SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

CMS за туристически сайт

kkeliov

New member
Здравейте,
Предстои ми изграждането на туристически сайт, но тъй като нямам време да го изграждам сам си мисля да се спра на някой небезивестен CMS.

В сайта в общи линии ще се пускат статии със снимки, с възможност за коментари към тях и възможност, ако определена статия е писана за даден обект всички близки или свързани обекти с тази статия по определен критерии да се показват някаде около статията.
Тъй като досега не съм ползвал CMS, ще съм благодарен на запознатите от Вас за всякакви предложения относно системата, която би ми свършила най-добра работа.

Предварително благодаря на всички отзовали се!
 
Re: CMS за туристически сайт

опитай с wordpress . Доста е добра , лесно се редактира съдържанието, има доста плъгини , лесно се инсталира и администрира.
 
Re: CMS за туристически сайт

Тъй като ефекта, който искам да постигна е нещо като това: http://bg-tourism.com/bg/historic-object-info.php?id=104&bn=1&cat=1 - статия със снимка и под нея близки обекти,места за настаняване
в близост до или пък Дестинации за отдих - комплекси, ресторанти
в близост до

Wordpress дали ще може да предложи нещо такова?

Забравих да добавя, че трябва да има опция, позволяваща регистрирането на потребители, които съответно да регистрират обекти и т.н.

Благодаря отново!
 
Re: CMS за туристически сайт

Две съображения против WP:
1. не е CMS
2. ако сайтът ти се разрастне, то ще се увеличи обема и натоварването, което сериозно ще затрудни WP с много плъгини.

Най-добре избери някоя от по-популярните CMS - Джумла или Друпал примерно, имат подходящи за целта компоненти.
 
Re: CMS за туристически сайт

Тъй като ефекта, който искам да постигна е нещо като това:
Линка е репортнат за злонамерен код. По темата ... без да имам опит в изграждането мога само да предположа, че Dolphin http://www.boonex.com/products/dolphin/ ще свърши работата.
 
Re: CMS за туристически сайт

е стига с тази Joomla де
тва съвсен ще убие сайта при натоварване
някой няма ли такъв сайт да каже хубав CMS
и аз се интерисувам

Comments yes, joomla sucks


Не ми се навлиза в спорове кое по-точно sucks, но при положение, че се дават дори дилетантски варианти като WP (за туристически портал?!) то не виждам защо да не се препоръча cms и то доста по-функционален и по-мощен. Кое колко ще убие сайта можете да видите на joomla.org, докато ме съмнява някой от тукашните коментатори да е правил сайт с над 10000 уникални и 300000 статии примерно на WP. А ако го е направил, то отдавна пцуе тихомълком, докато чака да му се заредят.

Въпросът бе cms за туристически сайт, а това ,че някой решава, че WP е cms и е по-подходящ от Джумла или Друпал е въпрос на липса на знания и опит, да не говорим за неуместните коментари от типа кое и с какво по-точно sucks. Щом модераторите не успяват да се придържат към собствените си правила за поведение, то за какво става въпрос изобщо? Подходяща като функционалност CMS ли ще коментираме или да наблюдавам и тук поредните пишкомери?
 
Re: CMS за туристически сайт

Щом модераторите не успяват да се придържат към собствените си правила за поведение, то за какво става въпрос изобщо?

Не разбирам какво общо имат тук модераторите?
 
Re: CMS за туристически сайт

Нямат ли право само модераторите да дават коментари? (червеничките и зеленичките).

Коментарът "joomla sucks" обижда доста уебмастъри, които изграждат сайтовете си на тази cms, а повечето все пак са минали през WP и са видяли недостатъците му преди това. WP е хубав скрипт, но за малки и средни проекти, ако се форсира функционалността с плъгини, то доста натежава. Това имах предвид.
Съответно и първият ми отговор бе точно по въпроса на ТС - cms, подходяща за туристически сайт. WP нито е cms, нито е подходящ за туристически сайт. Ако става въпрос за до 1000 уникални и само статии, то да, ще издържи, но съм сигурен, че собственик на туристически сайт няма да се задоволи само с това и ще иска да разшири функционалността му впоследствие. При WP ще блокира точно в момент, когато се развива и ще е неприятно да сменя "двигателя" насред път.
 
Последно редактирано:
Re: CMS за туристически сайт

Нямат ли право само модераторите да дават коментари? (червеничките и зеленичките).

Всеки може да слага такива коментари, чрез системата за раздаване на репутация.
 
