Хакнаха Предприемач.ком

Re: Хакнаха Предприемач.ком

Исках да наблегна на това, че всичко са предположения.
Естествено, подобни хакери го правят основно за славата и както споменах ме съмнява щом са дефейснали сайта, привейт данните да са били целта им, но щом са успели да дефейснат началната страница значи са имали права за всичко описано от мен по-горе.

Това дали са се възползвали е друг въпрос...

А в случая един бекъп наистина върши работа защото говорим за бекъп на файловата система и на базата данни с един diff и малко скриптове може да се проследи кога е компроментирана системата и да се вземат съответните мерки.
При положение, че хакер си е екстрактнал таблицата с потребителите ти, личните съобщения, съдържание от скритите форуми примерно и т.н.
И да възстановиш от бекъп, третото лице има достъп до всичко това и може да се възползва както си сметне за добре. 😉

Избирам си някой от въпросния форум с административни или модераторски права, само да им е къса паролата каквато е и практиката и с брут форс ще имам паролата му с която пак се връщаме в отправната точка... => Прост пример за възползване от придобитите данни...

Последно редактирано:

Виктор, всичко за това което говориш се оправя. Важен е бекъп с данните, останалото както спомена простак е въпрос на време да се оправи. След като се разбере как са достигнали до тези данни, просто ще го фикснат и готово.

Виктор, всичко за това което говориш се оправя. Важен е бекъп с данните, останалото както спомена простак е въпрос на време да се оправи. След като се разбере как са достигнали до тези данни, просто ще го фикснат и готово.

Администратора с телепатия ще каже на хакера да забрави всичко до което е имал достъп...

Версии на софтуера, файлова структура, настройки на сървъра и други приложения инсталирани на него с уязвимости и т.н.

Да не говорим, че може да има и емайл листа със 100к потребителя, техните пароли, лична кореспонденция...

Или и тях чрез хипноза ще му нареди тутакси да затрие... ;D

Колкото до това, че ще се фиксне дупката която е ползвана...
Веднъж получил достъп до сървъра хакера може да открие още 10 плюс че има неограничен достъп в даден момент до всичката информация.

Та възстановяването от бакъпа е най-малкия проблем при умишлена атака.

Последно, кое е най-малкият проблем, това, че имат бекъп или самото възстановяване?

Последно, кое е най-малкият проблем, това, че имат бекъп или самото възстановяване?
Кой сериозен сайт няма бекъп в днешно време и колко отнема копи пейста при възстановяването му ?

Истинския проблем е системата да се подсигури за да бъде затруднен максимално повторен опит за достъп, а както описах по-горе мерките които трябва да се предприемат за това не са една или две, като само можем да се надяваме хакера да не се възползва от придобитата информация.

Та втората част е далеч по трудна от единият копи пейст поне според мен... 😉

Едит:

Viktor Shapilov, замисли се колко акъл вкарваш в момента на 15 годишните младоци.
Както и на администраторите нехаещи за сървърите и сигурноста на потребителите си... 😉

А и май си говориш сам 🙂
Има нещо такова... :>

Последно редактирано:

То мани личните кореспонденции, ми и като пуснеш един брутфорс на паролите за 1 ден поне 30% ще изскочат.

И какви бекъпи, при 5000 потребители това си е ебати демиджа.

Последно редактирано:

Виктор,

Защо си губиш времето ?

Аз лично намирам постовете ти за безкрайно полезни и много хубави. Но повечето хора ще се опитат да те убедят че няма смисъл от това което пишеш.

Точно по начинът по който ме убеждавах мен във форума им миналата седмица след случая с dir.bg

Всички тези случки са факт именно защото администраторите на сайтовете не си вършат качествено работата.

А когато постове като твоят се опитват да им отворят очите се заклеймява.

Лично аз съжалявам че така се е получило с predpriematch.com защото честно казано ползвам форума и мисля че има полезна информация вътре и се надявам скоро да са онлайн.
Но според мен след вече няколко то подобни случай в Българското уеб пространство е наистина време да се замислим. За сигурността на нашите сайтове и работата на администраторите.

Всъщност Виктор тъй като намирам поста ти за много полезен ще си позволя да те поканя да напишеш статия по темата която да може да се прочете от повече хора.

Ако разбира се ти се занимава де.

Надявам се скоро да видим форума онлайн.

Ти защо не обясниш, защо си откраднал общите условия на конкурентна фирма, вместо да философстваш?
http://www.webmasterbg.org/showthread.php?t=8345

А ти не трябваше ли първо да се извиниш за поведението си, вместо да се изживяваш като експерт по сигурността?

Няма ли тук някой от групата на предприемач във фейсбук да попита там и да разбере какво всъщност е станало и става.

Всички тези случки са факт именно защото администраторите на сайтовете не си вършат качествено работата.
Според мен администраторите на предприемач не са от тях , но е възможно да има пропуск.

