в Евро или Долари?

Re: в Евро или Долари?

@ivo.apostolov
сега всички, които чакат плащания от Гугъл Ирландия трябва да се регистрират по ДДС преди получаване на плащането? същото важи и за авансовите плащания.. знаеш ли нещо по въпроса?

@ivo.apostolov
сега всички, които чакат плащания от Гугъл Ирландия трябва да се регистрират по ДДС преди получаване на плащането? същото важи и за авансовите плащания.. знаеш ли нещо по въпроса?
Поне моето тълкуване на закона е такова.

Илиев
Ето ги текстовете:
(9) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно задължените лица, които не са регистрирани по този закон или са регистрирани на основание чл. 97а, ал. 1 и 2, чл. 99 и чл. 100, ал. 2, нямат право да посочват данъка в издаваните от тях фактури.
Тоест ти във фактурата не посочваш ДДС.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Няма право на данъчен кредит лице, регистрирано на основание чл. 97а, чл. 99 и чл. 100, ал. 2.
А начисленото ДДС не можеш да го приспадаш с покупките.

Отново казвам: това е мое тълкувание и не ангажирам никого с него. Най-добре е да се консултирате с юрист.

ДДС-то се плаща от Google Ireland - пише го на страницата им:

Трябва ли да плащам ДДС?

Юридическото лице в споразумението ми е Google Ireland.

Пощенският ми адрес за получаване на плащане не е в Ирландия

В този случай плащанията Ви се нареждат от Google Ireland, дружество, регистрирано съгласно законите на Ирландия. В съответствие с условията на споразумението Ви с Google предоставяните услуги са обект на механизма за самоначисляване и следователно ДДС се дължи от получателя - Google Ireland, съгласно член 196 от Директива 2006/112/EО на Съвета. Ако имате допълнителни въпроси, моля, свържете се с местни данъчни консултанти.

Обаче физическото лице ще трябва да се регистрира по ДДС.

@ivo.apostolov
Нека обобщя:
1. Задължителна регистрация по ЗДДС.
2. Тя води до задължително подаване на декларации по ЗДДС всеки месец (и Интрастат). Дали ще го правиш сам или ще плащаш на някого няма значение.
3. Самият приход от гугъл е с нулево ДДС доколкото си спомням закона (ще го погледна като ми остане време и ще пиша подробно, да наистина е така).
4. Въпреки че е с нулево ДДС се начислява и ДДС върху покупките и ДДС върху продажбите.

Регистрацията е задължителна и за физически и юридически лица.

1 и 2 го разбрах
3 - следва, че не се плаща ДДС върху приходите от Адсенсе, прав ли съм?
4 - това съвсем не го разбрах, кои са покупките и продажбите

@ivo.apostolov
1 и 2 го разбрах
3 - следва, че не се плаща ДДС върху приходите от Адсенсе, прав ли съм?
4 - това съвсем не го разбрах, кои са покупките и продажбите

3 - това е моето тълкуване
4 - сумата на ДДС влиза и като покупка и като продажба в месечната декларация (не съм 100% сигурен), поне така е за стандартните продажби в ЕС. Трябва да го проверя в детайли, но в момента просто нямам време.

Въпроса е наще данъчни дали ще го искат. Иначе при мен в профила пише, че не се изисква, ама ...

Въпроса е наще данъчни дали ще го искат. Иначе при мен в профила пише, че не се изисква, ама ...

Ами ако си заявил в данъчната си декларация, че получаваш приход от интернет, естествено ще искат да знаят произхода му и после ще ти го таксуват. Защо заради една смяна на валутата стана такъв голям въпроса. Ако искаш да ти е в долари просто поискай да ти се плаща с чек.
А относно данъчните, за тях сме пълни анонимници все още, така че влачи и не се притеснявай.

Ами ако си заявил в данъчната си декларация, че получаваш приход от интернет, естествено ще искат да знаят произхода му и после ще ти го таксуват.
Тук става дума за ДДС, а не за данък върху доходите.

Защо заради една смяна на валутата стана такъв голям въпроса.
Защото не е само смяна на валутата, а и смяна на страна по договора. Досега е бил Google Inc., сега ще бъде Google Ireland, едните са от САЩ, другите от ЕС, има разлика в данъчното третиране.

А относно данъчните, за тях сме пълни анонимници все още, така че влачи и не се притеснявай.
Да, но като започнат да не се засичат VIES декларациите да видим дали ще продължи да бъде така.

Иво,
виж този адрес.
Въведено е изискване за VAT номер само за ирландците.
А тази промяна със смяната на договорите и съответната разплащателна единица и инициирана още през март миналата година за по-големите европейски държави и Южна Африка. Това го видях в блога на Гугъл за адсенс.

Иво,
виж този адрес.

Въведено е изискване за VAT номер само за ирландците.
А тази промяна със смяната на договорите и съответната разплащателна единица и инициирана още през март миналата година за по-големите европейски държави и Южна Африка. Това го видях в блога на Гугъл за адсенс.

Това е от камбанарията на Гугъл. Нашият НАП не ги интересува какви изисквания имат Гугъл.

От всичко, което сте написали и от линковете аз разбрах следното:
1. Нищо не се променя.
2. ДДС-то изобщо не ни касае и нито трябва да се регистрираме, нито да го внасяме.
3. Данъци така или иначе трябва да плащаме и явно сега ще могат по-лесно да ги засекат.

Верни ли са горните твърдения?

за т.2 не съм сигурен че е така относно регистрирането
Промяната регламентира задължителна регистрация по ЗДДС на лица, които получават услуги от държава от ЕС с място на изпълнение в България, за които се прилага механизмът за самоначисляване на ДДС от получателя независимо от достигнатия оборот. Същото важи и за българските граждани и фирми, които предоставят услуги в държава членка на ЕС.
информацията е от съобщение на НАП Монтана клик

Последно редактирано:

за т.2 не съм сигурен че е така относно регистрирането
информацията е от съобщение на НАП Монтана клик

Консултирах се и с колеги. Регистрацията е задължителна. Иначе нищо друго не се променя, освен че трябва да пускате декларация всеки месец.
Както и предполагах, това е въведено с цел да се засекат VIES декларациите.

Ок а да речем че получавам цялата заработена сума в края на годината, например 6000 лв
то тогава в края на годината ли трябва да се регистриарам по ддс и тогава както трябва да платя като данъци и осигуровки, той като това ще единствения месец в който имам реално приход

Ок а да речем че получавам цялата заработена сума в края на годината, например 6000 лв
то тогава в края на годината ли трябва да се регистриарам по ддс и тогава както трябва да платя като данъци и осигуровки, той като това ще единствения месец в който имам реално приход
Да в края на годината.
Ако успееш да докажеш на данъчните, че прихода е на база труд, който е положен само във въпросният месец - ДА.

е реално какво има да доказвам, не се ли работи с документи - или ще споря все едно с радиото.
Другия въпрос какво следва да се плати на тези 6000лв

Back
Горе