Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

• Общо гласове
    69
Re: Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Банките няма да ви дадат информация за картодържателя, но могат да ви кажат номера на картата и името дали съвпадат. Тоест най-малкото името може да се докаже със сигурност.
Ама за пред нашата държава това не минава?

Почти така е, както го казваш. Банката ще провери, дали името което е дадено, съвпада с името на картата. От друга страна, дали имаме право да съхраняваме номера на кредитната ти карта???

Освен това, примерно ти се казваш Иван Петров. Имаш кредитна карта с номер 1234567890.
Регистрираш си много-готин-домейн.бг.

Утре идва Иван Петров, от село Горно Нанадолнище (когото ти дори не познаваш). Той има кредитна карта с номер 9087654321.
Иска домейна да се продаде на Гошко. Твърди, че е същия Иван Петров, но просто има нова кредитна карта (те имат срок на валидност).

Какво правим по вашата схема?

Искаш да кажеш, че масово регистраторите нарушават условията на регистрите. Защо тогава няма масово наказани регистратори. А наказани регистри, че не водят коректно регистър. Кой контролира ccTLD регистрите дали спазват правилата?

Аз умишлено няма да го кажа. Избора си е техен. Това, че "всички крадат" означава ли, че и аз трябва да крада??? Същото и за вратата в полето.

А защо още не.. ами вие просто не знаете 🙂 В другите държави има доста съдебни дела, доста пикантни случаи. Някои дори смешни до абсурдност. Като например случая с имената на селищата във Франция.

Но не може да се отрече, че толкова активни Интернет потребители, като у нас, които "всичко знаят" другаде няма. В другите държави хората са общо взето по-пасивни --- но за съжаление, нашата активност не е насочена към съзидание - през повечето време.

В кредитната/дебитната карта има точно толкова информация (лични данни) колкото и на личната ви карта, да не кажа и повече.

Хайде сега, ново 20!

Какво според теб има записано на магнитната лента на една кредитна карта? Или в "чипа" и?

Крайно несериозно е да се правят подобни изявления.

Почти така е, както го казваш. Банката ще провери, дали името което е дадено, съвпада с името на картата. От друга страна, дали имаме право да съхраняваме номера на кредитната ти карта???

Освен това, примерно ти се казваш Иван Петров. Имаш кредитна карта с номер 1234567890.
Регистрираш си много-готин-домейн.бг.

Утре идва Иван Петров, от село Горно Нанадолнище (когото ти дори не познаваш). Той има кредитна карта с номер 9087654321.
Иска домейна да се продаде на Гошко. Твърди, че е същия Иван Петров, но просто има нова кредитна карта (те имат срок на валидност).

Какво правим по вашата схема?

В случая няма нужда да пазите номерата на картите, достатъчно е да мине плащането, после номера може да го затриете. Пък ако искате да ги пазите, пак може, но трябва да минете там някакви процедури за PCI compliance.

А за случая с продажбата - по другите страни как е решено? На първия човек му се прави акаунт и от там може да го продава - какъв е проблема?

against, ти разглеждаш частния случай, при който частно лице регистрира домейн за свое собствено ползване. А Регистъра разглежда общия случай, при който домейна се регистрира на нечие име. Може да е на име на фирма/организация, може да е на името на трето лице.

Този който плаща, много рядко е този който е регистранта.

Аз например плащам домейн на приятел, защото аз имам кредитна карта, а той не. На мен обаче неговия домейн не ми е нужен. Но въпреки това, по твоята логика, Регистъра ме прави собственик на домейна на приятеля ми.

Изобщо, кредитните карти не могат да служат за идентификация. Те служат за плащане.

А какво правим, когато кредитната карта е крадена?

against, ти разглеждаш частния случай, при който частно лице регистрира домейн за свое собствено ползване. А Регистъра разглежда общия случай, при който домейна се регистрира на нечие име. Може да е на име на фирма/организация, може да е на името на трето лице.