Re: CMS за туристически сайт

аз лично скоро ще си пиша подобен cms, за такива проекти не бих се доверил на Wp а камо ли на joomla ...
 
Re: CMS за туристически сайт

Всеки може да слага такива коментари, чрез системата за раздаване на репутация.

10x, не знаех, извинявам се на модераторите. За думичката "пишкомери" ще си нося последствията, но бих предпочел на сериозни въпроси да се опитваме да отговаряме сериозно и да си помагаме, все пак се пита коя cms е по-подходяща. В случая Drupal дори е още по-подходяща, има доста платени cms, може и custom, но едва ли ТС иска някакъв прекалено мощен вариант за начало. WP не е вариант за туристически сайт, не защото е лош по принцип или "sucks", а защото не е подходящ точно по това конкретно запитване - туристически сайт. Тези от вас, които имат туристически сайтове, знаят колко допълнителни функционалности се налагат впоследствие. Туристически сайт не е блог за туризъм.

след ред. За да конкретизирам съвсем това, което обикновено се изисква за туристически сайт и което WP не може да направи пълноценно спрямо която и да е CMS:
1. Туристическите сайтове обикновено изискват форум, ако не в началото, то впоследствие само с коментари не се разминава. Всяка CMS се интегрира добре с широкоразпространените форумни скриптове като vB, phpBB, SMF и т.н. WP няма да може.
2. Туристическите сайтове рано или късно опират до система до резервации, както и онлайн-разплащания. WP ще рухне, ако някой се опита да му вгради подобно нещо (съдя по досегашните опити).
3. Туристическите сайтове се градят на комюнити, т.е. изграждаш постоянно ядро. Постоянното ядро трябва да има екстри; ЛС, социална мрежа и тем подобни. CMS-ите предлагат такива интеграции, WP няма как.
 
Последно редактирано:
Re: CMS за туристически сайт

Съгласен съм, че WP не е подходящ за туристически портал.


офтопик:

WP e CMS и има сайтове с внушителен трафик, които са на WP - политическия блог на CNN, Smashingmagzine, TechCrunch, Zdnet
 
Re: CMS за туристически сайт

Добре, че поне за функционалността стигаме до някакви общи изводи.

Иначе дали WP е cms не е оффтопик, тъй като ТС иска cms. Има купища обяснения в нета защо WP не е CMS и защо не е бил планиран да бъде CMS от авторите си (които също не смятат, че рожбата им е CMS, а те би трябвало да знаят най-добре). Понятието CMS трябва да отговаря на определени критерии, на които WP не съответства. Има опити да се прави CMS от него, разбира се, те така се и наричат CMS-плъгини за WP, но засега резултатите не са кой знае колко обнадеждаващи.

пп. блоговете на посочените издания са си чисти блогове - дописка+коментар. Натоварят ли се с плъгини и функционалности (представи си имоти, обяви, туризъм, общност, форум, ЛС, ревюта и т.н.) няма да издържат
 
Последно редактирано:
Re: CMS за туристически сайт

WP си има собствен форум BBPress, който идеално се интегрира с основния сайт.

Ще навлезем в частни случаи, които няма да помогнат WP да стане CMS, но все пак:
BBPress извършва основни базови операции. За да постигне функционалност, сравнима с гореизброените наложили се като скриптове и име форуми, се използват допълнителни плъгини към този форум. От което пак се стига до спорната точка. За да стане WP CMS се ползват плъгини. Броят на тези плъгини и взаимната им интеграция осъществяват такова натоварване върху системата, което е диаметрално противоположно на намерението за бърза и ефективна CMS. С други думи WP си е прекрасна блог-платформа (не cms), и "по-голяма тя не ни е нужна"
 
Последно редактирано:
Re: CMS за туристически сайт

толкова много задълбахте в спора WP vs Joomla ,че забравихте какъв беше въпроса :)
дали ще е на джумла или вордпрес, според мен почти няма значение.и двете системи си имат преимущества и недостатъци.лично аз за такъв проект съм избрал джумла,но със същия успех можеше и да е вордпреса.
за туристически портал, особенно ако има амбицията да се развива трябва къстъм скрипт.
 
Re: CMS за туристически сайт

Съгласен съм с tovidebne . Той човечеца си пита за малко помощ а темата се превърна като предизборна кампания. joomla срещу wordpress.
Като водач на листата на joomuleniete е strana а аз мога да се самопровъзглася като водач на wordpressite поже първи предложих WP .

kkeliov - Разгледай предложенията за CMS и си избери едно. А най -добре е да си го напишеш сам сайта или да си платиш на някой да го напише вместо теб.
 

Горе