SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Жалба до КЗП

Re: Жалба до КЗП

Много крайно е да сравняваш имейл с убийство...като брошурата от Кауфланд в пощата да я сравня с поставяне на бомба. Твърде крайни са позициите и от двете страни на спора.

Прав си, че е крайно, но това е с цел да покаже колко е абсурдно твърдението: "абе веднъж може".
 
Re: Жалба до КЗП

@ivok - не отнема много време да препратиш едно писмо към КЗП, натиска се един бутон "препращане".

Много са ми чудни хора, които защитават неспазването на законите. Аз за какво съм крив, за това че правя това, което трябва да правя като съвестен гражданин? Ако всеки подава жалби за нередности и има гражданско общество, ще се оправим.

Виж колко е ефективно всичко - всеки опарен вдига шум и предупреждава съзнателно или не стотици около него да не изпращат спам. И в момента сме свидетели на това. Резултатите - за няколко месеца спамът почти изчезна. Факт!

На много им изпращах предупреждения - не помага. Спамарът си е спамър и ако не му бръкнеш в джоба, няма да го спреш. Достатъчно опит имам в това. Някои чак имат наглостта да ми търсят сметка, въпреки че съм ги предупредил веднъж.

По принцип трябва да се дава втори шанс на хората, но спамърите за мен не са хора, вече не. Личности с прекалено негативна енергия, само така мога да ги опиша.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: ted
Re: Жалба до КЗП

Получавал съм СПАМ и продължавам да получавам, но главно от някакви малки сайтове и някак си ми е съвестно (изкривена съвест, няква) да ги докладвам и да ги глобят за 5к лева. Хората се опитват да пробият, да не е това начина, но с тази глоба направо ще ги закопая.

Иначе, cloxy си е в правото.
 
Re: Жалба до КЗП

Принципно не обичам спам...

Но напоследък забелязвам, че спамът не го третирам като спам, а гледам по-скоро с какво качество е. Понякога от такива мейли могат да се извадят добри идеи, макр и рядко. С други думи, някакси не се обиждам, че съм оспамен, а го гледам от маркетингова гледна точка колко добре е написано :D Просто се поставете от другата страна на бариерата и не бъдете "зарибявани потребители", а бъдете "маркетингови специалисти", получили успешен/неуспешен опит на конкуренцията в писането на писма :)

Ако е минало филтрите на Гугльо, значи може да си заслужава да се прочете :)
 
Re: Жалба до КЗП

Знаете ли, това което наблюдаваме в тази тема показва един от най големите проблеми(IMHO) на законноста в нашата държава - проблема с равенството.

Логиката по въпроса е много проста - Ако сме равни и аз не нарушавам закона, то трябва да искам и от другите да го правят. Ако не го искам и правя изключение за някой, то очаквам, съзнателно или не, и за мен да правят изключения, което значи, че не уважавам закона.

Помислете малко над това. Ако искате истинска правова държава, това е начина.
 
Re: Жалба до КЗП

Така де, ама се опитваме да уточним дали един мейл с обикновен въпрос е спам или не? И дали това е нарушаването на закона. В един бизнес всеки ден се получват предложения за какво ли не. Повечето от тези, които лаят тук срещу единичен мейл са хора, които се занимават с онлайн бизнес и интернет като цяло. В офлайн бизнеса всеки ден има хиляди предложения в мейлите - подчертавам много от тях полезни.
 
Re: Жалба до КЗП

Като всяка тема засягаща ЗЕТ, КЗП, КЗК, авторски права и други подобни термини и тази се превърна в "другарски съд от преди 9-ти". Потребителката hellenzone, очевидно не е била запозната с положенията в ЗЕТ - ок това се разбра. Контра позицията на azsym също я разбрахме, само че можеше да се спестят коментари от сорта на, цитирам: "в общи линии един мангал за 500 лв. може да ти строши капачките. а след пазарлък и за по-малко." , "да си гей и да ти предлагам" и т.н., защото някой хора биха го приели лично и това не ок.

ми то като си изпуснеш нервите - така става - ама живеем в неперфектен свят.
 
Re: Жалба до КЗП

Ако ставаше дума за бизнес предложение вероятно щеше да е "Запитване за оферта" или "Запитване за линк ескчендж" - идеята е мейлинга да бъде "ти какво предлагаш", а не "ние предлагаме" - защото едното означава "ние се интересуваме", а воторото е "ние не знаем дали се интересуваш, но да ти кажем какво продаваме"

По-образна разлика между мейлинг маркетинг и спам не можах да сътворя по това време в петък.
явно петък ти действа, това е буквализъм, няма значение кое ще е първото. Няма смисъл да си губите времето и играете на котка и мишка с по 1000 мейла. Или си съгласен за линковете или не си. Ако едно предложение е реално, то се вижда. Особенно ако ти първи добавиш линка към себеси на другия сайт, автоматично.
 