Сигурно е така, но поне в случая, когато домейна е на физическо лице и без основание, необходимо ли е всичкото това? Така и така, ако някой друг представи основание може да го вземе.

Този който плаща, много рядко е този който е регистранта.

Аз например плащам домейн на приятел, защото аз имам кредитна карта, а той не. На мен обаче неговия домейн не ми е нужен. Но въпреки това, по твоята логика, Регистъра ме прави собственик на домейна на приятеля ми.

Ми това и с други домейни се прави - през админ панела се прехвърля на приятеля и става негов. Пак говорим за случая за без основание, но наистина не съм експерт по тия въпроси.

Е ваша работа ли е да се занимавате с това. Става въпрос да се ползва колкото домейна да не се регистрира анонимно, пък за фирми и други тежки случай, не пречи да си се искат подписи и документи.

Както и да е, не е моя работа да ги мисля тия процедури, опитвах се да кажа че нещата може поне малко да се опростят, ама вече и аз се уморих. Така че спирам да пиша, лек ден от мен.

Хайде сега, ново 20!

Какво според теб има записано на магнитната лента на една кредитна карта? Или в "чипа" и?

Крайно несериозно е да се правят подобни изявления.

не, крайно несериозно е другар като тебе да се излага с дни тук.

Освен това не се први на тъп, щото явно е, че технически грамотен.

Данните не се съхряняват на картата, магнитната лента или 'чипа' както ти се изразяваш.
Но се съхраняват във ВИЗА, МК и другите оператори. Там има адреса ти, имената ти, и още куп други данни.

Я пробвай да си купиш с валидна карта издадена в БГ екскурзия от томас куук (УК) (офф/ цените са им около 2 пъти по-ниски от в БГ за една и съща дестинация, /офф) да видиш какво дърво ще ядеш.
Просто за карти рагистрирани на не-УК адрес не се продава.

А как разбират, че картата ти е БГска?! Ами това ти като техи грамотен другар едва ли ще ти е проблем да разбереш. Същото е и за имената. Другото с иван иванов и дедовия са си глупости....защото картите винаги имат един съ същ номер, дори след подновяване.

Още - дали може да пазите номера на КК - ами другарю, може, стига да си защитите систамата. Ако нещо стане и има пробив, аз, или банката ми, или мутрите дето работят за нея, ще си приберат парите от вас с лихвите.... мисли....

от целия ферман: другарю, плащане с карта и/или по банков път електронно ви ДАВА името на човека и е поне толкова добро колкото и лична карта.... а това, че друг би купил за някой си друг, е кво - сега ако мина с цялата бумащина на хартия, не мога ли да купя аз пак домейн за клиент/приятел на мое име?!

Последно редактирано:

danbi каза:
against, ти разглеждаш частния случай, при който частно лице регистрира домейн за свое собствено ползване.
Сигурно е така, но поне в случая, когато домейна е на физическо лице и без основание, необходимо ли е всичкото това? Така и така, ако някой друг представи основание може да го вземе.

Тезата, че частното лице е по-малко от не-частното не е възприета в Регистър.БГ. Според конституцията и закона всички са равни (лица, фирми, червени, зелени...)
Поради това, шансовете да ти бъде отнето името, ако не си злоупотребил са нищожни. Поне в Общите Условия на Регистъра не съществуват.

Относно кредитните карти -- пак ще се повторя -- ако държавата иска да създаде закон, според който когато регистрираш име в BG, може да се идентифицираш само с кредитна карта -- чудесно!
Но при положение, че нито един закон в тази държава не предвижда идентификация с кредитна карта, как Регистър.БГ да вземе подобно решение?

Тезата, че частното лице е по-малко от не-частното не е възприета в Регистър.БГ. Според конституцията и закона всички са равни (лица, фирми, червени, зелени...)
Поради това, шансовете да ти бъде отнето името, ако не си злоупотребил са нищожни. Поне в Общите Условия на Регистъра не съществуват

Аз по принцип ходя лично до вашия офис и при регистрация на един .bg без основание, ваша колежка ми обясни, че ако е без основание, е възможно при арбитраж домейна да бъде взет от някой с основание.

