SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Регистър.БГ напират за ".бг"

Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Хайде дайте ме под съд. В съда ще докажа
1. Че управлението ви е некадърно и некомпетентно, следователно се е извършвало от некадърни и некомпетентни хора в областа.
2. Че извършвате сериозни нарушения на Бълагрските закони, наказуеми по НК.
3. Че с действията си ще нанасли за 10г , щети на Българската икономика за около 500 милиона евро и даже ще докажа и че този процес, дори и да бъдете отстранени от управление на '.bg' ще пордължава с месечна сума на загубите от около 500х евро.

Не ви стиска просто щото истината ще излезе наяве.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Също така, явно примера който сме дали на останалите ccTLD регистри по отношение идентификацията, електронните подписи (дори и искането на основание) е доста заразен, тъй като напоследък протичат процеси по актуализация на процедурите на регистрация на различни регистри в тази посока.

Темите, свързани с РегистърБГ стават винаги много дълги. :)

Можеш ли да кажеш в коя държава, освен Русия, в последствие се въвежда идентификация?
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

vha777 не е тайна, че подобни съдебни дела, с претенции като тези които ти си изявил към Регистър.БГ са били провеждани многократно.
Всички Български съдилища, в продължение на много години са стигали до един и същи извод: тези обвинения са безпочвени и не почиват на никакви факти.
Не е, като да не ни стиска, щом сме се явявали в съда и сме защитили позицията си.
Законите в България не са се променили особено много напоследък.

Би ли бил така добър, за успокоение на хората които ти вярват тук, за да продължат да ти вярват, да споделиш -- кои български закони нарушава Регистър.БГ и по какъв начин.
Дотогава ще считам обвиненията ти за безпочвени. Пък другите... те както си решат.

500k евро на месец казваш? Как стигна то тази цифра? Защо не 600к примерно?
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Regia,

Ще ти отговоря на въпроса, но трябва да намеря публикации извън тези за вътрешно ползване на CENTR.

ПП: Тъй като работите с много gTLD, това може да ти е от интерес: http://gnso.icann.org/issues/whois/rfp-registrant-identification-studies-cover-letter-23oct09-en.pdf
Може да ви се стовари един ден ненадейно на главата...
 
Последно редактирано:
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

По въпроса с предлагането на безплатен домейн за всеки ученик в България -- това е току що анонсирано. Рекламира се.
Ще доведе до създаването на много повече българско съдържание в Интернет. С подходящи за децата имена и съответно в .BG..

По-рано дадохте пример с Белгия. Там количеството домейни е нараснало значително именно след провеждане на подобна кампания.
Шведите се опитват да проведат подобна кампания от две години, но май нещо не им се отдава.

Защо не по-рано? Проекта при нас го има от години. Можеше да сме и преди белгийците. Досега нямаше с кого да го задвижим.

Погледнете себе си: вие сте от хората, които биха могли да участват и да помогнат. Но вместо това, избирате да критикувате Регистър.БГ. Разбира се, насила хубост не става. Които желаят, те ще участват.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Критикуваме, защото сега трябва да изгубя половин ден, заради един подпис. И понеже не предоставям основание, който иска пак може да ми свие домейна, така че тоя подпис е абсолютно излишен.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Аз се отказвам, просто не приемаш, че процедурата е кошмарна (макар и не толкова както преди 3 години) и хората не искат да работят с Вас, поради тази причина и високата цена. Говориш за митове и легенди, но отказваш да вникнеш в истинските проблеми на Вашите клиенти и потенциални такива.
Този разговор можем да го продължим, когато сте готови да направите промени в политиките, с цел облечкаване на бизнеса с Вас.
До тогава е безсмислен и ако искаме да да имаме домейни .bg, ще продължава мъката.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Домейн имена регистрират и хора доста различни от вас като структура на бизнеса и начин на мислене. Изобщо нямам намерение да ви убеждавам в това, тъй като явно не вярвате, но съм длъжен да го спомена заради тези, които четат темата и -- някои може да са и от тази категория хора/компании.
Че кой го е отричал? Естествено че има организации които ще купят вървежните или важни за тях домейни независимо от цената. И някои мои клиенти така постъпват.

Но това изобщо не означава, че услугата е достатъчно достъпна. Статистиката показва точно обратното.

Цената на услугата е нещо много относително. В дейности като регистрацията на имена, най-важното за цената е да бъде стабилна в дългосрочен план. Това не е опортюнистичен бизнес, не се продават зеленчуци на пазара -- та да пращаш асистента си да види на каква цена продава Бай Петър и ти да си сложиш твоята малко по-отдолу, та да имаш клиенти.
Това също няма намерение да обяснявам повече. Убеден съм, че го знаете, но ви е изгодна друга теза.
НЕ Човече неизгодна ни е вашата теза. И ако продавахте ненационалнозначим ресурс просто щяхме да заобикаляме фирмата ви. И не ми разправяйте, че има избор, защото НЯМА! Това което предлагате е вид емиграция на много български сайтове и фактът, че най спокойно го заявявате е меко казано обезпокоителен.

