Bittads

ivo.apostolov

Неразбиращ
От дълго време търся някакво чудо, в което да си консолидирам рекламата. За какво иде реч:
1. Имам 6 сайта примерно, които трябва да излъчват един и същи банер.
2. Вместо да ходя да сменям всеки път банера във всеки един сайт, искам да сложа на негово място някакъв код, а през уеб базиран интерфейс да задавам тоя код какво да излъчва.
3. Същевременно да мога да следя някаква статистика какво се излъчва, натиска и т.н.

От дълго време търся някакво чудо, което да върши тази работи и да е леко, защото е страшно времеемко да променяш на Х на брой сайта кода през няколко дни.
OpenX принципно би свършил работа, обаче е толкова тежък за подобна по-проста задача, че реших, че няма смисъл от него. Да не говорим, че създаването на кампания там хич не спестява особено време.
Google DFP пък е вързан здраво с AdSense и честно казано не успях да схвана как точно се очаква да работи, въпреки посвещението на цяла вечер на него.
Та накрая стигнах до bittads.com, което е hosted услуга (на мен много не ми се щеше да е hosted, но при липса на алтернативи) и принципно е платена, но има опция ако излъчвате до 10 милиона импресии да го ползвате безплатно.
Честно казано има какво да се желае от него, но в сравнение с OpenX и Google DFP спестява време и нерви.

Мога да дам примери кога е полезно. Представете си, че въртите AdSense, но продавате реклама и директно. Вместо при всяка продажба (и след изтичането на срока и) да махате и слагате код, всичко това го управлявате през 1 интерфейс сравнително бързо и лесно.

Та ако някой е търсил подобно решение може да го пробва. Ако пък някой знае по-добро, да сподели. Тук наистина става дума за няколко по-малки сайта, а не някакви огромни рекламни мрежи и прочие.

Re: Bittads

Иво си е описал какъв му е проблема. Прекалено е тежко и второ създаването на кампания не е никак бързо и лесно.

А по темата, преди време бях търсил нещо подобно и аз не успях да намеря наистина леко и добро решение и аз бих се радвал ако споделите нещо което не е хостед и не е много тежко 😉

Прекалено е тежко и второ създаването на кампания не е никак бързо и лесно.
Ако ти се случва за пръв път да пипаш опенХ, си е сложно. Има пет стъпки преди да почнеш:

1. Задаване на уебсайт или сайтове т.е. къде ще се показват рекламите
2. Задаване на зони на уебсайта - т.е. конкретните рекламни позиции - 728х90, 300х250 и т.н. ХТМЛ код на всяка зона (Invocation code), трябва да бъде качен на съответното място/места на сайта/сайтовете
3. Въвеждане на рекламодател (този който плаща, примерно Гугъл адсенс)
4. Създаване на кампания на рекламодателя (нещо като адвордс кампанията - примерно кампания за 1 млн импресии/клика) и т.н.
5. Качване на банери в кампанията и връзването със зоните на сайта/сайтовете, на които ще се въртят.
6. Готови сте.

Има и т.нар direct selection, при който може да пропуснете горните стъпки и директно да вкарате банер и да вземете код за сайта, но аз лично не го ползвам.

За тежко - зависи от това, как е настроен хостинга. В момента на ВПС при Драго ми е опенХ + 20-тина сайта, които правят доста импресии и ВПС-ът се държи.

Не препоръчвам опенХ хостед, защото безплатната версия не показва всички импресии, особено ако има повече от едно каре на страница.

Ама и това е OpenX 🙂
Аз от него бягам 🙂

Ако ти се случва за пръв път да пипаш опенХ, си е сложно. Има пет стъпки преди да почнеш:

1. Задаване на уебсайт или сайтове т.е. къде ще се показват рекламите
2. Задаване на зони на уебсайта - т.е. конкретните рекламни позиции - 728х90, 300х250 и т.н. ХТМЛ код на всяка зона (Invocation code), трябва да бъде качен на съответното място/места на сайта/сайтовете
3. Въвеждане на рекламодател (този който плаща, примерно Гугъл адсенс)
4. Създаване на кампания на рекламодателя (нещо като адвордс кампанията - примерно кампания за 1 млн импресии/клика) и т.н.
5. Качване на банери в кампанията и връзването със зоните на сайта/сайтовете, на които ще се въртят.
6. Готови сте.

Има и т.нар direct selection, при който може да пропуснете горните стъпки и директно да вкарате банер и да вземете код за сайта, но аз лично не го ползвам.

За тежко - зависи от това, как е настроен хостинга. В момента на ВПС при Драго ми е опенХ + 20-тина сайта, които правят доста импресии и ВПС-ът се държи.

Не препоръчвам опенХ хостед, защото безплатната версия не показва всички импресии, особено ако има повече от едно каре на страница.

Подкрепям Кулинара. Системата си е добра. Освен това трудно можеш да искаш нещо да е гъвкаво, да има много възможности и същевременно да е леко и елементарно за работа. В крайна сметка ако намериш 5 тула, които да са "леки и елементарни" и да вършат заедно същите неща, които върши OpenX (рано или късно ще ти се наложи нещо друго и единия тул няма да го може, ще добавиш още един и т.н.) - ще се окаже че е много по-сложно и тежко да се работи.

Поне това е моето мнение - а изклюително многото време, което отнема OpenX да се създаде кампания е 5-6 мин.

На линка който посочих по-горе е качен на сървър само с два три сайта, които не генерират кой-знае какъв трафик. Щом казваш че на VPS - не уточни плана - се държи добре. То означава, че на машината на която съм го качил ще е перфектен. По принцип съм го направил да обслужва около 200 000 000 импресии, но ще видим какво ще покажат тестовете.

и аз съм на опенХ. преди ползвах биттадс, но кодът се зареждаше за няколко секунди, което беше просто умопомрачително бавно, и го разкарах...

Back
Горе