Visa Electron от ПИБ

Re: Visa Electron от ПИБ

3. На Кулинара му я разпознава като Виза (без Електрон).
Съобщението неше нещо от сорта - номерът на вашата карта не съответства на вида, избран от вас. Т.е. в номера явно е закодиран видът.

Ако първите две цифри са 51 или 55 е Мастъркард, ако започва с 4 е Виза.
Ако започва с 34 или 37 и е с 15 цифри (вместо 16) е Американ Експрес и т.н.

http://www.regular-expressions.info/creditcard.html

Допълнително има закодирани дали е виза електрон или стандартна, дали е дебитна или кредитна и т.н.

Съобщението неше нещо от сорта - номерът на вашата карта не съответства на вида, избран от вас. Т.е. в номера явно е закодиран видът.

И при мен беше нещо такова.

От прочетеното до момента стигам до извода, че вече никой нормален бизнес не отчита продажбата без да ползва информационни технологии (не става да покажеш картата и да запишат номера с индиго или друг начин и да ти продадат стоката без да проверят дали лимитът е ок).

Нормалният търговец се грижи да си няма излишни проблеми и затова винаги вкарва картата в POS терминал и извършва сделката след като има потвърждение от POS терминала, че операцията е извършена успешно. В случай, че картата не присъства физически (напр. пратена е по Интернет, по факс, по електронната поща (!) или е продиктувана по телефона) номерът на картата се вкарва във виртуален POS терминал и сделката не се осъществява докато не се получи потвърждение, че транзакцията е успешна. Даже в някои случаи търговците искат и копие от личната карта и подписана декларация, от картодържателя (на мен ми се е случвало това - след като въведох данните на картата си онлайн пратих на доставчика на услуги сканирана бланка, попълнена на ръка, която съдържа данните за виртуалната ми карта Visa Electron - транзакцията се осъществи още когато въведох данните за картата онлайн, но не извършиха услугата докато не им пратя по електронната поща сканирано копие на хартиения документ).

А дали "ненормални" търговци биха могли да ти предоставят стоки/услуги за по-голяма сума от лимита (ако не ползват POS терминал, а просто копиране на картата с индиго или друг начин) не ми е известно. Вероятно транзакцията няма да мине след като успеят да прекарат данните на картата през виртуален POS терминал (например когато собственикът на планинската хижа отиде до най-близкото населено място, където има Интернет) и търговецът ще трябва по друг начин да си търси парите.

А дали "ненормални" търговци биха могли да ти предоставят стоки/услуги за по-голяма сума от лимита (ако не ползват POS терминал, а просто копиране на картата с индиго или друг начин) не ми е известно. Вероятно транзакцията няма да мине след като успеят да прекарат данните на картата през виртуален POS терминал (например когато собственикът на планинската хижа отиде до най-близкото населено място, където има Интернет) и търговецът ще трябва по друг начин да си търси парите.
A, не мус е притеснявай. Ще задължат картата/сметката с търсената от тях сума, дори да е надвишила лимита. Друг е въпросът, ако ти не си покриеш лимита.

vstoykov

Те нещата са почнали от чековете. В началото е нямало как да провериш дали един чек е с покритие освен ако не го занесеш в банката издател. После вече като са се свързали със система банките, можеш да си го занесеш и в твоята банка и тя може да ти каже дали е с покритие или не и да го кешираш съответно.

Така, че в началото когато са пускали картите освен по електронен път е можело да се плаща и с тази система - ръчни терминали (импринтери) чрез слипове.

Борика го имат добре обяснено - по-добре от на Виза сайта мисля.
http://www.borica.bg/index.php?p=card02b

Та тези фърчащи листчета ти не ги носиш на ПОС терминал и да ги вкарваш там. А ги носиш на банката си и тя вече има грижата. Те затва правят по 4 копия да има за всеки по едно - 1 за теб, 1 за търговеца, 1 за твойта банка, 1 за банката на търговеца.

Друг е въпроса, че това вече почти никъде не се ползва. Обаче обратната съвместимост е голяма работа и трябва да се поддържа.

А и доверието се изпарява и проверките стават масови и искат да докажеш че всичко е ОК.

Back
Горе