Google имат сървъри в България

Re: Google имат сървъри в България

А някой може ли да ми обясни защо при отваряне на пощата ми в Гугъл, често сървъра е в различни държави? Снощи даже забелязах, че имат сървъри и в Унгария. В момента пък съм свързан със сървър във Франция. Но в повечето случаи са в Германия.

Защото в Унгария да кажем имат един от най-големите центрове. А това защо се връзваш на различни места е според местоположението ти, според пинга(забавянето) ти до даден център и натовареността му. Казано накратко имат рутиращи машини(рутери), който определят накаде да те пратят (каде ще е по-добре за теб). А що се отнася до статията не е лоша, пича е поразстегнал малко да обясни кое как е, но нищо нво неказва. Това кой колко интернет внася се вижда на RIPEhttps://www.ripe.net/membership/indices/BG.html. Пиаринга го има от доста време. Още преди 15 години се опитваха от Натурела да навият всички админи да убедят работодателите си да се включат в тази далаверка. Збирките се правеха на Баба яга под надслов "Бееринг". Но евала на пича че е седнал да се занимава да напише статията.

Според Нетера, Google имат 20 колокирани сървъра в България. Повече по темата в Капитал.
Г никога не обявява публично колокациите си, освен ако не е някакъв съвместен проект. Като този примерно:
Код:
http://www.google.com/datacenter/thedalles/
Since G**** tends to be quite secretive about their data centers in general, G**** usually seeks permits for their data center projects using companies (LLCs) that don’t mention Google at all, for example Lapis LLC in North Carolina and Tetra LLC in Iowa.

Имат повече от 20 сървъра и в повече от 1 дейтацентър в България. Само не знам ТОЯ как си е позволил да конкретизира кое как и къде, защото въпросните фирми подписват доста тежки договори, в които е абсолютно забранено да се коментира тази информация. Това за което говорите по-скоро се нарича CDN, а не балансер или рутер 🙂

Border GW, който рутират динамично трафика. Цялата схема не е лесна за обяснение. Не се и задълбавам да обяснявам на човека защото той пита елементарен въпрос и трябва да му се обясни по лесния начин за да разбере. Драго все си е рутер. Лоад бансерите са за лаудове, клъстери и тн. на който някой трябва да разпределя задачите според натовареността и разни други показатели. Едното е за трафика а другото за натоварването. Макар че и тази дума може да се използва. В нашия език определенията и транслейта на думите е много разтегливо понятие и е доста обширно.

Ако сте наясно какво има на тези машини и какво правят - тогава разбирам да коментирате, ама иначе можем много неща да предполагаме и всички да са еднакво прави/грешни.

MUTI, според мен и двамата с Драго сте прави.

Въпреки, че не виждам полза от това да имат gw в бг.

Аз не коментирам и не предполагам какво има на въпросните машини. Даже не ме и интересува 🙂 Най-ми е интересно да им видя файловата система. Много теми и постове са изписани по тази тема, но никой нищо не знае със сигурност. Знае се само че е много бърза 🙂

Това за което говорите по-скоро се нарича CDN, а не балансер или рутер 🙂
Вероятно е някакъв едж кеш за статични ресурси. Нищо повече. Т.е. най-ниския възможен вариант за присъствие, за да спестят от излишен тафик. Т.е. никакви пари не "наливат". 20-тина сървъра са и подходящо количество за целта, предвид че сме малка държава.

Аз не коментирам и не предполагам какво има на въпросните машини. Даже не ме и интересува 🙂 Най-ми е интересно да им видя файловата система. Много теми и постове са изписани по тази тема, но никой нищо не знае със сигурност. Знае се само че е много бърза 🙂
Важно е да си наясно бърза в кой сценарий 😉 тук има полезно инфо за сценария, ако си наясно поне на грубо с материята http://www.cs.cornell.edu/projects/ladis2009/talks/dean-keynote-ladis2009.pdf

Последно редактирано:

Back
Горе