Аз не бих ползвал услугите на никоя банка, която ми предлага "просто ей така, за удобство да не се занимавам с никаква криптография, защото на някакъв сайт така се правело".
За да не съм голословен първо посочвам банката https://online-business.lloydstsb.co.uk/customer.ibc
После уточнявам, че съм и клиент и няма българска банка дори близо до нейното ниво, като сигурност и гаранции. И накрая уточнявам, ако още не сте разбрали, че ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС НЕ МИ ТРЯБВА ЗА ДА СИ УПРАВЛЯВАМ ПАРИТЕ ТАМ!

Второ съм се занимавал предостатъчно с истинска криптография, а не просто на админ ниво(инсталиране на ел подписи, сертификати и SSH ключове) и ви заявявам, че приказвате пълни глупости относно защитата. Има различни методи да защита на ресурсите и като сте такива маниаци да не си паркирате колите в сейфове?!? И ако не защо ще ни принуждавате зорлем да го правим?

Трето в САЩ си подаваш данъчната декларация по интернет без ел. подпис и даже без SSL доскоро. Вие верно че с тия десетки хиляди домейни(ако изобщо е повече от 10к) сте над тия неща, ама дръжде се малко по сполучливо. Нивото на Информационно Обслужване АД няма нужда да го умножаваме по вашето все пак.

2. Изискването за идентификация е едно от нещата, за което нашия регистър е бил винаги за пример пред останалите! Когато не си се идентифицирал, регистъра не знае кой си. Всеки може да се представи за теб и да прави каквото реши с ресурса ти (домейните ти). Малко съм учуден, че точно от хора като вас чета, че това е недостатък.
Вие между идентификация на собственост и идентификация на администратор правите ли разлика?

Първото в модерния свят се прави с попълване на съответната информация и заплащане на услугата чрез метод подлежащ на идентификация. И край.

За второто няма да коментирам. Нали уж вече имете новия "модерен" интерфейс...

Вярно е, докато нямаше електронни подписи, се изискваше бавна и тромава процедура с подписи на хартия. Но такива са били законите тогава в държавата -- това се е признавало за документ за идентификация. А тук ще вметна, че Регистър.БГ не си измисля законите, просто ги спазва стриктно.
Ами не е точно вярно. Формално би трябвало да става и по факс. Напълно законно е от доста годинки насам. Ама, да не ви пришпорвам с такива "модерни" технологии...

Имам предложение: Дай Общте Условия на някой юрист, за да намери той нещо нередно в тях. Тези текстове са писани от юристи.
Има доста спорни моменти и те са основно в областа защита на интересите на нормалните ви клиенти регистриращи без основание. А формално това, че е представено някакво основание пред вас НЯМА ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ и подлежи на оспорване във всеки съд!

Правилата ви са неясни и създават несигурност. Това, че са ги писали юристи не ги прави добри. Сменете си юристите и си ги оправете. Само ще спечелите от това.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Миналата седмица давах консултации на една компания, с която работя вече около година. Имат основна дейност и за нея си имат домейн .BG . Искат да стартират нова дейност и ме питат какъв домейн да изберат. Виждам, че новатаимуслуга.BG е свободен и им казвам да побързат да го вземат и че е идеален.

Клиентът скача и ми казва: "С тези от Регистър БГ и тромавите им процедури не ми се занимава". Основният им БГ домейн е взет точно преди една година. Снощи ми е писал, че е взел домейн .BZ за новата дейност. Похвалих го за избора.

Като потребител, искам да си избера .BG домейн и ако е свободен да мога да си го купя през Интернет с кредитна карта, PayPal или каквото и да е там средство за Интернет разплащане и до 10 мин домейнът да е на линия, без да никакви допълнителни процедури.

Така моят клиент през Godaddy за минути си е взел .BZ за 9.99 USD, което за мен е добър избор.

П.С.: Между другото, .bz е регионално разширение, но е купено от някаква американска компания с цел да конкурира .biz и гео таргетирането му е премахнато. Тоест, за SEO, може да се позиционира във всяка една държава, както .biz, примерно. За доказателство - Google Webmaster Tools.
 
Последно редактирано:
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

От кога факс съобщенията са официален документ в България?

cloxy, значи проблема е, че искаш регистрацията да бъде видима в Интернет след 10 минути, а не след един час?
Това скоро ще е възможно. Но едва ли ще промени кой знае какво, тъй като тази информация се разпространява бавно в Интернет -- заради кеширането.

