Редирект или не

ivo.apostolov

Неразбиращ
Имам два сайта, които са на първа страница по дадена ключова дума.
Единия е по-назад (идеята е той да е възможно най-напред). Другия е първи, но като цяло неговото класиране не е от жизнено важно значение за бизнес целите.

Някой би ли се осмелил да даде съвет какъв би бил ефекта от пренасочване на домейна, който е на първо място към другия?
И какъв би бил ефекта в обратната ситуация, този който трябва да се класира да е по-напред от друг, но и двата са на първа страница.

Re: Редирект или не

Задължително пренасочваш и през GWT стария домейн към новия, защото с 301 си е просто редирект на ниво страници, а на теб ти трябва на ниво домейн! Сега пренасочвам един домейн така за първи път и ще пиша какво е станало като има някакво раздвижване.

Edit: Сайтът вече е прехвърлен целия, заедно със SERP. Отне по-малко от седмица. Пуснах го на 11-ти, днес е 16-ти.

Последно редактирано:

Задължително пренасочваш и през GWT стария домейн към новия, защото с 301 си е просто редирект на ниво страници, а на теб ти трябва на ниво домейн! Сега пренасочвам един домейн така за първи път и ще пиша какво е станало като има някакво раздвижване.

Edit: Сайтът вече е прехвърлен целия, заедно със SERP. Отне по-малко от седмица. Пуснах го на 11-ти, днес е 16-ти.

Мерси, а ефекта, когато да кажем основния е 6-ти, а поддържащия 10-ти?
Ще има ли положителен ефект за 6-тия, ако пренасоча 10-тия към него?

Винаги съм бил против редиректите.
С подобни класирания само се хабят сайтовете.

В краен случай един сладък попъп или js редирект, може да се използва
без да се губи единия класиран сайт

Според мен е неразумно да губиш един резултат от топ 10 за сметка на втори. СЕРП се прехвърля, но не винаги и няма гаранция, че това ще стане в твоя случай. По--скоро ползвай по-слабия домейн за сателит/поддържащ сайт.

Разбира се, зависи от конкуренция, нища и т.н. но не бих си затрил сребърната кокошка.

Мерси, а ефекта, когато да кажем основния е 6-ти, а поддържащия 10-ти?
Ще има ли положителен ефект за 6-тия, ако пренасоча 10-тия към него?

Тук вече много зависи. Ако единия е номер едно за Картофи, другия за Краставици, ще станеш и за двете номер едно. Но ако и двата са за една и съща дума... може и да не се съберат позициите. Или ще трябва малко повече време, за да се отчетат връзките към новия. При мен на основния сайт още не съм забелязал подобрение по позициите, просто излиза и за търсенията от стария.

Според мен е неразумно да губиш един резултат от топ 10 за сметка на втори. СЕРП се прехвърля, но не винаги и няма гаранция, че това ще стане в твоя случай. По--скоро ползвай по-слабия домейн за сателит/поддържащ сайт.

Разбира се, зависи от конкуренция, нища и т.н. но не бих си затрил сребърната кокошка.
То ролята му е на сателит 🙂
Казуса ми е, че разликата между класирането на основния и +1/+2 места в трафика е съществена.

Тук вече много зависи. Ако единия е номер едно за Картофи, другия за Краставици, ще станеш и за двете номер едно. Но ако и двата са за една и съща дума... може и да не се съберат позициите. Или ще трябва малко повече време, за да се отчетат връзките към новия. При мен на основния сайт още не съм забелязал подобрение по позициите, просто излиза и за търсенията от стария.

картофи.com -> 1-во място за картофи
зеленчуци.com -> 6-то място за картофи

зеленчуци.com-> 6-во място за зеленчуци
зеленчук.com-> 10-то място за зелечуци
-------
Та се чудех, дали да пренасоча картофи.com и зеленчук.com 🙂
Но ще го мисля още...

Редакция: картофи.com и зеленчук.com са сателити 🙂
Номера е, че 3-то/4-то място за зеленчуци носи доста повече трафик от 6-то и 10-то 🙂

Последно редактирано:

Направи още, за да вдигнеш картофи.com без да пипаш зеленчуци.com.

Освен да си намерил тактика да се вдигат резултати над AdWords рекламите 🙂
Предполагам имаш предвид да се мъча да засиля зеленчуци.com без да пипам картофи.com (между другото, ти си на първа страница за картофи 🙂 )

Аз ако съм на теб, ще пусна трети домейн на кирилица и ще го налинкна от предните 2. 100 % ще ги мине. Така ще имам 3 сателита в топ 10, интересно къде ще ми е основния сайт 😀

Предполагам имаш предвид да се мъча да засиля зеленчуци.com без да пипам картофи.com
Имах предвид да засилиш картофи.com по думата зеленчуци.

(между другото, ти си на първа страница за картофи 🙂 )
Т.е. да спирам със съветите или да ти продам линк 😀.

Аз ако съм на теб, ще пусна трети домейн на кирилица и ще го налинкна от предните 2. 100 % ще ги мине. Така ще имам 3 сателита в топ 10, интересно къде ще ми е основния сайт 😀

Всичките са мои (които бяха свободни), останалите са в топ 20.

Всичките са мои (които бяха свободни), останалите са в топ 20.

Множко си взел. Дано нишата си струва и да се избият разходите и труда по нея.

Иво, аз съм редиректвал няколко сайта още преди 1-2 години, и само с 301, със и без указването му в GWT.

Съвета ми е да не си затриваш сайта, наистина пусни повечко линкове към основния, в дългосрочен план ще е по-изгодно за теб. Виж ако въобще нямаш ресурс да развиваш втория вече е друго.

Ако ще редиректваш повече от един сайт, направи го на етапи: първо единия, след 1-2 месеца втория и така. Ето и защо:

If You redirect more pages to one .... This can sometimes put up a flag to Google who may come and take a closer look at whats going on.

Back
Горе