операционна система

miratrade

Senior Member
Значи пробвах какво ли не. Най добре се държи линукса унбунту. Просто проблема ми там е, че няма някои програми, като счетоводство примерно, някои драйвери за AMD процесора и Nvidia GeForce Go 6100 графичната карта.
Между другото и под Windows 7 има доста проблеми и бави ли.... бави всичко....
Та се принудих да си инсталирам отново всичко под Windows XP - там си вървят нещата smooth дет се вика.
А съм чел, че 7-цата е по-добра, но явно компа ми не става за това откъм хардуер.
Линукса се справя доста добре но пък нали ви казвам за 1-2 неща не става - иначе с удоволствие се местя на него.

Re: операционна система

Не, човека нямал какво да прави и решил да сподели. Въжделения всякакви....

За виндовс програамите си има Винце (WIne). По-големият ти проблем ще са, ActiveX контроли, ако ще ползваш сайта на НАП за подаване на декларации.

Като съдя по видеото, машинката ти би трябвало да е достатъчно добра, за да си подкараш една виртуалка с виндовс, напр. с VirtualBox и да си решиш проблемите с M$ приложенията, макар и не по най-добрия начин. Поне няма да ти липсват прозорците, докато посвикнеш и се понаучиш.

Инсталирал съм 7-ца на Семпрон с 512 рам и като му спра гъзариите (ефектите) върви не по-лошо от ХР-то.
Разбира се, още малко рамец няма да е зле, както и да се ползва хибернация, ако не ви се чака при всяко включване известно време. 😀

Последното Ubuntu е много тежко с тази отвратителна графична среда. Лекият вариант се нарича Xubuntu. Днес го инсталирам навсякъде, хаби по-малко от 100 Mb рам. Има място за един VirtualBox 😉

Наистина много лошо оклепаха това Ubuntu, а най-лошото е, че почва да става някаква нова мода този Unity интерфейс 🙂 Онзи ден минах от Ubuntu на Feadora именно поради тази причина и хоп и там са с Unity интерфейс 🙂

OpenSUSE и Fedora според мен са перфектните дистрибуции. По принцип съм привърженик на КДЕ, но в зората на КДЕ4, когато беше нестабилно и му липсваше функционалност, дълго време бях Gnome юзър. Скоро пак се върнах към КДЕ и се учудих колко се е подобрило. Кефът е голям, но с добри ресурси. При липса на такива, както е написал косвено Cloxy, XFCE е доста добър вариант.

Лошото е, че Gnome 3 и той тромав. Засега карам с него по навик, пък ще видим.

Аз пък съм на мнение, че новото убунту е много по-добро от старото. На лаптопа ми пасва идеално с шоркътите за навигация из интергейса. Има какво да се желае още. Имам само малък проблем с touchpad-a. Мн ми е чувствиетелен и като пиша постянно прави мизерии. Пробвах от настройките и не става,но мисля че проблема е в подръжката на ядрото.

@virosss това не е Unity, а Gnome Shell

Поздрави,
Георги.

аз лично за графична среда на старата ми машина ползвам LXDE. много съм доволен от работата му с изключение че конфигурирането става от файлове а не от менюта . от друга страна пък настроя ли го веднъж и забравям за всякакви грижи. носих си една виртуална машина на флашка като отида някъде да си ползвам софтуера с който съм свикнал. работи без грешка

иначе дистрибуцията която ползвам е дебиан. тези rpm базираните нещо не са ми по вкуса

само не разбрах какъв е проблема като не ви харесва една графична среда да си сложите и няква друга. пък после по желание може да си махнете първата

Абе аз мисля, че убунту се е много добър. Просто за някои неща дето ги има за уиндоуса там ги няма. Кулинар мислея, че беше казал "слагаш си винцето и готово" - ама не става баш с някои програми - провал съм - подкарай Microinvest Invice Pro така..... не става, има разни MS Sql сървъри, DWG TrueView пак не става.

За MS SQL има решение. За Микроинвест не знам. За мен по-големият проблем са ActiveX контролите, които се искат от сайта на НАП за подаване на разни декларацийки.

Според мен, всички съвременни машини имат достатъчно ресурси да търкалят една виртуалка с виндовс XP и не виждам смисъл в мъченията за подкарване, а и след това за ползване например на IE6 с wine... Не, че не става, но е умряла работа. VirtualBox се инсталира и използва толкова лесно, че е грехота да не се възползва човек, ако наистина има нужда от MS приложения. А и който се занимава с уеб, все пак трябва да тества с ИЕ и да си къса нервите 😀

Back
Горе