Текст, имитиращ линк

krapo

New member
Може ли Г. да проследи текст, който е имитиран като линк, чрез JQuery и CSS и да разгадае накъде сочи връзката?

Re: Текст, имитиращ линк

E, как хем ще е имитация, хем реален линк?

Никъде не съм писал, че дори е линк. Правя следното:
<span class="hid" id="stranica">text</span>

В java правя следното:

$(".hid").click(function() {
var url = $(this).attr("id");
location.href = url;
});

Идеята ми е така създадената връзка да не може да се проследи.
Имам и друг вариант за това, без JQuery, където съм 100% сигурен че не може да се проследи, но е по тромав. В случая тук се притеснявам от "location.href"

Трябва да сложиш js кода във външен файл, който е в папка, чието обхождане е забранено в robots.txt. Иначе има шанс бота да изпълни js кода.
Има и други начини да се скрие напълно линк, примерно с iframe на файл, който е в папка чието обхождане е забранено в robots.txt.

Последно редактирано:

Има и други начини да се скрие напълно линк, примерно с iframe на файл, който е в папка чието обхождане е забранено в robots.txt.
Скуби, забраната в роботса не гарантира забрана за индексиране. Трябва да има nofollow, за да не бъде индексиран дадения файл. Когато има линк към файла (айфрейм варианта), той пак ще бъде индексиран, но без снипет.

Код:
location.href = 'http'+'://'+'www'+'.example.c'+'om';

По твоя начин и ако раздробиш адреса така, няма как да го проследи, освен ако не вземат да парстват JS.

досега не са ми изпарсили google ботове подобно раздробяване.

Скуби, забраната в роботса не гарантира забрана за индексиране. Трябва да има nofollow, за да не бъде индексиран дадения файл. Когато има линк към файла (айфрейм варианта), той пак ще бъде индексиран, но без снипет.

Всъщност той дори и да е индексиран, пак не пречи, щом не е прочетено съдържанието му, няма как да е видян линка 🙂.

Ето друго решение без да се ползва location.href, може на някой да му е полезно
Код:
$('.hid').load('ajax', function() {
  var url = $(this).attr("id");
  var ancor=$(this).html();
  var text='<'+'a cl'+'ass'+'="'+'hi'+'d" hr'+'ef'+'="'+url+'"'+'>'+ancor+'<'+'/'+'a'+'>';
  $(this).html(text);
});

Тук 'ajax' не е никакъв файл, при което съответно не връща никакъв резултат(най вероятно дава някаква грешка) и по долния код се изпълнява без проблем. Имайте напредвид, че ако се зададе съществуващ ajax файл кода не работи, тъй като ще ви върне резултата който връща ajax файла.
Кодът може да се ползва за страници на нови сайтове, където все още няма съдържание, както и за линковете от хедъра от рода 'вход','контакти' и т.н., които според мен само пречат на сео-то.

Единствено се притеснявам глупавия бот да не заподозре някакви шашми със скрит текст. Ако някой знае нещо по този проблем нека да сподели.

Не е ли по-просто да укажете на user agent-а на Google да не вижда част от съдържанието? Същият номер върви и при останалите търсачки.

Не ти се е случвало, ама наоследък го гледам че доста се рови във въшни скриптове, ако нещо не му хареса - я скорост, я нещо друго почва да бучи. Каква работа има да се рови в скриптове за реклама например и да ти казва "как да повишиш скороста", много са изнагляли "умниците" от Г, искат тотално да ти заграбят всичката информация и да разберат на всяка цена за какво се ползва. Еми аз може да искам да имам страници само за хора, казват за това да ползваш robots.txt, ама аз въобще не им вярвам.
Например - забранил съм в robots.txt някаква директория - и кво да видя в уебмастера - нямам достъп до еди кой си файл - причина robots.txt - еми това за мен са пълни глупости. От къде накъде ще ми пишеш че нямаш достъп до файл след като изрично съм ти забранил да се ровиш в тая папка. Самия факт, че иска достъп на мен ми говори, че е преслушал абсолютно всички файлове от там, пък ние нека си мислим че никъде не е съхранил информацията от тях. Според мен robots.txt е пълна глупост да се ползва за забрана - ако сложиш такава то ясно и точно му казваш къде какви файлове има - да си ги разглежда на воля 🙂. Най добрия начин за забрана е като видиш googlebot да му покажеш червен картон, да го изгониш като куче и да го редиркнеш към самия него например 🙂

То ако трябва да спазваш всичките така наречени "правила", до никъде няма да стигнеш.
Освен това 'onclick=location.href' лично на мен ми е засичал и индексирал, без никой да го е молил за това 🙂

Последно редактирано:

Един леймърски въпрос. Признавам не разбирам много от SEO.

защо ще минаваш линка през JS за да го маскираш като по лесното решение е да му сложиш no-follow таг ?

Питам от любопитство...

Един леймърски въпрос. Признавам не разбирам много от SEO.

защо ще минаваш линка през JS за да го маскираш като по лесното решение е да му сложиш no-follow таг ?

Питам от любопитство...
Ако е към сайт с еротично съдържание например, дори и с nofollow, е по-добре да не го вижда 🙂

Back
Горе