Re: CMS за блог: Wordpress vs. Joomla
Сравнявате сливи с грозде... и се чудите от кое от двете става по-добра ракия.
СЕО/МЕО зависи основно от задклавиатурното устройство. Другото е въпрос на инвестирано време, което пък зависи отново от задклавиатурното устройство и до каква степен познава едната и другата ракия.
Може ли с Джумла! да се направи блог?
Може. Само, че ще потрошиш повече време и нерви отколкото ако ползваш Уродпрес (Нужен е цитат за източника на името, не съм аз).
Може ли с Уърдпрес да се направи сериозен сайт?
Може. Само, че ще потрошиш повече време и нерви отколкото ако ползваш Жумлътъ.
Горните две обаче са верни само при равни други условия. Както знаем, такива никога не съществуват. Като се добавят факторите време, опит с едната и другата система, уравненията може и хич да не са същите.
За мен лично, смея да твърдя, че познавам и двете системи добре (едната по-добре), та сателит с 10 страници на кръст рядко бих тръгнал да правя на Joomla!. От друга страна динамичен и комплексен сайт с множество функционалности рядко бих тръгнал да правя на WordPress. И в моя случай, няма равни други условия, ама хич. Ако е нещо по средата, зависи от настроението, кой шаблон съм си харесал, изтекло ли ми е членството за въпросният шаблон, дали искам да правя промени по дизайна и т.н.
От 8 месеца насам, при неравни други условия, всички мои експерименти в сферата на SEO (дилетант съм в тази област, да не се приемат за достоверни), показват ясен тренд: Сайтовете на WP се изстрелват бясно нагоре, за разлика от тези на Джумла! В дългосрочен план обаче, процесът се обръща. Не разчитайте на тази информаци за каквото и да е все пак...