Последно редактирано:

Ами може пък идеята им е била да им експортнат базата данни ... и да използват мейлите за спам... макари ,че не виждам смисъл при 5000-6000 мейла да се прави това .. няма да има кой знае какъв ефект мейл маркетинг-а , явно е ,че са подменили индекс файл-а ... въпроса е дали са получили ROOT достъп до сървъра ... или достъп на по долно ниво.. , след като сега виждаме ,че сайта не се отваря и няма връзка с сървъра , явно просто са се кънектнали като FTP user..

А въпросния БЕК ЪП на сървъра и базата ще го направят от iWeb т.е хостинг-а където им се намира сървъра...

До ден , два макс ще е онлайн.. не виждам защо трябва да се коментира толкова тая тема...

• Like
Реакции: nbsp

Според мене щом са били някакви туземци е вероятно да е част от mass deface, а не насочено конкретно към предприемача.
Намерили са дупка и почват да събарят на ред.

Пък и съвпада със смяната на версията.

А ако искаха да крадат данни нямаше да дифейсват, че да вдигат шум.

Последно редактирано:

Според мене щом са били някакви туземци е вероятно да е част от mass deface, а не насочено конкретно към предприемача.
Намерили са дупка и почват да събарят на ред.

Пък и съвпада със смяната на версията.

А ако искаха да крадат данни нямаше да дифейсват, че да вдигат шум.

+1 Тук си прав! Явно са просто хлапета и се правят на интересни , преди време редовно ми пускаха IP flood на стария сървър и си беше слабичък и когато започваха с пакетите излизаше офлайн , написах email на разработчиците на няколкото подобни уиндоус програмки предназначени за тая цел ( т.е за тестване на натоварването на сървъра при мн. заявки към IP-то) и оттам ми изпратиха disable key за различните програмки .. сложих си го в конфигурацията и оттогава съм нямал проблеми..

Е тук случая е друг , но реших да споделя моя опит с подобни "Хакерски" атаки 🙂

И още нещо , за версията на Vbulletin , 4.0 преди седмица си купих лиценз за VB и в клиентския ми профил имаше съобщение за някаква дупка в сигурноста .. и препоръчаваха да се ъпдейтне с новия пач... Ще се поразровя и ще постна тук точното съобщение ..

+1 Тук си прав! Явно са просто хлапета и се правят на интересни , преди време редовно ми пускаха IP flood на стария сървър и си беше слабичък и когато започваха с пакетите излизаше офлайн , написах email на разработчиците на няколкото подобни уиндоус програмки предназначени за тая цел ( т.е за тестване на натоварването на сървъра при мн. заявки към IP-то) и оттам ми изпратиха disable key за различните програмки .. сложих си го в конфигурацията и оттогава съм нямал проблеми..

Е тук случая е друг , но реших да споделя моя опит с подобни "Хакерски" атаки 🙂

SellAds имаш ли идея какво пишеш? 🙂

Нито ще е първия, нито ще е последния хакнат сайт. 😉

Затова умната с паролите. Една парола за форумите. Друга парола за пощите. За там дет има пари - различни пароли, дълги и сложни.

Администратора с телепатия ще каже на хакера да забрави всичко до което е имал достъп...

Версии на софтуера, файлова структура, настройки на сървъра и други приложения инсталирани на него с уязвимости и т.н.

Да не говорим, че може да има и емайл листа със 100к потребителя, техните пароли, лична кореспонденция...

Или и тях чрез хипноза ще му нареди тутакси да затрие... ;D

Колкото до това, че ще се фиксне дупката която е ползвана...
Веднъж получил достъп до сървъра хакера може да открие още 10 плюс че има неограничен достъп в даден момент до всичката информация.

Само не разбрах защо си толкова докачлив?!

Първо в голям процент от атаките се ползват експлойти който не винаги дават достъп до данните на сървъра или пък до база данните на определеният софт. Много акъл даваш, но реално без да знаем каква е ситуацията, не може да се каже нищо. Освен това, ако бяха толкова интелигентни, че да имат достъп до дб-то и има трябваше именно тази информация, едва ли щяха да сменят индекса, по-скоро биха подслушвали за нови данни 🙂

Второ едва ли въпросната личност е имал за цел именно дб-то с информацията за която говориш и едва ли си е направил труда да я експорт.

Просто смятам за повече от неуместно да драматизираш толкова нещата, а и мисля, че всеки средно интелигентен човек не ползва често използваните си пароли в подобен тип сайтове или пък да публикува важна информация за себе си.

gvv, ти не говори глупости, сам знаеш, че в този форум голяма част от редовните посетители са пълнолетни и над пълнолетието даже.

Последно редактирано:

Яко офтопик (както и половината тема): Айде пак цялата тема се е напълнила с хейтванки... Напоследък само хейт чета във форума... и изказвания на някой хора по всички теми като свръх компетентни. Сега някой от обичайните заподозрени ще ми сложи червена точка и ще се мисли за голям мъж.

Разбирам че всеки иска някъде да си избива комплексите, ама си мислех, че тук сме се събрали сплотена общност от колеги и да си помагаме заедно... грешни представи имам аз, миличкия наивник.

Защо не си пиете ракията, а сте седнали да мислите за другите ? Предполагам когато от предприемач са готови и възстановят форума ще обеснят и какво се е случило.

Back
Горе