Което за мен си е много притеснително, защото не знам дали един хубав ден някой ще излезе с основание (този някой може и да е от Евро Съюза, хипотетично и от страна, която в момента не е членка) и ми взима домейна. До колкото разбирам, се опитваш да ни убедиш, че това не е съвсем така, че изобщо не е така или, че е така, но ако има злоупотреба с домейна.

Та можеш ли да хвърлиш малко светлина по въпроса, понеже виждам, че и други колеги са притеснени точно по тази линия.

nbsp, конкретния текст в общите условия е:

11.3. Заявителят за АРБИТРИРАНЕ може да претендира заличаване на регистрацията на ДОМЕЙН само ако ИНТЕРНЕТ ИМЕТО на регистрирания ДОМЕЙН съвпада с пълното име, за което той има основание за ползване (т.5.5.2.1.).

11.4. В резултат на АРБИТРИРАНЕТО регистриран ДОМЕЙН може да бъде отнет в полза на заявител, предизвикал процедура за АРБИТРИРАНЕ в следните случаи:

11.4.1. ДОМЕЙНЪТ е НЕЗАЩИТЕН и заявителят, предизвикал процедурата за АРБИТРИРАНЕ, притежава основание за ползване на това ИНТЕРНЕТ ИМЕ с по-ранен приоритет от РЕГИСТРАНТА.

Когато РЕГИСТРАНТЪТ няма или не предостави на РЕГИСТЪРА основание за ползване на ИНТЕРНЕТ ИМЕТО до изтичане на срока по т.11.12., при АРБИТРИРАНЕТО за приоритет се ползва датата на неговата заявка за регистрация на ДОМЕЙНА.

11.4.2. ДОМЕЙНЪТ е регистриран с предоставяне на основание за ползване на ИНТЕРНЕТ ИМЕТО (ЗАЩИТЕН ДОМЕЙН), но са налице предпоставки, посочени в т.9.4. и т.9.5. от настоящите ОБЩИ УСЛОВИЯ.

Според 11.3, могат да бъдат оспорвани само имена, които са пълното и точно изписване на името или запазена марка на претендента.
Домейна е незащитен, тоест ти като оригинален заявител си го регистрирал с пълното съзнание, че не притежаваш права върху името и то потенциално може да принадлежи на друг.

Твоят приоритет за това име е от момента в който си подал заявка за регистрация. Ако друг ти хареса името и след това, регистрира фирма или марка с това име, то той има по-късен приоритет и няма никакъв начин да ти вземе името.

Ако си си регистрирал името без основание и все пак имаш основание или го придобиеш по-късно, може да го предоставиш на Регистъра и регистрацията ти ще стане "защитена". Например: година след като си регистрирал домейна, бизнеса е потръгнал и си си регистрирал запазена марка (за бизнеса, не за домейна). Ако друг по-късно дойде с аналогична марка, но регистрирана по-късно от твоята, то той не би могъл да спечели дори и в съда.
Ако дойде обаче с марка която е преди твоята, то той може да те осъди без проблем, при това без изобщо да се съобразява с правилата на Регистъра -- друг е въпроса, дали може така да ти вземе домейна.

Общо взето, арбитражната процедура на Регистъра представлява бърза процедура за разрешаване на най-очевидните случаи. Решава се от юристи (не от персонал на Регистър.БГ), предполагам на базата на съдебна практика и т.н. (те си знаят) -- тоест по начин, по който би процедирал съда. Просто е по-евтино и за двете страни.

Във всички случаи, тази арбитражна процедура е повече в полза на съществуващия регистрант, отколкото процедурите в други TLD. От друга страна е и по-евтина за тези, на които са нарушени правата.