Последно редактирано:
Re: Жалба до КЗП

Всъщност ако пратя един мейл в който да предлагам да инвестирам 10к в твоя бизнес, няма да го тълкуваш за спам и няма да го репортнеш и тогава се вижда, че закона си е тъп. Преценката дали един мейл е спам или не е , на кого е? Става много субективно цялото понятие. Ако ми хареса мейла, не е спам, ако не ми хареса - спам е. :)
 
Re: Жалба до КЗП

A, какво би казала КЗП за следния казус? Ранд Фишкин спомена на лекцията, че всеки който си купи абонамент за неговия тул, получава благодарствен мейл + молба, ако иска да сложи линк към неговия сайт. Това дали се води СПАМ?
 
Re: Жалба до КЗП

OK, но ако в БГ се съгласиш да получаваш такива писма, а в същото време си се записал в КЗП че не искаш СПАМ, ще имаш доста грижи, ако те репортват.
 
Re: Жалба до КЗП

Вече ви казах кое НЕ Е спам. Това са съобщения, в които подателя знае на кой ги е пратил и това си личи от съдържанието(например лично име и фамилия на получателя или името на фирмата ако е фирмен адреса). Това условие ако покрива съобщението, то никой не може да докаже, че е спам. От там нататък, ако си търсите изключения, то сте хората, за които говоря в предния си пост и е добре да уважавате повече себе си и закона.

OK, но ако в БГ се съгласиш да получаваш такива писма, а в същото време си се записал в КЗП че не искаш СПАМ, ще имаш доста грижи, ако те репортват.
А този който те е докладвал може да отнесе и присъда... но да не задълбаваме.
 
Re: Жалба до КЗП

Вече ви казах кое НЕ Е спам. Това са съобщения, в които подателя знае на кой ги е пратил и това си личи от съдържанието(например лично име и фамилия на получателя или името на фирмата ако е фирмен адреса). Това условие ако покрива съобщението, то никой не може да докаже, че е спам.
Не знам дали КЗП ще са съгласни с теб :).
 
Re: Жалба до КЗП

Има директории с имена на адвокати и нотариуси и ел. поща, предполагам има и други професионални директории.

Тези хора обречени ли са да получават винаги чиста като "сълза" поща?
 
Re: Жалба до КЗП

Не можеш да подаваш жалби срещу хора и фирми, с които имаш или някога си имал бизнес взаимоотношения. Изключения правят само случаите, когато имаш доказателство, че вече си изявил желанието си да не получаваш съобщения от тях.

@trion - адвокатите нямат право да се рекламират по директории и въобще да се рекламират.
 
Последно редактирано:
Re: Жалба до КЗП

Вероятно е така, виждал съм списък с нотариуси понеже търсих точно определен такъв, за адвокати съм виждал само категории и не съм ги посещавал.

need.bg/?c=141
dir.dir.bg/13/182_or1_of0.html

Скрити под формата на юридическо лице явно го правят.

Ето и една директория за правни услуги, където дори без да се търсиш виждаш веднага имена на адвокати.
 
Последно редактирано:
Re: Жалба до КЗП

Вече ви казах кое НЕ Е спам. Това са съобщения, в които подателя знае на кой ги е пратил и това си личи от съдържанието(например лично име и фамилия на получателя или името на фирмата ако е фирмен адреса)

Хахах по-леко пич. Ти си бил казал. Кажи и 'хау' като един стар вожд.
Тук вече стана ясно кое е спам и кое не - и всички се съгласиха. Само певците обаче не взеха отношение да коментират.
Нека ти припомня:

Всяко съобщение до теб е спам, освен ако това което ти предлагат/пишат не ти е полезно.

Примери много:

искаш евтина виагра - спам от магазин за виагра, вече го приемаш като неспам, кликаш и си купуваш.

обаче получаваш оферта за екскурзия, ама си без пари и това е спам и се пее.

Това пък, че трябва да почва с името ти е пълна лудост.
 
Re: Жалба до КЗП

По-горе забелязах, че има спор какво е това СПАМ и какво не е.

В същност в българските закони няма понятие СПАМ. Има "непоискано търговско съобщение". А това означава буквално - търговско съобщение, което не е поискано.

А какво означава търговско съобщение? Това е съобщение, което е изпратено от търговец (или на търговец) с цел извършване на търговия (дефиницията е моя). Някъде има ли в закона дефиниция на "търговско съобщение"? Ако няма би трябвало да се разбира буквално (както го дефинирах по-горе).

Обърнете внимание, че търговецът може да купува, но може и да продава. Например "Купувам круши" и "Продавам круши" са търговски съобщения. Обаче "Продавам круши" е доста вероятно да е непоискано, докато "Купувам круши" е поискано търговско съобщение (в случай, че получателят се занимава с продажба на круши и е обявил това публично). Например ако видиш един сайт, където се продават круши и на посочения e-mail адрес изпратиш търговско съобщение "Купувам круши", това търговско съобщение няма да бъде непоискано. Ако обаче напишеш "Купувам салам" ще бъде непоискано, защото по никакъв начин търговецът на круши не е обявил, че иска такива търговски съобщения (защото никъде не е обявил, че продава салам).
 
Последно редактирано:

Горе