисля, че много къстъмайзване му стана на тоя софт 🙂.

Ако направите "Порциите" в същия стил като продуктите (оранжев фон с бели букви), ще бъде по-видимо и свързващо. Сега не се вижда. В другия случай може да е над или под Списъка с продуктите, както колега по-нагоре спомена.

Защото на втори етап местим само рецептите, останалото съдържание по-нататък.

Малко минавам към оффтопика, но моля да бъда извинен за това!

т.е. да разбирам ли, че всяка връзка от менюто ще бъде на поддомейн към kulinar.bg, а ще бъде направен доста по-раздвижен индекс от сегашния списък с рецепни на началната страница и ще се зарежда на kulinar.bg?

т.е. да разбирам ли, че всяка връзка от менюто ще бъде на поддомейн към kulinar.bg, а ще бъде направен доста по-раздвижен индекс от сегашния списък с рецепни на началната страница и ще се зарежда на kulinar.bg?
Да, точно така ще бъде. 🙂

Навсякъде има дупки заради рекламите.
Може и нарочно да е мен просто ме дразни 😀

Съжалявам, но няма да улеснявам хората с адблокери, все пак сайтът се издържа основно с реклама.

Е, ок ама те направо вадят очите. Трябва ли да са пък навсякъде?

Back
Горе