След като изтече давностен период от 5 години от регистрацията, Регистъра не прилага арбитраж. Но това никому не пречи да те съди в съда.

Иначе, ако някой с много пари иска да ти вземе домейна, той ще го стори -- освен ако ти не си с повече пари 🙂

Иначе, ако някой с много пари иска да ти вземе домейна, той ще го стори -- освен ако ти не си с повече пари 🙂

Зрънцето истина от всичко написано 🙂

A, какво правим, ако ел.подпис, с който е купен домейн, е краден?

bgkulinar, спазваме закона 🙂

Иво -- ако легендата за hp.bg е вярна, сумата би трябвало да е поне 7 цифрена, за да проявя интерес 😉

danbi, до сега се въздържах да се включам в дискусията, но вече е прекалено. Вземете поне си назначете квалифициран персонал. От 4 часа и разговори с 3 от операторките се опитвам да им обясня, че искам да ми регистрирате собствени DNS. Пратил съм по емайл всичко, а Ваши служителки ми обясняват как да си сменя DNS адреса на даден домей !?
Накрая искам да говоря с някой админ или по-квалифициран от нея служител - отвръща ми се, че трябва да се види какво съм писал в email-а първо, след като заявявам, че ще обясня отново ... за четвърти път! Трябвало да се види, защото можело и да не може го изпълните.
Да ви имам услугите!

Редакция: и накрая ми затвориха, като казаха да се обадя след 30мин, че имало ревизия...как се отнасяте само с клиентите си!

"Ревизия", а после Даниел се дразни на приказките за комунизма. 🙂

По темата, DNS сървъри се регистрират като добавиш името и IP адреса в контролния панел на register.bg

Удобни ли?!

Преди около седмица подадох заявка през регистратор за регистриране на .bg домейн на основание името ми "Виктор", разкарвах се да принтирам документи, разкарвах се по нотариуси, разкарвах се до куриерски услуги абе изръсих се още 20 лева без 80-те за които допълнително ходих до пощата.

Днес данните се обработват и в един момент се налага да принтирам нова бланка, която пак да ходя да заверявам пред нотариус, пак да ходя по куриерските фирми и пак да чакам още не знам колко дена защото от Register.BG регистрирали домейните с това основание, ама не така разбираш ли... Можело да регистрирам само viktormihajlovshapilov.bg или vms.bg, но не и viktor.bg на основание собственото ми име!

Прилагам формата за регистрация: http://ggbit.info/registerbg.png

Това е подигравка!

Удобни ли?!

Преди около седмица подадох заявка през регистратор за регистриране на .bg домейн на основание името ми "Виктор", разкарвах се да принтирам документи, разкарвах се по нотариуси, разкарвах се до куриерски услуги абе изръсих се още 20 лева без 80-те за които допълнително ходих до пощата.

Днес данните се обработват и в един момент се налага да принтирам нова бланка, която пак да ходя да заверявам пред нотариус, пак да ходя по куриерските фирми и пак да чакам още не знам колко дена защото от Register.BG регистрирали домейните с това основание, ама не така разбираш ли... Можело да регистрирам само viktormihajlovshapilov.bg или vms.bg, но не и viktor.bg на основание собственото ми име!

Прилагам формата за регистрация: http://ggbit.info/registerbg.png

Това е подигравка!

Аз ходих лично за такъв домейн. Спорих около половин час с жената, която прави регистрациите, но не можах да пробия. Накрая регистрирах без основание.

Кофти работа, но поне можеш да си сигурен, че няма да ти вземат домейна с основание - лично име. 🙂

Нормално е да ви откажат, колко човека се казват Виктор и колко Мартин? Всеки от тях би могъл да има претенции на "основание собственото име" и тогава в какъв филм ще ги цъкнете registre.bg и тяхната арбитражна комисия не ми се мисли. Правилно е собственото име да не представлява основание. НО пък ако изкочиш с актуално състояние на Виктор ЕООД малко трудно ще ти откажат 😉

Back
Горе