Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Бележка: This feature may not be available in some browsers.
Поне моето тълкуване на закона е такова.@ivo.apostolov
сега всички, които чакат плащания от Гугъл Ирландия трябва да се регистрират по ДДС преди получаване на плащането? същото важи и за авансовите плащания.. знаеш ли нещо по въпроса?
Тоест ти във фактурата не посочваш ДДС.(9) (Доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно задължените лица, които не са регистрирани по този закон или са регистрирани на основание чл. 97а, ал. 1 и 2, чл. 99 и чл. 100, ал. 2, нямат право да посочват данъка в издаваните от тях фактури.
А начисленото ДДС не можеш да го приспадаш с покупките.(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Няма право на данъчен кредит лице, регистрирано на основание чл. 97а, чл. 99 и чл. 100, ал. 2.
Юридическото лице в споразумението ми е Google Ireland.
Пощенският ми адрес за получаване на плащане не е в Ирландия
В този случай плащанията Ви се нареждат от Google Ireland, дружество, регистрирано съгласно законите на Ирландия. В съответствие с условията на споразумението Ви с Google предоставяните услуги са обект на механизма за самоначисляване и следователно ДДС се дължи от получателя - Google Ireland, съгласно член 196 от Директива 2006/112/EО на Съвета. Ако имате допълнителни въпроси, моля, свържете се с местни данъчни консултанти.
Нека обобщя:
1. Задължителна регистрация по ЗДДС.
2. Тя води до задължително подаване на декларации по ЗДДС всеки месец (и Интрастат). Дали ще го правиш сам или ще плащаш на някого няма значение.
3. Самият приход от гугъл е с нулево ДДС доколкото си спомням закона (ще го погледна като ми остане време и ще пиша подробно, да наистина е така).
4. Въпреки че е с нулево ДДС се начислява и ДДС върху покупките и ДДС върху продажбите.
Регистрацията е задължителна и за физически и юридически лица.
@ivo.apostolov
1 и 2 го разбрах
3 - следва, че не се плаща ДДС върху приходите от Адсенсе, прав ли съм?
4 - това съвсем не го разбрах, кои са покупките и продажбите
и там ще си пише искат или не искат за вашия акаунт.
Въпроса е наще данъчни дали ще го искат. Иначе при мен в профила пише, че не се изисква, ама ...
Тук става дума за ДДС, а не за данък върху доходите.Ами ако си заявил в данъчната си декларация, че получаваш приход от интернет, естествено ще искат да знаят произхода му и после ще ти го таксуват.
Защото не е само смяна на валутата, а и смяна на страна по договора. Досега е бил Google Inc., сега ще бъде Google Ireland, едните са от САЩ, другите от ЕС, има разлика в данъчното третиране.Защо заради една смяна на валутата стана такъв голям въпроса.
Да, но като започнат да не се засичат VIES декларациите да видим дали ще продължи да бъде така.А относно данъчните, за тях сме пълни анонимници все още, така че влачи и не се притеснявай.
Въведено е изискване за VAT номер само за ирландците.
Иво,
виж този адрес.
Въведено е изискване за VAT номер само за ирландците.
А тази промяна със смяната на договорите и съответната разплащателна единица и инициирана още през март миналата година за по-големите европейски държави и Южна Африка. Това го видях в блога на Гугъл за адсенс.
информацията е от съобщение на НАП Монтана кликПромяната регламентира задължителна регистрация по ЗДДС на лица, които получават услуги от държава от ЕС с място на изпълнение в България, за които се прилага механизмът за самоначисляване на ДДС от получателя независимо от достигнатия оборот. Същото важи и за българските граждани и фирми, които предоставят услуги в държава членка на ЕС.
за т.2 не съм сигурен че е така относно регистрирането
информацията е от съобщение на НАП Монтана клик
Да в края на годината.Ок а да речем че получавам цялата заработена сума в края на годината, например 6000 лв
то тогава в края на годината ли трябва да се регистриарам по ддс и тогава както трябва да платя като данъци и осигуровки, той като това ще единствения месец в който имам реално приход