fakturi.eu рецензия

cloxy

Super Moderator
Екип
В този форум разбрах какво е електронна фактура и как да работя с такива фактури. Обаче не намерих никакъв уеб базиран софтуер, който да ми върши работа за целта. Наличните системи са прекалено усложнени, липсват задължителни реквизити по фактурите и такива неща. С инсталационни продукти трудно се работи, особено под Linux.

Затова решихме да спретнем една такава система за електронни фактури fakturi.eu. Възможно най-просто решение, като засега дори няма къде да си въведеш клиентите предварително (работим върху това). Сайтът още няма никакви информационни текстове, но приложението е завършено и работещо.

Ще сме благодарни за всякакви мнения около проекта, било то положителни или отрицателни. Системата дава по 50 фактури на година за безплатния план. За форума правя промоция и този лимит ще бъде вдигнат на 100, ако ми пишете на лично съобщение име на фирма или ЕИК. Това ограничение според нас е достатъчно за малкия бизнес.

Вие сте на ход!

Edit: Добавих един пробен потребител.
ЕИК: demo
Парола: demo

Последно редактирано:
Re: fakturi.eu рецензия

браво много добре сте го направили, без много излишни глупости.

само като предложение може да добавите някоя друга проверка за входните данни, и не е лошо да го направите да смята като се въвеждат продуктите.

браво успех, ако ми трябва фактура ще ви ползвам

Ако може някакви скрийншотове или демо акаунт. Не искам да ти "цапам" системата с фалшива регистрация 😉

п.п. Разгледал ли си inv.bg, май беше на колега от форума. Какви са/ще са предимствата на твоята услуга?

Иначе успех с проекта.

Не мога да знам дали го има като функция, но е добре да има нива на достъп. Примерно, ниво, което позволява да пускаш фактури, ниво, което позволява само да ги четеш и т.н.

Няколко съвета:
1. Дайте възможност да се настрои първият номер на фактурата. Ако дружеството вече е издавало фактура с номер 0000000001, няма как да издаде втора със същият номер.
2. Вкарай падащо меню за различните видове плащания:
Авансово
Банков път
В брой
На ПОС терминал
Чек
Прихващане
Бартер
3. Въобще не съм сигурен, че е законно да се издават по този начин фактурите (виж на страница 3):
http://efaktura.bg/uploads/assets/pismo_nap.pdf
Не, че аз съм съгласен с това становище, но то е на НАП.
4. Предложете цена без брандиране

След като рагледах приложението, има няколко неща, които не са ми ясни:
1. Това електронна фактура ли е, в смисъла, по който се издават чрез Банксервиз или просто е система за вкарване на данните и печат?
2. Ако е електронна фактура, не може без електронен подпис, поне според НАП.
3. Ако е електронна фактура и съм издал такава на дружество ХХХ, то след регистрация и логване ще я види ли? Защото това е идеята на електронните фактури.
4. Ако е само система за вкарване на данните и печат, може ли да се очаква:
а) API, за да се връзва към счетоводен софтуер
б) Опция за импорт на xls,csv файлове
в) опция за експорт/печат на множество фактури едновременно
г) опция за подписване с електронен подпис онлайн
д) опция за директно изпращане на е-мейл на подписаните фактури

Много станаха въпросите. Ще се опитвам да отговоря:

@bobbydigital - При формата за фактура наистина не се валидира нищо, освен датата. Искахме да е като при реалната хартиена фактура - попълваш каквото си искаш на собствена отговорност. Смятането може да се направи, само да му намерим място.

@wbg - Регистрирай се смело. Няма валидация на ЕИК, така че слагаш някакво число и си готов. inv.bg е лидерът в момента, но на мен ми идва прекалено сложна. Също така няма поле, където да си въведеш ИН по ДДС. Поне аз не намирам.

@кулинар - Това малко трудно ще стане, защото се влиза директно с ЕИК на фирма и парола. Идеята беше да избегнем потребителската система. Не знам дали е правилно или не - така решихме. А и е по-просто за реализация.

@Иво - Номерът може да се сменя от полето и за следващата фактура
ще ти предложи номер n+1. И аз започнах с по-висок номер, защото преди използвах e-fakturirane.com. Прекрасна, но много бъгава система. Постоянно ми изчезват данни.

Ако това са всички видове плащания, ще ги ограничим с падащо меню. До колкото съм проучвал, тези фактури са си валидни. Аз от няколко месеца работя така. Ел. подпис нямам и не възнамерявам да имам, поне засега.

По всички други точки ще помислим. Благодаря за изчерпателния списък!

cloxy, влез в Име и Адреси на фирмата, като ще видиш чекбокса "Регистрация по ЗДДС" - там се въвежда ДДС номера
Не знам, защо изобщо трябва да се въвежда, тъй като ин по зддс и еднакъв с ин, само отпред има БГ. Просто трябва да се отбележи. че фирмата е регната по ЗДДС.

Много неща могат да се направят, но се иска време. Нека първо пуснем една напълно стабилна и работеща версия с основните функционалности, после ще надграждаме 🙂 Има още бъгове за дялане.

Оправил съм това с нулите след десетичната точка. Но се вижда само във версията за печат и PDF. Лесно мога да го вкарам и във формата за създаване, но не мисля, че ще е редно в базата данни да влизат вече форматирани числа. Не че е проблем, но не е редно да се прави.

Количествата бяха цели числа, а трябваше да са реални. Оправено е.

Оправен е и един бъг, при който задължително при проформа трябва да се въведе дата на данъчно събитие, а дефакто такава не трябва да има.

Edit: Добавих един пробен потребител.
ЕИК: demo
Парола: demo

Последно редактирано:

Мисля, че най-голямата полза от подобна услуга е фактуриране на месечни плащания - поддръжка + вход за клиент, за да може да си тегли сам фактурите. Заедно с крон за генериране на фактури и изпращане на email на клиент става перфектно. 🙂)

Вие от Kreston BulMar освен чрез СПАМ, знаете ли някакъв друг начин да си популяризирате услугите? Не ви стигнаха глобите от КЗП, сега и тук налазихте.

Едит: Админите бързо реагират 🙂

Последно редактирано:

Доколкото всички можем да прочетем и разберем от заглавието темата се отнася до рецензия на сайта fakturi.eu Можете да давате критики, предложения или други идеи относно сайта fakturi.eu за да може cloxy да доразвие проекта. Желаещите да си "цвъкнат" хиперлинк към своите сайтове или да се похвалят с това, какво са намерили в Google за "online invoice" могат да ни спестят триенето на спам.

Back
Горе