Въпроса който повдигаш обаче е интересен. Изглежда, домейна .BG не е оптимизиран за SEO дейности. Ако имате предложение, как това да се подобри бихте могли да изпратите предложение до Регистър.БГ, вместо да го коментирате по сайтове.

Примера който си дал ""С тези от Регистър БГ и тромавите им процедури не ми се занимава" е точно това, за което говоря. Опитал ли е да заяви/регистрира домейна? Не. Откъде тогава знае, че ще му бъде трудно?
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Иво Апостолов: по въпроса с подкрепата, тя затова се нарича подкрепа, защото е доброволна.
Ако вие не подкрепите Регистър.БГ в това начинание, вероятно е да го подкрепят други.
Ако никой не подкрепи Регистър.БГ в това начинание, то най-вероятно Регистър.БГ ще се занимава с нещо друго, защото работа колкото искаш има за вършене.

Засега обаче изглежда подкрепата е доста по-масова от очакваната.

ПП: Предложените от Регистър.БГ засега неща са публикувани. Вероятно ще има и допълнителни предложение, но нито му е сега времето, нито тук мястото да ги обявявам.
 
Последно редактирано:
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Примера който си дал ""С тези от Регистър БГ и тромавите им процедури не ми се занимава" е точно това, за което говоря. Опитал ли е да заяви/регистрира домейна? Не. Откъде тогава знае, че ще му бъде трудно?

Аз го написах, че точно преди година са си регистрирали иметонакомпанията.BG и от тогава са останали с такива впечатления. Хората избраха лесния вариант. Ако преди година е било по-трудно отколкото сега, това е друг въпрос.

.BG е идеален за SEO, няма какво повече да се иска в това отношение.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Това скоро ще е възможно. Но едва ли ще промени кой знае какво, тъй като тази информация се разпространява бавно в Интернет -- заради кеширането.

.eu като ги пусна, излизат веднага. Всичко зависи от ползваните DNS сървъри.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Иво Апостолов: по въпроса с подкрепата, тя затова се нарича подкрепа, защото е доброволна.
Добре де, ти ако не си доволен от фризьора ти, ще го препоръчаш ли на някого? Или ще го подкрепиш ли?

Ако вие не подкрепите Регистър.БГ в това начинание, вероятно е да го подкрепят други.
Кои са тези други, ако не е тайна?

Засега обаче изглежда подкрепата е доста по-масова от очакваната.
Дай да ги видим, тези които Ви подкрепят? Тука не виждам такива.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Дай да ги видим, тези които Ви подкрепят? Тука не виждам такива.

И на мен ми е интересно да ги видя. УНИНЕТ са публикували някои на сайта си, другите ще ги пуснат до седмица.
Вие ще го направите ли?
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Малко със закъснение успях да прочета тази тема. Добра дискусия се е заформила тук.

Искам само да подчертая, че лични обиди и изказвания в духа "тъп ли си", "малоумнци" и подобни, не помагат за по-добра дискусия.

Тук не е форум където това се толерира. Ако искате да сте на това ниво, знаете в кои форуми можете да намерите такива хора.

Моля, всички колеги да се придържат към добрия тон!

Благодаря!
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

"Когато му дойде времето"

Ще ме извинявате, но не се стърпях да сложа кавичките. :)

Причината да не публикуваме междинни резултати от анкетите си е, че това неизбежно ще им повлияе (на анкетите), а не това е нашата цел. Нужна ни е обективна оценка на мненията на хората, които регистрират имена в BG.
Не ни е нужна подкрепа на всяка цена, ако това не е станало ясно.

Дай да ги видим, тези които Ви подкрепят? Тука не виждам такива.

Това повдига доста интересен въпрос. Ако вземем два отделни факта:
1. Подкрепилите Регистър.БГ сред обществото са повече от тези които не са го подкрепили.
и
2. В този форум подкрепилите Регистър.БГ са много по-малко от тези които не са го подкрепили.

От тези факти следва, че мнението в този форум никак не е представителна извадка. На ваше място сериозно бих се замислил, защо вашето мнение е толкова различно.
Не мисля, че "това е защото всичките те са заблудени" е разумна позиция.
 
Re: Регистър.БГ напират за ".бг"

Причината да не публикуваме междинни резултати от анкетите си е, че това неизбежно ще им повлияе (на анкетите), а не това е нашата цел. Нужна ни е обективна оценка на мненията на хората, които регистрират имена в BG.

Не анкетите, а писмата за подкрепа. :) Една анкета няма чак такова значение за .бг, колкото събрани писма.

Ако е за анкетата , УНИНЕТ има 87% подкрепа от 1600 гласували.
 

Горе